Up the Hammers XIV Warm-up show: Dark Quarterer, Reflection, Raven Black Night, Evil Lyn, Mega Colossus, Saboter (14/03/2019) An Club

Up the Hammers XIV Warm-up show: Dark Quarterer, Reflection, Raven Black Night, Evil Lyn, Mega Colossus, Saboter (14/03/2019) An Club

(Γράφει ο Πελοπίδας Χελάς)

Το τριήμερο που όλοι οι χεβιμεταλάβες περίμεναν φέτος, επιτέλους ήρθε. Τo Up the Hammers, που πλέον είναι ένα φεστιβάλ θεσμός όχι μόνο για την ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε και στην warm-up μέρα του (με τα ονόματα που έχει αυτή η μέρα, σε οποιαδήποτε άλλο φεστιβάλ θα μπορούσε να ήταν και κεντρική) περιλαμβάνει τρεις ανερχόμενες δυνάμεις, ένα σχήμα που είχαμε περιέργεια να δούμε και ένα αγαπημένο συγκρότημα, καθώς και ένα ιστορικό group.

Για να ανοίξει ένα φεστιβάλ πετυχημένα, ως διοργανωτής πρέπει να επιλέξεις μια μπάντα που να έχει τσαγανό, ενέργεια και ποιότητα. Όλα αυτά τα είχαν οι δικοί μας Saboter και με το παραπάνω. Έτσι ανέβηκαν στην σκηνή, ακριβώς στις 18:05, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και με τον τραγουδιστή Αντώνη Βάιλα να φοράει ρωμαϊκή πανοπλία και να κρατάει ένα gladio (ρωμαϊκό ξίφος) Για τα επόμενα τριανταπέντε λεπτά η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν πολεμική.



Ο κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς στο An Club για να τους παρακολουθήσει και αυτοί τους το ανταπέδωσαν με μια πολύ καλή εμφάνιση. Το setlist ήταν εξολοκλήρου βασισμένο στο τελευταίο τους δίσκο “Architects of Evil”. Οι συμπατριώτες μας έπαιξαν με αρκετό πάθος, με τον Βάιλα να είναι αρκετά θεατρικός και πότε με τις κινήσεις του με το σπαθί, άλλοτε με τις πολεμικές κραυγές του, σε έκανε να νομίζεις ότι βρισκόσουν σε πεδίο μάχης.



Ο ήχος ήταν λίγο προβληματικός στα “The Temple of R’lyeh” και “Architects of Evil”, ευτυχώς στη συνέχεια βελτιώθηκε και δεν χάλασε την εμφάνιση των Saboter. Στο “To Glory We March”, ο frontman προλόγισε το τραγούδι λέγοντας ότι είναι χαρούμενος που κρατάει το gladio, το σπαθί της περιόδου των διωγμών των Χριστιανών και στο “Sword of the Guardian” μας “διέταξε” να υποκλιθούμε στο σπαθί του Άρη. Κορυφαία στιγμή της εμφάνισης τους ήταν το επικό “Rose Red” και το “Architects of Evil” με τους Saboter να δείχνουν ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.



Saboter setlist:
The Temple of R’lyeh
Architects of Evil
Lamias Call
To Glory We March
Golden Owl
Rose Red
Sword of the Guardian

SABOTER “Golden Owl” live @ UTH XIV warm up 4K



Δεύτερο συγκρότημα της ημέρας ήταν οι Mega Colossus με τους Αμερικάνους να αποτελούν τον ορισμό της κλασσικής heavy metal μπάντας με την αγάπη τους για τους Iron Maiden να μην κρύβεται.



Ξεκίνησαν δυναμικά το πρόγραμμα τους με μια έκπληξη, καθώς το “Jihad, Jihad!” είναι ένα τραγούδι που προέρχεται από το ep “..and the Sepulcher of the Mirror Warlocks”, το οποίο ανήκει στη μπάντα που λεγόταν Colossus με τους Mega Colossus να είναι η μετεξέλιξη τους. Τα υπόλοιπα τραγούδια που παίχθηκαν ήταν κυρίως από το νέο τους ep “V”.



