MR. BIG: "Lean Into It"

Η δεύτερη δουλειά του αμερικανικού rock supergroup, Mr. Big, τιτλοφορήθηκε “Lean into It” και κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου του 1991, μέσω της Atlantic Records. Σχεδόν δυο χρόνια μετά το -σχετικά- αποτυχημένο ομώνυμο ντεμπούτο τους, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να προσδώσουν στον ήχο τους μια πιο εμπορική χροιά, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν αυτή τη φορά έναν δίσκο που, από τη μία, φαίνεται να ικανοποιεί στο έπακρο το mainstream rock κοινό με μελωδικές συνθέσεις, ενώ από την άλλη, δεν αφήνει παραπονεμένους και τους πιο σκληροπυρηνικούς του είδους.

Ο δίσκος κερδίζει το κοινό από την έναρξη κιόλας, με το συγκλονιστικό 4λεπτο “Daddy, Brother, Lover, Little Boy“, το δυνατό riff του οποίου απλά προϊδεάζει για τις σκληρές διαθέσεις της μπάντας. Από το “Lean into It” προέκυψαν 3 επιτυχημένα single: το μελωδικό “Green-Tinted Sixties Mind“, το “To Be With You“, μια από τις πιο δημοφιλείς μπαλάντες της μπάντας, που αποτέλεσε και το μοναδικό κομμάτι τους που κατέκτησε την κορυφή του Billboard Hot 100, και το “Just Take My Heart“, η άλλη μεγάλη μπαλάντα του δίσκου, με μια εμφανώς πιο μελαγχολική διάθεση, και τη φωνή του Eric Martin να δημιουργεί την απόλυτη ερωτική ατμόσφαιρα.

Μεγάλα highlights του δίσκου αποτελούν τα “Never Say Never“, “My Kinda Of Woman” και “Road to Ruin“, όλα hard κομμάτια με groovy, up-tempo διάθεση, αλλά και το “Lucky This Time“, ένα τραγούδι στου οποίου τη σύνθεση έβαλε το χεράκι του και ο γνωστός Jeff Paris.

Από το album δεν λείπουν και οι blues πινελιές στα κομμάτια “Voodoo Kiss“, “Little To Loose” και φυσικά στο “Alive And Kickin’“, που αποτελεί και το εκτενέστερο κομμάτι του δίσκου, φτάνοντας τα πεντέμισι λεπτά.

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η δεύτερη δουλειά των Mr. Big είναι ίσως και η πιο εμπνευσμένη τους, αφού καταφέρνει με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να σπάσει τα όποια μουσικά καθιερωμένα και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μουσικών πεδίων, σε μια μοναδική μείξη heavy, blues και pop στοιχείων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι από τον συγκεκριμένο δίσκο απουσιάζουν τα fillers, ενώ κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και έχει τη δική του αξία.

Τελικά, το “Lean into It” φαίνεται να τα έχει όλα: “πιασιάρικες” μελωδίες και στίχους που μιλάνε στην καρδιά, αλλά και μεγαλοπρεπή παιξίματα και ερμηνείες από μια ομάδα βιρτουόζων μουσικών. Και όλα αυτά σε μια απίστευτη αρμονία. Εκεί ακριβώς έγκειται και η μοναδικότητα της συγκεκριμένης δουλειάς. Στο γεγονός ότι συνδυάζει το εμπορικό με το ποιοτικό, με έναν τόσο μοναδικό τρόπο. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από μια μπάντα με ένα από τα -μακράν- πιο ταλαντούχα line-up στην ιστορία του hard rock.

Trivia:

– Στο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται ένα ατύχημα με τρένο που συνέβη στις 22 Οκτωβρίου του 1895, στον σταθμό Gare Montparnasse, στο Παρίσι.
– Ο Paul Gilbert είχε αρχικά γράψει το riff του “My Kinda Of Woman” για τους Racer X, μια metal μπάντα που είχε σχηματίσει το 1985. Τελικά, οι Mr. Big έμελλαν να το ηχογραφήσουν πρώτοι σχεδόν μια πενταετία αργότερα. Ο αρχικός τίτλος του κομματιού ήταν “Mad at the World“, κάτι που δικαιολογεί και τον ζοφερό τόνο του εν λόγω κομματιού.

– Το “To Be With You” λέγεται ότι το είχε συνθέσει ο Eric Martin κατά τα εφηβικά του χρόνια.

– Στην εισαγωγή του “Lucky This Time” ακούγεται το “Addicted To That Rush“, ένα κομμάτι από το ντεμπούτο album των Mr. Big, σε γρήγορη, fast-forward version. (CDFF = CD Fast Forward)

Tracklist:

1. “Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Electric Drill Song)”
2. “Alive and Kickin’”
3. “Green-Tinted Sixties Mind”
4. “CDFF-Lucky This Time”
5. “Voodoo Kiss”
6. “Never Say Never”
7. “Just Take My Heart”
8. “My Kinda Woman”
9. “A Little to Loose”
10. “Road to Ruin”
11. “To Be With You”

Μπάντα:

• Eric Martin – φωνητικά
• Paul Gilbert– κιθάρα
• Billy Sheehan – μπάσο
• Pat Torpey– drums

Λίλιαν Καραχρήστου

468