I AM I: “Event Horizon”

Με πιθανούς “νονούς” της μπάντας τους Queensryche (δεν μου πηγαίνει κάπου αλλού το μυαλό πέρα από το εναρκτήριο τίτλο του “Promised Land”) και τον ZP Theart (πρώην Dragonforce) να έχει αναλάβει τα φωνητικά, πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω από το “Event Horizon”. Δε χρειάστηκαν παρά μόνο 47 λεπτά για να αντιληφθώ ότι στα χέρια μου είχα ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα ντεμπούτο μπάντας εδώ και πολλά χρόνια.

Ας πάρω τα πράγματα όμως από την αρχή. Το album υπάρχει ως ανεξάρτητη κυκλοφορία από τις 26 Μαΐου μόνο μέσω του website της μπάντας (www.iamiofficial.com), αποτελεί δε το πρώτο metal album που κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή (USB stick) σε θήκη όπως αυτή των cd με πλήρες artwork. Φυσικά υπάρχει και το κλασικό cd. Στις 17 Σεπτέμβρη ξεκινάει η διάθεση σε Ευρώπη και Ιαπωνία από την Hmv.

Ποτέ μου δεν συμπάθησα ιδιαίτερα την μουσική των Dragonforce. Παρά την αποχώρηση λοιπόν του Theart, μια χαρά θα κάνουν την δουλειά τους και με τον Marc Hudson που πρόσθεσαν στις τάξεις τους. Από την άλλη πλευρά, στους I Am I ο Theart βρίσκει όλο τον χώρο έκφρασης που εμφανώς του έλειπε στην προηγούμενη μπάντα του. Έχει αναλάβει την παραγωγή αλλά και τη σύνθεση των κομματιών μαζί με τον Jacob Ziemba (guitars), ενώ το mastering και την μίξη έχει κάνει ο μεγάλος Roland Grapow (Helloween,Masterplan).

Κάθε κομμάτι έχει κάτι να πει. Επιτέλους και μια δουλειά χωρίς τραγούδια μόνο και μόνο για να γεμίζει ο δίσκος. Και τα 10 κομμάτια (ανάμεσά τους και 2 μπαλάντες) αποτελούν εξαιρετικά δείγματα ποιοτικού μελωδικού heavy/hard rock. Ένας δίσκος που πατάει με το ένα πόδι στα 80s ενώ με το άλλο προχωράει με αυτοπεποίθηση και αξιώσεις στην εποχή μας. Φωνητικά που ξαφνιάζουν όσους ήξεραν τον Theart από τους Dragonforce, αφού χωρίς περιορισμούς ο άνθρωπος δείχνει ότι μπορεί να κάνει πολύ όμορφα πράγματα. Αξιόλογο riffing αλλά και solo από τον Ziemba που “μιλάει” εκεί που πρέπει και όσο πρέπει. Υπάρχει αέρας για όλους τους μουσικούς που παίζουν, τόσο για τους προαναγραφόμενους όσο και για τους Paul Clark (drums) και Neil Salmon (bass) που συμπληρώνουν το ρυθμικό μέρος της μπάντας.

Χωρίς επιδειξιμανία και υπερβολές, οι I Am Ι μας προσφέρουν ένα album που αποπνέει φρεσκάδα. Σίγουρα από τις πιο “τίμιες” κυκλοφορίες εκεί έξω που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας.

531