CANTIQUE LÉPREUX: “Paysages Polaires”

Όλα τα cliché (voyez-vous ce que j’ai fait là-bas?) του παρελθοντικού, ατμοσφαιρικού μαυρο-μεταλικού ήχου έχουν συγκεντρώσει στο δεύτερο album τους οι Γαλλόφωνοι Καναδοί Cantique Lépreux και δεν με χαλάει καθόλου αυτό. Δεδομένου του ότι τα τελευταία χρόνια πήξαμε στις “φλώρικες” Post-Black Metal κυκλοφορίες, που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το πατροπαράδοτο Black Metal, ήταν καιρός κάποιος να φέρει ξανά τον αναζωογονητικό, αρχαίο, παγωμένο αέρα στην σκηνή αυτή. Χωρίς την προσθήκη έγχορδων και πλήκτρων, χωρίς μελωδικά φωνητικά. Μόνο με τα βασικά όργανα (μπάσο, κιθάρα, τύμπανα) και ουρλιαχτά.

Από όποια πλευρά κι αν δείτε/ακούσετε τα “Πολικά Τοπία” (όπως μεταφράζεται ο τίτλος του δίσκου στα Ελληνικά), θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μία ποιοτική κυκλοφορία ακραίας μουσικής.

Το artwork του εξωφύλλου; Ένας υπέροχος, ρεαλιστικός και λεπτομερέστατος πίνακας ζωγραφικής, που απεικονίζει μία απόκρημνη και δύσβατη κορυφή του Λευκoύ Όρους ονόματι “Crevasses on the Giant Glacier” (1896), του Γάλλου ζωγράφου Gabriel Loppé.

Ο ήχος του album; Πεντακάθαρος. Ακούγεται κάθε χτύπημα της δίκασης και των πιατινιών των drums, ενώ οι κιθάρες είναι μιξαρισμένες έτσι ώστε να ακούγονται ξεχωριστά, μία σε κάθε ηχείο και να μην χάνεται ούτε νότα στην ακρόασή τους. Το μπάσο επίσης ξεχωρίζει στον ήχο, ακόμα και στα πιο γρήγορα σημεία της μουσικής, πράγμα σπάνιο σε άλλες παραγωγές του είδους (δυστυχώς!).

Οι συνθέσεις; Η χαρά του true Black Metal-ά. Ασταμάτητα blast beats, “σιδηροδρομικά” κιθαριστικά riffs, που δεν τους λείπει η μελωδία ούτε η τραχύτητα.  “Παγωμένη” επική ατμόσφαιρα και ωμά, “φωναχτά” -αλά Mgla- φωνητικά. Ακόμη και ένα solo κιθάρας υπάρχει εδώ, (και όποιος λέει ότι δεν ταιριάζουν τα solos στην Black Metal ας ακούσει αυτό!) στο προσωπικά αγαπημένο μου “Hélas…”.

Η απόδοση; Κανένα παράπονο ούτε γι’ αυτήν. Οι τρεις μουσικοί είναι σε (εντός και εκτός εισαγωγικών) δαιμονισμένη φόρμα και ο συνδυασμός τους, περιλαμβάνει φανταστικές ερμηνείες χωρίς εκπτώσεις στην τεχνική τους, έκαστος στο όργανό του.

Προφανώς το “Paysages Polaires” απευθύνεται σε οπαδούς του είδους και θα ικανοποιήσει αυτούς,πρώτιστα, στο μέγιστο βαθμό. Κυκλοφορεί και σε 12ιντσο βινύλιο.Γι’ αυτόν λοιπόν, αλλά και για τους προαναφερόμενους λόγους, επενδύστε άφοβα οι συλλέκτες, οι μαυροφορεμένοι (μαύρα-ρούχα–μαύρη-ζωή-φορέβα!), οι  “νεκροβαμμένοι”, οι φίλοι του χειμωνιάτικου καιρού (και της διάθεσης που αυτός φέρνει), καθώς και όποιοι άλλοι οπαδοί του καλού, πρώιμου, Norwegian Black Metal.

524

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.