Οι Αμερικανοί έδειξαν ότι είναι αρκετά δεμένη μπάντα, με πολύ καλή σκηνική παρουσία στο λίγο χώρο που είχαν, με τον frontman να είναι πολύ καλός τόσο στα φωνητικά του καθήκοντα όσο και στην επικοινωνία με το κόσμο. Οι συνθέσεις του νέου ep ακούστηκαν αρκετά καλές στις ζωντανές τους εκτελέσεις, με τον ήχο να βοηθάει αρκετά τους Mega Colossus αφού τα πάντα ακουγόντουσαν πεντακάθαρα, με το τραγούδι “Navigator“ να αποτελεί την καλύτερη τους στιγμή. Αρκετά καλή εμφάνιση, σίγουρα κέρδισαν οπαδούς και αφού παίξανε για περίπου σαράντα λεπτά αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο.



Mega Colossus setlist:
Jihad, Jihad!
Sea of Stars
Bug Hunt
Navigator
Atlas
Kaiju King
Sunsword

MEGA COLOSSUS “Atlas” live @ UTH XIV warm up 4K



Την σκυτάλη από τους Mega Colossus πήραν οι Φιλανδοί Evil Lyn που επίσης κινούνται στο χώρο του heavy metal. Πέρσι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο “Disciple of Steel” (είχε προηγηθεί το ep “The Night Of Delusions” το 2012 με την Johanna Rutto τότε στα φωνητικά), ο οποίος γενικά πήρε καλές κριτικές, οπότε περίμενα να δω τι ψάρια πιάνει το συγκρότημα ζωντανά.



Εδώ οι Evil Lyn μου τα χαλάσαν λίγο. Αρχικά είχαν μακράν το χειρότερο ήχο της βραδιάς χωρίς να υπάρχει βελτίωση μέχρι το τέλος της εμφάνισης τους. Επίσης μου φάνηκαν λίγο απροβάριστοι και κάπως “χαλαροί”, θα τους προτιμούσα λίγο πιο κινητικούς. Στα θετικά τους σημεία ήταν οι συνθέσεις τους που δείχνουν ότι υπάρχει λόγος ύπαρξης της μπάντας και ο τραγουδιστής τους Lasse Heinonen, ένας πραγματικός Viking, που τα έδινε όλα πάνω στη σκηνή. 



Οι φιλανδοί παίξαν για περίπου πενήντα λεπτά, αφιερώσανε το “Iron on Iron” στο προηγούμενο, ομότιτλο label τους και το “Disciple of Steel” στη No Remorse Records. Κλείσανε την εμφάνιση τους με το κλασσικό “Necropolis” των Manilla Road κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, αφήνοντας όμως την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα.



Evil Lyn setlist:
Survive the Night
Hellfire
Iron on Iron
Disciple of Steel
Tengel
Shadow Soldier
Valley of the Dead Witch
Necropolis (Manilla Road cover)

EVIL-LYN “Valley Of The Dead Witch” live @ UTH XIV warm up 4K



(Γράφει ο Γιάννης Φράγκος)

Το Up The Hammers αποτελεί μια γιορτή για το heavy metal, όχι απαραίτητα αυτό των μεγάλων πολυεθνικών, των trends και των “βαρύγδουπων” festival του εξωτερικού (εννίοτε και του εσωτερικού). Υπάρχει για αρκετούς από εμάς εκείνο το φάσμα στην μουσική αυτή που δεν απαιτεί απαραίτητα καλογυαλισμένες παραγωγές, ακριβοπληρωμένους μάνατζερ και αδιάλειπτη προβολή στα μέσα. Το συνθέτουν μπάντες που όχι σπάνια χάθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ξαναβρίσκονται για να παίξουν μπροστά σε πιστούς φίλους. Το αποτελούν οπαδοί που φορούν περήφανα τα ραφτά σχημάτων που πολλές φορές δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι παραπάνω από κάποια demo ή ένα ep. Όχι πως αυτό αποτελεί προυπόθεση, αλλά ειδικά για την warm up ημέρα, το παραπάνω συμφωνεί με τον κανόνα που διαγράφουν τα στατιστικά.



