LYKAION: “Nothin' But Death”

Άλλη μια μπάντα κάνει το ντεμπούτο της αυτό το μήνα σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 19. Οι Ιταλοί Lykaion, έχοντας βρει δισκογραφική στέγη στην Bakerteam Records, κάνουν αισθητή τη παρουσία μπαίνοντας δυναμικά στη μουσική βιομηχανία με το άλμπουμ “Nothin’ But Death”. Η ύπαρξή τους χρονολογείται από το 2003 και αν τους πήρε τόσα χρόνια να κυκλοφορήσουν δίσκο, τους παραδέχομαι γιατί το αποτέλεσμα τους ανταμείβει και με το παραπάνω.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από την ονομασία τους. “Λύκαιο”, ονομάζεται ένα ορεινό βουνό  στη Πελοπόννησο με υψόμετρο 1419 μέτρα, όπου βρίσκεται ο βωμός του Δία. Το κουαρτέτο τους αποτελείται από τους Valerio Miseferi (μπάσο), Andrea Alberati (τύμπανα), Fabio Valentini (κιθάρα) και Alessandro Sforza (φωνή, κιθάρα).

Μουσικά, δε ξέρω πώς να τους χαρακτηρίσω μιας και έχουν παντρέψει πολλά είδη μαζί από μελωδικό death, gothic, thrash, progressive, dark μέχρι power, heavy κλπ με το μόνο σίγουρο χαρακτηριστικό να είναι η ποικιλομορφία τους. Αυτό λοιπόν είναι που τους καθιστά διαφορετικούς από όλες τις άλλες μπάντες και ίσως θα έλεγα πρωτότυπους μιας και δεν μου θυμίζουν κανένα άλλο συγκρότημα αποκλειστικά (πέρα από τις μικρές και αθώες ομοιότητες που έχουν).

Τα δέκα κομμάτια που το περιβάλουν, σφύζουν ενέργεια, δυναμικότητα, με διαυγή αλλά συμπαγή παραγωγή, καλοδουλεμένα και προσεγμένα όσο το δυνατό γίνεται. Συνθέσεις σαν το “Nothin’ But Death” (ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΛΕΜΕ), “Sick Love”, “A Cold Summer Day”, “Together” και… βασικά όλος ο δίσκος σε κολλάει και είναι πιασάρικος.

Φοβερή δουλειά έχει γίνει και στα solo (γενικότερα και ειδικότερα) που μπαίνουν σφήνα κατά διαστήματα και δίνουν ένα μελωδικό τόνο, όπως με τα πλήκτρα, που χρωματίζουν ακριβώς τα σημεία που απαιτούν το κάθε ένα ξεχωριστά και η χροιά της φωνής του Alessandro Sforza  με νότες από Sentenced είναι το κάτι άλλο! Με έχουν μαγέψει, έχω μείνει άφωνος και σίγουρα κερδίζουν  επάξια την υποψηφιότητά τους για τη δεκάδα μου ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ στο τέλος της χρονιάς.

Αν τη βρίσκετε με μπάντες όπως Sentenced, Katatonia, Pain Of Salvation, HIM (στο βαρύ τους), Poisonblack, Nevermore θα καραγουστάρετε με τους Lykaion γιατί συνδυάζουν το ταλέντο τους με τη μίξη των προαναφερθέντων συγκροτημάτων και άλλων στοιχείων. Εξαιρετικοί μουσικοί, περιμένω με ανυπομονησία το επόμενό τους βήμα!

442