ISOMETRY: “Break The Loop”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική εταιρία: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2023

Φτάνοντας προς το τέλος του 2023, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους οι Isometry. Το κουαρτέτο από το Τορίνο είναι ένας ακόμη Dream Theater κλώνος. Καλοί μεν, κλώνοι δε. Ωστόσο, αν και δεν καταφέρνουν να «σπάσουν τον κύκλο» του μουσικά κορεσμένου prog metal, ο πρώτος τους δίσκος, “Break The Loop”, είναι συνθετικά μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια, με αρκετά όμορφα στοιχεία που αναδεικνύουν την προσπάθεια της μπάντας.

Ήδη από την εισαγωγή, σε στυλ συμφωνίας του Gustav Holst, υπήρχε μια στερεοτυπική prog προδιάθεση (προγκδιάθεση;), όμως με το δεύτερο κομμάτι, και ειδικά όταν συστήθηκε ο τενόρος τραγουδιστής, έγινε ξεκάθαρο το τι θα ακολουθήσει. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά ειρωνικό το ότι ο δίσκος τους, αν και προβλέψιμος, είναι πιθανότατα καλύτερος από τους Dream Theater δίσκους της τελευταίας δεκαετίας. Θυμίζει την φράση του Dr. Eldon Tyrell από το Blade Runner: «More Human than Human».

Οι ιδιότητες του concept album αυτού έρχονται εις πέρας από τέσσερις βιρτουόζους μουσικούς, οι οποίοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια τόσο συνθετικά με τα δέκα κομμάτια που κατέληξαν σε αυτήν τη δουλειά, όσο και στην πολύ καθαρή και πλούσια παραγωγή. Ο δίσκος είναι πυκνός. Οι συνθέσεις, ο ήχος και η παραγωγή ακολουθούν πίστα τα χνάρια του “Octavarium”. Υπάρχει εισαγωγή συμφωνίας 20ου αιώνα, γνωστές κλίμακες και κλειδιά, ο τυπικός τόνος στις κιθάρες, πολλά synthesizers που συνοδεύουν τα riffs, και αρκετά περάσματα με piano, όπως για παράδειγμα στην prog μπαλάντα, “Choice Is Yours”. Την εμφάνιση τους στο παρασκήνιο κάνουν ανά στιγμές και τα έγχορδα, τα πνευστά (κάποια ίσως είναι ψηφιακά), αλλά και διάφορα κρουστά για να υπάρχει ποικιλία.

Όπως αναφέρθηκε, το περιεχόμενο είναι πολύχρωμο και ποικίλο. Η σημαντικότερη αρετή του δίσκου όμως είναι οι ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των έντονων και των νηφάλιων στιγμών. Υπάρχει πάντα περιθώριο για να αφουγκραστούν τα heavy μέρη οι ακροατές, και αυτό είναι σημαντικό σε μουσική με τόσο πυκνά κομμάτια. Τα ήρεμα μέρη είναι πολύ όμορφα και τονίζουν και αυτά την καθαρότητα της παραγωγής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ταιριαστή η φράση «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Στον χώρο της μουσικής, όπου όλα είναι υποκειμενικά, το αν ένα άτομο εκτιμά – ή όχι- ένα κορεσμένο είδος, είναι δική του υπόθεση. Ο δίσκος εννοείται πως είναι αρκετά αξιόλογος, ειδικά για ακροατές και ακροάτριες του 2000s prog metal. Και μιλώντας για prog metal, τέτοια παραδείγματα μας δείχνουν ότι ο όρος «progressive», σε γενικές γραμμές, δεν είναι αντιπροσωπευτικός πλέον όταν γίνεται συζήτηση για τέτοιου είδους μουσική. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «conservative metal», αλλά τότε θα υπήρχε διαφορετικό πρόβλημα στην ονομασία του.

Bandcamp: https://isometrymusic.bandcamp.com/album/break-the-loop
Instagram: https://www.instagram.com/isometry_official/

264

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.