KAIPA: “Vittjar”

Το “Vittjar” είναι το 12ο album για τους Σκανδιναβούς φολκλοριστές Kaipa, που μάλλον λίγα  ακούγονται αν αναλογιστούμε πως η μπάντα σχηματίστηκε το 1973, ενώ ο ηγέτης τους και μοναδικό ιδρυτικό μέλος, Hans Lundin, ασχολείται με την δημιουργία μουσικής από το 1965!

Με 2 επιπλέον μέλη από το προηγούμενο “In The Wake Of Evolution” (6 στο σύνολο), ηχογράφησαν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά προσφέροντάς μας απλόχερα ένα ιδιαίτερο μείγμα progressive, folk, rock και fusion μουσικής. Σε όσους έχουν ήδη μια ιδέα για το πως ηχούν οι Kaipa όλα αυτά τα χρόνια δεν θα περάσει απαρατήρητη μια πνοή νεοπροοδευτικής φρεσκάδας μπολιασμένης στην vintage αισθητική με τα Σουηδικά φολκλορικά στοιχεία του παρελθόντος αλλά και το γεγονός πως δεν διστάζουν να μπουν σε νέες, ανεξερεύνητες για την μπάντα περιοχές. Κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του “Vittjar”, η πρόοδος.

Με διακριτικά πιο heavy ήχο στις κιθάρες και τα τύμπανα, τα 8 κομμάτια που υπάρχουν στο δίσκο κυμαίνονται από το 2λεπτο “Second Distraction” μέχρι και το 22λεπτο έπος “Our Silver Ballroom Band”. Γίνεται εκτεταμένη χρήση φλάουτου, βιολιού, σφυρίχτρων και άλλων μη συμβατικών rock οργάνων κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από μια πραγματικά κρυστάλλινη παραγωγή. Οι στίχοι είναι αγγλικοί με εξαίρεση το ομότιτλο του album στο οποίο είναι γραμμένοι και τραγουδισμένοι στην μητρική τους γλώσσα. 

Και στα 8 τραγούδια είναι σαφές πως η μπάντα επεκτείνει τις δυνατότητες όπως προανέφερα, παντρεύοντας με επιτυχία το μοντέρνο rock με το φολκλόρ, με κομβικό σημείο την φωνή του Hans Lundin με την χαρακτηριστική της δυναμικότητα αλλά και τις πολυδιάστατες δυνατότητές της.

Αν θα έπρεπε να καταλογίσω και κάποιο αρνητικό σε αυτή τη δουλειά αυτό θα ήταν, χωρίς δεύτερη σκέψη, το ότι σε σημεία ακούγεται υπερβολικά χαρούμενο και απαλό. Όσοι δεν ενοχλούνται από αυτό θα βρουν στο “Vittjar” ποιοτικές μουσικές συνθέσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ από το μέσο όρο των σύγχρονων κυκλοφοριών.

Συνταξιδιώτες του Lundin (keyboards,vocals) σε αυτό το ονειρικό ταξίδι είναι ο γνωστός μας από τους Scar Symmetry, Per Nilsson (guitars), o Morgan Agren (drums- Mats & Morgan/Zappa), o Jonas Reingold (bass- The Flower Kings/Karmakanic), o Patrik Lundstrom (vocals- Ritual) και η Aleena Gibson (vocals).

Κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Lundin οι Kaipa δεν είναι μια live μπάντα κι έτσι δεν μας αφήνει ελπίδες, κάτι που στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον θα ακουγόταν πολύ ενδιαφέρον. Το album κυκλοφορεί τόσο σε διπλό gatefold βινύλιο όσο και σε περιορισμένο digipack οπτικό δίσκο, από την ιδιαιτέρως γνωστή στους φίλους του progressive, Inside Out.

923