BLACKMORE’S NIGHT: “A Knight In York”

Θυμάμαι το βράδυ εκείνο  στις 26 Σεπτέμβρη του 1998, όπου κατηφορίζοντας από το Θέατρο του Λυκαβηττού τα αισθήματα μου ήταν ανάμικτα, από τον απόλυτο rock star που έσπασε την κιθάρα του στην πρώτη εμφάνιση των Purple στην Ελλάδα (26 Σεπτεμβρίου 1991 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) μέχρι τον κεφάτο μεσήλικα που έπαιξε μεσαιωνική μουσική και μας έκανε τη χάρη να παίξει και συνθέσεις από το ένδοξο παρελθόν του, όπου πολλές φορές με έκανε και προβληματίστηκα.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν αφού έχει ήδη ακόμη ένα κοριτσάκι, την Autumn και έφτασε αισίως τα 7 studio  άλμπουμ και επιπλέον 3 ηχογραφημένα ζωντανά και αντίστοιχα dvd’s, συν μία συλλογή με 11 μουσικά video.

Φυσικά άλλα είναι καλά, άλλα μέτρια, άλλα αδιάφορα ενώ  2-3 είναι εξαιρετικά. Βέβαια όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου του “θείου” αυτού μουσικού, αλλά και των πολυπληθών οπαδών του. Ο καλός μου φίλος Κώστας και λάτρης αυτού του εξαιρετικού λοιπόν καλλιτέχνη, έχει ένα “τάμα”: κάθε χρόνο ταξιδεύει σε μία ευρωπαϊκή πόλη για να θαυμάσει από κοντά το ίνδαλμα του. Έχει φύγει βέβαια ο αρχικός ενθουσιασμός, όμως την τελευταία φορά γυρίζοντας από την Αγγλία και τη πανέμορφη, ιστορική πόλη του York, μου ανέφερε γεμάτος προσμονή: “υπήρχε απαγόρευση αυστηρή για video  και συσκευές ηχογράφησης… μάλλον θα υπάρξει επίσημη κυκλοφορία!” Και όντως, έπειτα από ένα χρόνο περίπου, κυκλοφορεί αυτή η συναυλία.

Αρχίζω με την παρουσία της Candice Night μιας και η φωνή της, μας εντυπωσιάζει με την ωριμότητα της και μας ταξιδεύει  είτε ως “σειρήνα”, είτε ως αιθέριο νανούρισμα. Όσο για τον Ritchie, δε νομίζω ότι υπάρχει χώρος, για τη μουσική που πλέον παίζει δηλαδή για rock κιθάρα. Απλά είναι εμφανέστατο, πως διασκεδάζει παρουσιάζοντας αυτό το είδος μουσικής περιτυλιγμένο με όλο αυτό το μεσαιωνικό σκηνικό! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας διανθίζεται με φλάουτα, μαντολίνα και ποικιλία από πνευστά. Επίσης σπουδαία η παρουσία από τα πλήκτρα, από πιανόλα, τσέμπαλο και άλλα κέλτικης προέλευσης μουσικά όργανα ενώ να προσθέσω ότι είναι εξαιρετικός  ο ήχος του dvd.

Για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις μουσικών και της πλειοψηφίας του κοινού είναι μεσαιωνικές, απόλυτα ταιριαστές με τη θεματολογία των στίχων που μας μεταφέρουν μερικούς αιώνες πίσω. Μουσικά έχουμε τη folk και τη rock  να μπλέκονται αρμονικά τόσο με τα φωνητικά της Candice αλλά και με την ποικιλία των οργάνων με αποκορύφωμα τη δεξιοτεχνία του Ritchie  να δαμάζει την κιθάρα και να διαβαίνει από τα διαφορετικά είδη μουσικής ώστε να γίνεται εύπεπτη αλλά όχι κουραστική. Σίγουρα με ευχαρίστησε  η μεγάλη διάρκεια της συναυλίας που φτάνει της δύο και μισή ώρςε, αφού το set list δεν αναμασά παλιότερες και σίγουρες επιτυχίες αλλά επικεντρώνεται στο νεότερο υλικό, όπως οι δύο τελευταίες κυκλοφορίες Secret Voyage και Autumn Sky. Εξαίρετη επιλογή το “Locked Within The Crystal Ball” για εναρκτήριο τραγούδι, όπως και η πολύ καλή διασκευή στο “First Of May” των Bee Gee’s. Πάντοτε καλοδεχούμενο και το “Fires At Midnight” από το παρελθόν της μπάντας. 

Επιπλέον υλικό; Από την περιήγηση της μπάντας στη γραφική πόλη του York με τη μουσική τους  στο παρασκήνιο. Εάν λοιπόν έχετε διάθεση φυγής από την πραγματικότητα και θέλετε να μεταφερθείτε σε ένα μέρος που τίποτε δε θα σας σκοτίζει, σε ένα μέρος με μύθους και θρύλους, ιππότες και παρθένες, οι Blackmore’s Night είναι οι άνθρωποι σας! Ειδικά με τόσα  “βασανιστήρια” στην Ελλάδα μας…

442