EPICA: “Design Your Universe” (Gold Edition)

Με τη συμπλήρωση των 10 ετών από την κυκλοφορία του, οι Epica θέλοντας να γιορτάσουν την επέτειο του “Design Your Universe”, του album που τους έδωσε την καλύτερη θέση στα charts, ετοίμασαν τη Gold Edition, που εκτός των άλλων περιέχει και κάποιες εκπλήξεις, όπως συνηθίζεται πλέον σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι Ολλανδοί θρύλοι του symphonic/power metal, ιδρύθηκαν το 2002 ως Sahara Dust, όταν ο Mark Jansen αποχώρησε από τους After Forever και μετονομάστηκαν σε Epica τον αμέσως επόμενο χρόνο, παίρνοντας την ιδέα από το album των Kamelot που κυκλοφόρησε τότε. Και αυτό, λόγω της στενής σχέσης των δύο μπαντών, που έχει οδηγήσει και σε αρκετές συνεργασίες μέχρι σήμερα. Μέχρι την κυκλοφορία του “Design Your Universe”, οι Epica είχαν κυκλοφορήσει 4 albums, δύο live albums, ένα EP, καθώς και μία συλλογή, δείχνοντας τις προθέσεις του group για μία δυνατή καριέρα γεμάτη δουλειά.

Γνωρίζοντας λοιπόν για τις καλές σχέσεις των Epica και Kamelot, και φυσικά την πρώτη μπάντα του Mark τους After Forever, είναι απολύτως φυσιολογικό οι Ολλανδοί να ακολουθούσαν το symphonic/power metal δρόμο, όπως τον είχε χαράξει ήδη ο Jansen από τα πρώτα του βήματα. Νομίζω όμως ότι πρωτοτύπησαν, σε ότι έχει να κάνει με τα death φωνητικά και σίγουρα με την ισορροπία μεταξύ symphonic και power ήχου.

Όταν φτάνεις να ακούς το “Design Your Universe”, σίγουρα δε φαντάζεσαι ότι θα ακούσεις ακριβώς αυτό που φτάνει στο αισθητήριο όργανό σου. Άλλωστε ο χαρακτηρισμός symphonic/power metal του group, σε προϊδεάζει για κάτι άλλο, πιο συγκεκριμένο και πιο μελωδικό και ατμοσφαιρικό. Αυτή η δουλειά των Epica όμως, δεν είναι κάτι παρόμοιο με τα προηγούμενα. Από τις πρώτες νότες, καταλαβαίνεις ότι η μπάντα κάθισε κάτω και έβαλε πολλές ιδέες, κατέληξε σε αρκετές που θα εξέπλητταν το κοινό και δημιούργησε ένα δίσκο φιλόδοξο και με υψηλό ταβάνι. Κομμάτια όπως τα “Resign To Surrender”, “Unleashed” και “Burn To A Cinder”, σε “χτυπάνε με μανία” με το πρώτο άκουσμα, βγάζοντας μία απίστευτη ενέργεια, ενώ τα “Tides Of Time” και “White Waters”, ακροβατούν μεταξύ ατμοσφαιρικού και συναισθηματικού κόσμου της μπάντας.

Αυτό όμως που κάνει το album διαφορετικό, δεν είναι άλλο από την ισορροπία που διακρίνει τον ηχητικό προσανατολισμό του. Και εξηγούμαι! Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλο album των Epica, που να έχει σε τέτοια αρμονία τόσο το συμφωνικό όσο και το power στοιχείο, όπως φυσικά και την ατμόσφαιρα που απαιτείται σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο συνδυασμός death φωνητικών με την αγγελική φωνή της Simone Simons, δίνει μία “νέα” ταυτότητα στη μπάντα, που εμφανίζεται ακόμα πιο ακμαία και ισχυρή μέσα από αυτόν το δίσκο. Το σχεδόν 14λεπτο έπος “Kingdom Of Heaven”, δείχνει ότι το group έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και βρίσκεται σε εξαιρετική συνθετική περίοδο, δημιουργώντας τραγούδια που θα μείνουν ζωντανά μέσα στο χρόνο.

Με τη Gold Edition, θα βρείτε και μία σειρά από ακουστικές εκτελέσεις κάποιων κομματιών από το δίσκο, που κάνει το πακέτο ακόμη πιο ελκυστικό. Ιδιαίτερα η εκτέλεση στο “Martyr Of The Free World” είναι ανατριχιαστική, αφού από ένα power κομμάτι μετατρέπεται αυτόματα σε μία μπαλάντα συναισθημάτων. Ακόμη και εδώ, βλέπουμε πόσο πολύ ταιριάζουν και πόσο κοντά έρχονται τα συμφωνικά και power μέρη του ήχου των Epica.

Αν θέλετε να ακούσετε και να καταλάβετε τους Epica, το συγκεκριμένο album είναι ό,τι καλύτερο έχετε να ακούσετε. Η Gold Edition δε, είναι μία “value for money” κίνηση, αφού θα έχετε στη δισκοθήκη σας και ένα συλλεκτικό κομμάτι. Ένας δίσκος-ορόσημο για τη μπάντα, έρχεται στο σπίτι σας εμπλουτισμένος με ακουστικό υλικό που δύσκολα θα βρεις αλλού. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποκτήστε το χθες! Ό,τι καλύτερο στο χώρο του και γενικότερα σε επετειακή κυκλοφορία.

Epica rules!

https://www.facebook.com/epica/

EPICA – Kingdom Of Heaven

495

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.