BARONESS: “Gold & Grey”

Δεκαπέντε χρόνια στο κουρμπέτι οι Αμερικανοί prog / post / psychedelic / “όπως-στον-πέοντα-θέλεις-πέστο” rockers και με μια ακολουθία εξαιρετικών δίσκων στο παλμαρέ τους, απολαμβάνουν καθολική εκτίμηση από το παγκόσμιο ακροατήριο.

Σταθεροί στην χρωματική ονοματολογία των album τους, το πέμπτο “Gold & Grey” που ήρθε τέσσερα χρόνια μετά το φοβερό “Purple” του 2015 είναι άλλο ένα πλήρες και χορταστικό δοκίμιο προοδευτικής τραγουδοποιΐας, με πολλά ιντερλούδια που παρεμβάλλονται εν είδει intros / outros στα πολύ καλά κομμάτια που συνέθεσαν οι Baroness.

Υπάρχουν πολλές συνθετικές διαφορές στο ύφος που δομείται η μουσική σε σχέση με το παρελθόν τους μιας και πλέον ανάμεσα στις ήσυχες Pink Floydικές διαθέσεις υπάρχουν πολλές στιγμές κατά τις οποίες τα μέλη της μπάντας ενστερνίζονται στοιχεία από την 80’s new age / pop ή ακόμη και σύγχρονα ονόματα όπως οι Muse ή ακόμη και οι Volbeat. Και όλες αυτές οι επιρροές συνδυάζονται αρμονικά κάτω από το προσωπικό φίλτρο του σχήματος το οποίο διατηρεί τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του.

Φοβερά φωνητικά από τον τραγουδιστή / κιθαρίστα (και μοναδικό εναπομείναντα ιδρυτικό μέλος) John Baizley, επίσης τρομερό ρυθμικό δίδυμο που θυμίζει πολλές φορές τους The Mars Volta υπό τέλειο ήχο ο οποίος ενδυναμώνει αμφότερες τις revival και σύγχρονες τάσεις, παιχνιδίσματα στις κιθάρες, συναισθηματικές εναλλαγές πλείστου ενδιαφέροντος σε ένα πολύ δεμένο μείγμα.

Πολύ καλά τα “Front Toward Enemy” και “I’m Already Gone” που μου έφεραν στο νου Depeche Mode και The Cure, το “Seasons” progιζει έχοντας κάτι από Μuse μέσα του, εξαιρετικό τα “Tourniquet”, “Throw Me An Anchor” και “I’d Do Anything” και σπουδαίος ο επίλογος “Pale Sun” με την νέα lead κιθαρίστρια Gina Gleason να ισομοιράζεται τα φωνητικά.

Για μια ακόμη φορά οι Baroness καταθέτουν μια πολύ ευχάριστη πρόταση. Άκρως ενδιαφέρουσα μουσική και πλήρως συμβατή με την εποχή που διανύουμε. Ιδανικό για τις νωχελικές στιγμές είτε της ημέρας είτε της νύχτας με πολλά “θα-τα-σπάσω-όλα” ξεσπάσματα. Οι προοδευτικοί ας επενδύσουν άφοβα.

https://www.facebook.com/YourBaroness

692

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.