BLUESIDE: “Small Town, Good Wine & Sad People”

Το ντεμπούτο album των Ιταλών Punk-rockers Blueside, υπό τον τίτλο “Small Town, Good Wine & Sad People”, κυκλοφόρησε με εξαιρετικές περγαμηνές στα τέλη Μαρτίου και έχει ως βασικό στόχο να διηγηθεί μικρές ιστορίες καθημερινότητας που διαδραματίζονται σε μία μικρή επαρχιακή πόλη (7.500 κατοίκων) το Sonnino, 2,5 ώρες μακριά από τη Ρώμη. 

Υπό ένα punk “μανδύα” λοιπόν, οι Blueside, προσπαθούν να χτυπήσουν τις προκαταλήψεις, επιδιώκουν να γίνουν εκφραστές της ανοικτής/απρόσκοπτης έκφρασης των ελευθέρων επιλογών και της φωνής των αδικημένων. Ο τρόπος που επιλέγουν “κυριεύεται” από το γρήγορο, το “εύθυμο” και τεχνικό punk, με κύριο μέσο έκφρασης την ιταλική γλώσσα (πέρα από 2 tracks εις την αγγλικήν).

Η επιλογή να εκφραστούν μέσω της μητρικής τους γλώσσας, δεν περιπλέκει τα πράγματα, τουναντίον! Είναι πολύ πιθανό για τους θιασώτες της συγκεκριμένης σκηνής να γοητευτούν με κάποιες από τις 10 όμορφες συνθέσεις του “Small Town, Good Wine & Sad People”. Η διάθεση και ο ρυθμός που αποπνέουν, θυμίζει εν μέρει Dubioza kolektiv, δίχως τα rap rock στοιχεία της πετυχημένης μπάντας και γενικότερα οι κιθαριστικές φιοριτούρες που εντέχνως και επαναληπτικά χρησιμοποιούν, δημιουργούν μία άκρως ευχάριστη ακρόαση.

Οι επιρροές τους είναι κάτι περισσότερο από προφανείς, παρά την ταχύτητα που εναλλάσσονται οι Ramones με τους Green Day, για να καταλήξουμε στους Offspring και σ’ αυτό συντελούν τα “κοφτά” μέτρα κι οι ευδιάκριτες σύντομες λυρικές-μελωδικές στιγμές. Ξεχωρίζουν τα “Ci vomito su” και “Il moralista”, ενώ την προσπάθειά τους να εντάξουν το αγγλόφωνο “I’m paranoid”, τη βρίσκω αποτυχημένη, όχι μόνο για την μέτρια προφορά τους, αλλά και γενικότερα ως ένα αταίριαστο κι “άνευρο” track, ενώ το φινάλε τους με το επίσης αγγλόφωνο, low tempo, “Rain”, είναι παραπάνω από αξιοπρεπές.

Σα γενικότερη εντύπωση, οι Ιταλοί Blueside, δε θα έλεγα ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς μου για τις Punk δουλειές του 2019, αλλά από τη μία έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν την ενέργειά τους και να περάσεις καλά, ενώ από την άλλη, οι όμορφες ιδέες που εντάσσουν στον ήχο τους, ίσως αποτελέσουν “μαγιά” για τον ήχο του αύριο. Το τελευταίο, αποτελεί δίχως αμφιβολία, ίδιον της ιταλικής σκηνής.

https://www.facebook.com/BlueSideofficialband/

585

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.