THE HAUNTED (22/10/11) GAGARIN 205

Εν μέσω απεργιών, διαδηλώσεων και ΔΝΤκών ευτράπελων, πρα­γμα­το­ποιήθηκε η συναυλία των The Haunted στο Gagarin το Σάβ­βα­το που πέρασε. Ευτυχώς δεν υπήρ­ξαν δυσάρεστες εκπλήξεις, μιας και οι στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δη­μιούρ­γη­σαν αρκετά προβλήματα στα live της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα να α­κυ­ρω­θούν μερικά.

Βέβαια, το μεταλλικό κοινό δεν τίμησε ιδιαίτερα αυτήν την εμφάνιση των σουηδών στη χώρα μας. Η τίμια κίνηση της εταιρείας να βάλει το εισιτήριο μονάχα 20 ευρώ (καλή τιμή από κάθε άποψη για ένα τέτοιο σχήμα, συγκρινόμενη με αντίστοιχες άλλων διοργανωτών) δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να έχει μεν κόσμο, αλλά καθόλου στριμωγμένο και με τον εξώστη κλειστό. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό λοιπόν, η προσέλευση είτο ελλιπής…

THE HAUNTED live athens

Το “ζέσταμα” ανέλαβαν οι Potergeist, οι οποίοι κατέλαβαν τη σκηνή για κάτι παραπάνω από μισή ώρα, με τις τύπου Down επιρροές τους και σίγουρα κέρδισαν νέους οπαδούς, τόσο με τις συνθέσεις όσο και με τη σκηνική τους παρουσία. Τους έχω πετύχει σε διάφορα live τους και κάθε φορά που τους βλέπω μου φαίνονται όλο και καλύτεροι. Βέβαια, όση ώρα έπαιζαν αρκετοί είχαν βγει έξω από το Gagarin και άραζαν, ενώ πολλοί ακόμα εισέρχονταν στο χώρο. Όπως και να έχει, εισέπραξαν ένα ωραιότατο χειροκρότημα στο τέλος και για το γράφοντα αποτέλεσαν ιδανική επιλογή για support στους TheHaunted.

Ύστερα από σχεδόν σαράντα λεπτά, το thrash κουιντέτο από τη Σουηδία, έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή του Gagarin, χωρίς θεατρινισμούς, φρουφρού και αρώματα. Παρότι τα αδέρφια Bjorler κουβαλούν μεγάλη ιστορία στις πλάτες τους και παρόλο που οι Patrik και PerJensen είναι σχεδόν αναντικατάστατοι, για μια ακόμη φορά την παράσταση έκλεψε ο, γενειοφόρος πλέον, PeterDolving. Η ικανότητα του να σε ξεσηκώσει από το πρώτο κιόλας λεπτό είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ οι φωνητικές του δυνατότητες και η σχεδόν παρανοϊκή του κινησιολογία τον καθιστούν πανάξιο frontman για μια μπάντα σαν τους The Haunted.

THE HAUNTED live athens

Η αλήθεια είναι πως περίμενα να δοθεί περισσότερο βάρος στο φετινό “Unseen” (δισκάρα, by the way) αλλά διαψεύσθηκα, καθώς από το εν λόγω album ακούστηκαν μόλις τέσσερα κομμάτια. Ο δίσκος όμως που είχε εξίσου συμμετοχή ήταν το “The Dead Eye” με τα TheFlood, TheMedication, TheDrowning, και TheFallout (συν την εισαγωγή ThePremonition) να τραντάζουν το Gagarin. Το πρώτο pit δημιουργήθηκε στο “99”, με τον κόσμο να μη σταματάει να “χορεύει” και να απογειώνεται με τραγούδια όπως Trespass, NoCompromise και φυσικά “DOA”.

Κάπου στα μέσα ο Dolving έδωσε μερικές ανάσες στη μπάντα, όπως και στο κοινό, αναλύοντας, με το δικό του πάντα τρόπο το ότι ενώ υπάρχουν περισσότεροι καλοί άνθρωποι στον κόσμο, εκείνοι που τελικά παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους είναι οι μαλάκες και μέσω του φόβου και της δολοπλοκίας παγιδεύουν τον κόσμο στο να κάνει αυτό που εκείνοι θέλουν. Παρόλο που η όλη ιστορία δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά, ένας τύπος από πιο πίσω φώναζε συνεχώς “shut the fuck up”… Ίσως να το πήρε προσωπικά, μιας και ως γνωστόν, ο έχων τη μύγα… Μπορεί να βιαζόταν να ακούσει άλλο κομμάτι, ποιός ξέρει… Όπως και να έχει, ο Peter τον αγνόησε φυσικά και αφότου τελείωσε το λογύδριό του, έκανε νόημα στο σχήμα και το live συνεχίστηκε δυναμικά με το NoGhost. Η εισαγωγή DarkIntentions που οδήγησε στο BuryYourDead δημιούργησε ένα μικρό χαμό και εκεί που το κοινό περίμενε να φύγει η μπάντα από τη σκηνή για να γίνει το κλασικό παιχνίδι με το encore, ο Dolving δεν το κούνησε και αμέσως φώναξε το υπόλοιπο συγκρότημα που κατευθυνόταν στα παρασκήνια για να συνεχίσουν άμεσα. Ούτε ένα λεπτό λοιπόν μετά, οι TheHaunted έπαιξαν το MoronicColossus και στα καπάκια το “Hate Song” το οποίο έκλεισε και αυτήν την εμφάνιση των σουηδών στην Αθήνα.

THE HAUNTED live athens

Για τον ήχο δε χρειάζεται να πω κάτι το ιδιαίτερο. Όποιος έχει πάει Gagarin ξέρει πως δε μπορεί να περιμένει κάτι το εξαιρετικό σε αυτό το θέμα. Προσωπικά μου έλειψαν κομμάτια όπως τα “All Against All” και “Bullet Hole”, ενώ θα ήθελα κάτι παραπάνω από το “Unseen”, δεδομένου πως είναι ο βασικός λόγος αυτής της περιοδείας. Από την άλλη, μικρή σημασία έχει το τι παραπάνω ήθελα και τι όχι. Οι The Haunted πραγματοποίησαν για πολλοστή φορά μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση και είναι βέβαιο πως θα τους ξαναδούμε. Βέβαια, άπαξ και το κοινό δεν πατάει πλέον ούτε στις συναυλίες των 20 ευρώ, ας μη γκρινιάζει όταν σκάει τα 60ευρα…

The Haunted setlist
Never Better
99
The Premonition
The Flood
The Medication
Unseen
DOA
The Drowning
Trespass
No Ghost
No Compromise
The City
Catch 22
The Fallout
Dark Intentions
Bury Your Dead
Moronic Colossus
Hate Song


Photos: Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας

THE HAUNTED live athens

459

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.