BREATHLESS: “Breathless”

REISSUE

Είδος: Speed metal
Δισκογραφική: Dying Victims
Ημερομηνία επανακυκλοφορίας: 30 Ιουλίου 2021

Υπάρχουν λογιών και λογιών επανακυκλοφορίες, αλλά αυτήν τη φορά η Dying Victims το τερμάτισε, αφού το ότι επαναφέρνει στο προσκήνιο ένα αρχαίο συγκρότημα όπως οι Βέλγοι Breathless, που ελάχιστοι γνωρίζουν εκτός Βελγίου, μόνο σαν μεγάλη «ανασκαφή» πρέπει να λογίζεται.

Κατευθείαν από την κρύπτη λοιπόν, οι Breathless ιδρύθηκαν το μακρινό 1983 από τον Antonio Tredici και τον φίλο του Dirk στις κιθάρες. Το 1985 έβγαλαν τον πρώτο τους και τελευταίο τους δίσκο το “Breathless”, που ηχογραφήφηκε μέσα σε 10 μέρες και πρόλαβαν να παίξουν ζωντανά με συγκροτήματα όπως Warlock, Helloween, Tyson Dog και Axe Victims πριν το διαλύσουν τελείως. To “Breathless” από μουσικής πλευράς μπορείς να πεις ότι έχει ιστορική σημασία, όχι από την άποψη ότι ήταν πρωτοπόροι ή ότι έχουν γράψει τις κομματάρες, αλλά επειδή μπορεί να ακούσει ο ακροατής πώς εξελίχθηκε από το κλασικό heavy metal το speed metal. Έτσι υπάρχουν καθαρά speed κομμάτια (“Breathless”, “On the Wings of Dragon”), τραγούδια που «πατάνε» και στα δύο στυλ με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Hells Fever” που ξεκινάει με μια hard rock εισαγωγή και ακολουθεί πιο γρήγορους ρυθμούς, και συνθέσεις που αντλούν καταφανείς επιρροές από πιο γνωστά συγκροτήματα της εποχής, όπως τα “The Night Crusader” (Queensrÿche) και “Devil’s Seed On Her Body” (Mercyful Fate). Γενικά το υλικό τους δεν ήταν κακό, οι τραγουδιστής Pascal Remans είχε καλές φωνητικές ικανότητες και σαν μουσικοί ήταν σίγουρα στο μέσο όρο της εποχής. Αν συνέχιζαν νομίζω ότι τους περίμενε μια καλή καριέρα, ειδικά αν γινόντουσαν λίγο πιο πρωτότυποι.

Το “Breathless” θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε CD και σε δύο διαφορετικές εκδόσεις βινυλίων, χωρίς όμως κάποιο επιπλέον bonus κομμάτι. Για όσους αρέσκονται στην αγορά σπάνιων κυκλοφοριών ή τους αρέσει το ψάξιμο σε παλιότερες μουσικές εποχές, το “Breathless” είναι μια “value for money” επιλογή.

Bandcamp: https://dyingvictimsproductions.bandcamp.com/album/breathless-breathless

530

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.