Είναι τέτοιος όμως ο δεσμός με την μουσική αυτή κληρονομιά ώστε να συνδέει μουσικούς και οπαδούς κάτω από τα τελευταία “καταφύγια” όπως το Keep It True στην Γερμανία και το Up The Hammers στην Ελλάδα. Στην φετινή έκδοση του τελευταίου (για το οποίο και ο λόγος) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετά ενδιαφέροντα γκρουπ, κάποια από αυτά τραβηγμένα από τα έγκατα του underground. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Αυστραλών Raven Black Night, ϊσως της πιο “cult” μπάντας του τριημέρου, αναμφίβολα με τον πιο χαρακτηριστικό, ξεκάθαρα προσωπικό τους ήχο…



Σε αυτή τους την εμφάνιση ανέβηκε στην σκηνή του Αν, κρατώντας το μπάσο του αυτή τη φορά, ο Νίκος Παπακώστας των Convixion. Οι RBN υπάρχουν από το 1999, αλλά έχουν κυκλοφορήσει μόνο δυο album με το πιο πρόσφατο να έχει βγει πίσω στο 2013 από την Metal Blade. Η εμφάνισή τους στην σκηνή του Αν το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με το σχήμα και πραγματικά με άφησαν μετέωρο ανάμεσα σε δυο ψυχοσυνθέσεις. Από την μια με εξίταρε αυτή η παλιομοδίτικη αισθητική στον ήχο τους, με τα φωνητικά του Jimmy Petkoff να προσδίδουν το επικό στοιχείο στο doom/heavy περιεχόμενο του ήχου τους. Από την άλλη, τα κομμάτια ήταν πολύ άνισα μεταξύ τους, κάποια όπως τα “Lips Of Desire” και “If You Choose The Dark” είχαν χαρακτήρα, ενώ άλλα ήταν σαφώς υποδεέστερα και κάπως… χαοτικά.



Οι RVB είναι γνήσιοι και με ειλικρινή συναισθήματα αγάπης για το rock n roll. Γκρουβάρουν και ντύνουν τις ψυχεδελικές ιδέες τους με επικά ηχοχρώματα. Δεν αποφεύγουν όμως σε σημεία να κουράσουν με την επανάληψη κάποιων μουσικών μοτίβων στα κομμάτια τους. Στα 40 λεπτά που είχαν στην διάθεσή τους μας έδωσαν μια επαρκώς αντιπροσωπευτική γεύση του ήχου τους.



Raven Black Night setlist:
Fire In Your Eyes
Morbid Gladiator
My Love Is Holy
Mystery Woman
Black Queen
Lips Of Desire
If You Choose The Dark

RAVEN BLACK NIGHT “Lips Of Desire” live @ UTH XIV warm up 4K



Η συνέχεια της βραδιάς άκουγε στο όνομα των Reflection. Το πολυεθνικό κοινό που είχε προσέλθει στο warm up είχε εγκαταλείψει κατά ένα ποσοστό το υπόγειο του Αν κατά την διάρκεια της εμφάνισης των RBN. Η συγκέντρωση μετά την εισαγωγή του “Glorious Victory” έδειξε και το ενδιαφέρον που υπήρχε για το σχήμα.



Με τον καλύτερο Γιώργο Θωμαίδη (φωνητικά) που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό και με έναν Στάθη Παυλάντη (κιθάρα) που έπαιζε σαν να μην υπάρχει αύριο, δεν υπήρξε περιθώριο για παράπονα. Το “Bleed Babylon Bleed” τα πήγε περίφημα κι εξακολουθούν να το προμοτάρουν επιλέγοντας να παίξουν από εκεί τα μισά ακριβώς κομμάτια του setlist.



To υπόλοιπο μισό ανήκε στα κλασικά Reflection κομμάτια, κάποια από αυτά σήμα κατατεθέν της μπάντας, “Fire”, “When Shadows Fall”, “Wings Of Fate”, “The Forbidden Seed”, “When Immortals Die”. Το κοινό ανταποκρίθηκε απόλυτα θετικά στα κελεύσματα του Θωμαίδη, ενώ και ο ήχος που ακούσαμε, αν δεν ήταν πολύ καλός, υπήρξε τουλάχιστον απολαυστικός (φυλάω το πολύ καλός για την εμφάνιση των Ιταλών).



Reflection setlist:
Glorious Victory
The Iron Tower
Fire
When Shadows Fall
Wings Of Fate
Time Traveler
Stormbringer
The Forbidden Seed
When Immortals Die
Ruler Of My Own Land

REFLECTION “Ruler Of My Own Land” live @ UTH XIV warm up 4K



Οι Dark Quarterer εμφανίστηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο τηρήθηκε άψογα, με εξαίρεση το τέλος (προς δική μας τέρψη) με τους Ιταλούς να επιδίδονται σε ένα σχεδόν δίωρο set (ενώ από το πρόγραμμα τους αντιστοιχούσαν 90 λεπτά).



