ULVER “Childhood’s End”

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ! Αυτό ένιωσα  με την πρώτη νότα που ξεπήδησε από τα ηχεία μου, κάτι που αργότερα μετατράπηκε σε ανατριχίλα.

Υπάρχουν πολύ λίγες μπάντες στον πλανήτη που έχουν τόσο διαφορετικού ύφους δουλειές στο ενεργητικό τους, από το black/folk “Bergtatt – Et Eeventyr I 5 Capitler” στο ακουστικό folk “Kveldssanger”, το industrial/electronica/trip-hop “Themes from William Blake’s Marriage of Heaven and Hell” στο ambient “Lyckantropen Theme” και το σκοτεινό,αιθέριο,συμφωνικό κατά κάποιο τρόπο “Svidd Neger”, οι οπαδοί των ULVER έχουν μάθει να περιμένουν το απροσδόκητο, αλλά αυτό σίγουρα δεν θα το περιμένουν… οι ULVER ροκάρουν!

Η 11η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά των αγαπημένων μας “Λύκων”, αποτελεί έναν ύμνο στην χαμένη μας παιδική ηλικία, περιλαμβάνοντας 16 διασκευές σε κομμάτια της psychedelic rock σκηνής: Bracelets Of Fingers (The Pretty Things), Everybody’s Been Burned (The Byrds), The Trap (Bonniwell’s Music Machine), In The Past (Chocolate Watchband), Today (Jefferson Airplane), Can You Travel In The Dark Alone? (Gandalf), I Had Too Much To Dream Last Night (Electric Prunes), Street Song (The 13th Floor Elevators), 66-5-4-3-2-1 (The Troggs), Dark Is The Bark (Left Banke), Magic Hollow (Beau Brummels), Soon There’ll Be Thunder (Common People), Velvet Sunsets (Music Emporium), Lament Of The Astral Cowboy (Curt Boettcher), I Can See The Light (Les Fleur De Lys), 16 Where Is Yesterday (United States Of America).

Πολλοί ακούγοντας για αυτή την συλλογή θα περίμεναν να βαδίσουν σε σίγουρα μονοπάτια και να διασκευάσουν κομμάτια από κολοσσούς του ιδιώματος όπως οι PINK FLOYD, ELOY, CAMEL, αλλά κάνουν την έκπληξη και διασκευάζουν όχι και τόσο γνωστές μπάντες με εξαίρεση βέβαια μερικές. Το “Childhood’s End” είναι ίσως το πιο προσιτό album τους μέχρι σήμερα. Με την προηγούμενη κυκλοφορία τους μόλις πέρυσι το “War of The Roses”, οι ULVER μάλλον συνειδητοποίησαν ότι βρέθηκαν στην κορυφή της πειραματικής, μη συμβατικής μουσικής, και ο μόνος τρόπος για να εξακολουθεί η μουσική τους να είναι επαναστατική και  πρωτοποριακή είναι να χρησιμοποιήσει την προσβασιμότητα ως όπλο. Ο συγκεκριμένος δίσκος λοιπόν, έχει ως κύριο όπλο την απλότητα και κυρίως την παραγωγή ατμοσφαιρικών ροκ ήχων μέσα από συμβατικά μουσικά όργανα και την μοναδική ερμηνεία του Kristoffer Rygg.

Το κάθε τραγούδι περιέχει ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης με τον τρόπο που έχει αποδοθεί (σε σύγκριση πάντα με το πρωτότυπο), κάτι που κάνει την ακρόαση προσιτή και απολαυστική στον μέσο ακροατή που ουδέποτε είχε κατανοήσει τους ULVER στις προηγούμενες δουλειές τους και να νομίζει ότι πρόκειται όντως για ένα εξολοκλήρου πρωτότυπο album, και όχι για συλλογή με διασκευές. Τα πλήκτρα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα περισσότερα τραγούδια, είτε για να προσδώσουν ατμόσφαιρα όπως γίνεται στα “Today”, “Dark is the Bark”, “Soon There Will Be Thunder”, είτε για να δίνουν ένα πιασάρικο τόνο όπως γίνεται στα “The Trap”, “Can You Travel In The Dark Alone?”, “In the Past”. Εξαιρετικό, απευθύνεται σε άπαντες!!!

426