Και τί δίωρο! Όλα τα είχε. Υλικό και από την πρώιμη, επική heavy metal περίοδό τους, όσο και από τις πιο prog δουλειές που ηχογράφησαν στην συνέχεια. Πολύ καλό (για τα δεδομένα του Αν) ήχο. Ζεστό κοινό που τους υποστήριξε σε όλο το set με κάποια μεγαλύτερη εκδηλωτικότητα στο παλιό υλικό (ε, up the hammers είναι αυτό!).

Η τριάδα Gianni Nepi (φωνητικά, μπάσο) – Paolo Ninci (τύμπανα) – Francesco Sozzi (κιθάρα) είναι μαζί εδώ και 21 χρόνια, ενώ κατά 5 χρόνια λιγότερο είναι στο σχήμα ο Francesco Longhi (πλήκτρα). Απίστευτο δέσιμο, καταπληκτικοί μουσικοί. Ο δε Neppi (έφτασε αισίως τα 66 παρακαλώ) μας άφησε όλους άναυδους όταν μας πληροφόρησε ότι ήταν και άρρωστος (ή τουλάχιστον στο μεταβατικό στάδιο της ανάρρωσης, δεν είμαι βέβαιος), οπότε ο άνθρωπος είναι δυο φορές άξιος σεβασμού για την εμφάνισή του το βράδυ της Πέμπτης.



Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πει δυο λόγια για τον μεγάλο Mark Shelton, προλογίζοντας το “Nostalgia” το οποίο και του αφιέρωσαν. Θυμήθηκε ότι τον γνώρισε ένα βράδυ σαν αυτό πριν 11 χρόνια, όταν είχαν ξαναπαίξει στο Αν στο Up The Hammers εκείνης της χρονιάς και πως μιλούσαν όλο το βράδυ για μουσικές, για την ζωή και πόσα άλλα πράγματα. Έκτοτε συναντήθηκαν και άλλες φορές σε άλλα live και μας είπε πως τους κατέβαλε μεγάλη θλίψη όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατο του επειδή ο Mark Shelton δεν ήταν μόνο ένας ξεχωριστός μουσικός, αλλά και ένας πολύ καλός άνθρωπος ως προσωπικότητα. Αυτός ο πρόλογος έδωσε μεγαλύτερη ακόμη συναισθηματική φόρτιση σε ένα κομμάτι που σφύζει από λυρικότητα.



Δεν μπορώ να μην κάνω ξεχωριστή μνεία στον άνθρωπο που μαγνήτισε μόνιμα το βλέμα μου κατά την διάρκεια του set των DQ, που δεν είναι άλλος από τον Francesco Sozzi. Όσο καλοκουρδισμένοι κι αν ήταν μεταξύ τους οι 4 μουσικοί, δεν μπορούσες να μην θαυμάσεις κάτι παραπάνω την δεξιοτεχνία του Sozzi, μετά την εμφάνιση αυτή ο συγκεκριμένος μουσικός μπήκε σε περίοπτη θέση στην λίστα με τους μουσικούς που θαυμάζω, σε σημείο που να με “υποχρεώσει” στο τέλος της βραδιάς να του υποκλιθώ.



Η εισαγωγική βραδιά στο Up The Hammers XIV έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με μια καταπληκτική εμφάνιση, άκρως “επαγγελματική” από επαρκέστατα καταρτισμένους μουσικούς, άκρως αληθινή χωρίς φανφάρες, θεατρινισμούς, encore exits και άλλα γνωστά στα οποία έχουμε πήξει. Το live αυτό των Dark Quarterer τοποθετήθηκε ήδη και χωρίς πολύ σκέψη, πολύ ψηλά στην κατάταξη με τις αγαπημένες μου ζωντανές εμφανίσεις.



Dark Quarterer setlist:
The Path Of Life
Mind Torture
Escape
Nostalgia
Devil Stroke
Darkness
Gates Of Hell
Red Hot Gloves
Colossus Of Argil
Lady Scolopendra
The Blind Church
Retributioner
Dark Quarterer

DARK QUARTERER “Dark Quarterer” live @ UTH XIV warm up 4K



Φωτογραφίες : Πέτρος Πεταλάς

Βίντεο : Γιάννης Φράγκος

709