KATATONIA

Κάπου στο 1993 υπήρξε ένα demo από ένα συγκρότημα ονόματι Katatonia το οποίο έπαιζε thrash και death metal. Αυτό ήταν όλο. Το συγκρότημα όμως του Renkse είχε προλάβει το όνομα δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτό όμως δεν ήταν και το πρώτο αφού η μπάντα ξεκίνησε το 1987 με το όνομα Melancholium. Το όνομα θα αντικατόπτριζε το ύφος του συγκροτήματος αλλά ευτυχώς άλλαξε γρήγορα γιατί θεωρήθηκε “λίγο” και παρακμιακό.

Η δισκογραφία

Τέλη του 1990 οι Melancholium μπαίνουν για πρώτη φορά στο studio για την ηχογράφηση δύο κομματιών και εγένετω το “Rehearsal” του 1991. Η μπάντα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα Katatonia και τελικά έτσι παρέμεινε. Στα άλλα δύο demo που ακολούθησαν έχουμε την γέννηση των πρώτων Katatonia, την πιο σκοτεινή – μελαγχολική και depressive εποχή τους. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία τους

Katatonia

ήταν το “Jhva Elohim Meth… the Revival” E.P . Ο τότε drummer συν τραγουδιστής τους, Jonas Renkse, με τον Anders Nyström επηρεασμένοι από τις θεωρίες παραφυσικών δυνάμεων τζάμαραν στο studio παράγοντας πάνω από 10 κομμάτια και ηχογραφώντας τα με τους Guillaume Le Huche στο μπάσο και Dan Swanö (παραγωγός των Hail Of Bullets και frontman των Edge of Sanity έως το 2003) στα πλήκτρα.

Όσα περίσσεψαν είναι το αποτέλεσμα του debut album τους “Dance of December Souls”. Κλασσικό πλέον θυμίζει την πιο καταθλιπτική εποχή του group, για πολλούς και την καλύτερή του, ενώ σίγουρα είναι αυτή που τους έκαναν να στέκονται δίπλα σε συγκροτήματα όπως Paradise Lost, My Dying Bride και Anathema. Ο δίσκος αυτός εκτός από το να ανοίξει πόρτες για το συγκρότημα έφερε και μια από τις καλύτερες συνεργασίες/προσθήκες στο lineup τους, τον Fredrik Norrman ως βασικό κιθαρίστα για τα επόμενα 15 χρόνια.

Με το Paradise Lost doom metal σε συνδυασμό την κατάθλιψη των Cure, το gothic των Sisters of Mercy και τις μελωδίες των Pink Floyd στις αποσκευές τους οι Σουηδοί έβαλαν πλώρη για το studio και επέστρεψαν με το “Brave Murder Day” το 1996. Η διάρκεια των κομματιών σταθεροποιούνταν ήδη σε μικρότερα ποσοστά με μόλις ένα να αγγίζει το

Katatonia

δεκάλεπτο. Εδώ ξεκίνησε και μια τεράστια, όπως εξελίχθηκε, φιλία μεταξύ Katatonia και Opeth όταν οι πρώτοι “δανείστηκαν” τον frontman των δεύτερων, Mikael Åkerfeldt. Η συνέχεια της περιελάμβανε ποίκιλλα guests, δημιουργία μπάντας (Bloodbath) και ανταλλαγές μελών. Το “Brave Murder Day” κυκλοφόρησε ξανά το 2006 από τη Peaceville Records σε μια remastered έκδοση που περιελάμβανε το E.P “Sounds of Decay” του 1997.

Τα δύο επόμενα studio albums του συγκροτήματος, “Discouraged Ones” του ’98 και “Tonight’s Decision” του ’99, έχουν και αυτά την τιμητική τους στις καλύτερες μέρες του group. Αποδείχθηκαν ένα από τα πιο παραγωγικά σχήματα με τον στιχουργό τους, Jonas, να κυκλοφορεί ταυτόχρονα και νέο album με τους October Tides το 1999 και με τίτλο “Grey Dawn”. Κάπου εδώ ο ίδιος τελειώνει και την θητεία του ως drummer των Katatonia και γίνεται ο καταλληλότερος frontman. Το “Tonight’s Decision” γνωρίζει τεράστια επιτυχία και θεωρείται μέχρι και σήμερα το καλύτερο album τους. Τέλη του ’99 ο Daniel Liljekvist γίνεται ο drummer των Katatonia.

Katatonia

Επιτυχία ανάλογη ενός full-length γνωρίζει το E.P “Teargas” δύο χρόνια αργότερα διασφαλίζοντας το ομότιτλο κομμάτι του ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μπάντας στα setlists έκτοτε. Όχι πολύ καιρό αργότερα οι Katatonia επιστρέφουν με το πέμπτο album τους, “Last Fair Deal Gone Down”. Το κομμάτι που επηρέασε την ονομασία αυτή κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου του 1936 από τον τραγουδιστή των Delta Blues, Robert Leroy Johnson. Στο album κάνει ξανά την εμφάνισή του το κομμάτι “Teargas” καθώς και ο αδερφός του Fredrik, Norrman, Mattias, στο μπάσο.

Το single που άλλαξε την μετ’ έπειτα ιστορία των Katatonia (μουσική κατεύθυνση – κοινό – αναγνώριση) κυκλοφορεί τις πρώτες εβδομάδες του 2003 με το όνομα “Ghost of the Sun”. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο “Viva Emptiness” που κυκλοφόρησε μέσα στην ίδια χρονιά. Κομμάτια όπως “Criminals”, “Complicity” και “Evidence” διεύρυναν το όνομα του συγκροτήματος και καθιέρωσαν τον νέο ήχο με τον οποίο φλέρταραν οι Σουηδοί μερικά χρόνια νωρίτερα: έναν λιγότερο depressive (χωρίς να το αφαιρεί απ’ τα κύρια στοιχεία τους) με μερικές ιδέες progressive rock.

Στα επόμενα δύο χρόνια το συγκρότημα κυκλοφορεί δύο διαδοχικές συλλογές. Το 2004 το διπλό “Brave Yester Years” και το 2005 το τετραπλό “The Black Sessions”. Το ότι είχαν κυκλοφορήσει 6 δίσκους δικαιολογούσε έως και μια συλλογή και όπως αποδείχθηκε το ίδιο απέδειξαν και οι πωλήσεις αφού οι συλλογές ούτε λίγο ούτε πολύ πέρασαν αδιάφορες. Παρ’ όλα αυτά οι

Katatonia

επιλογές των κομματιών ήταν πολύ καλές και καλά οργανωμένες ανά εποχή των τραγουδιών.

The Great Cold Distance” λέγεται ο νέος, έβδομος δίσκος των Νορβηγών ο οποίων γίνεται αμέσως ο καλύτερος στα μάτια των νέων (από τη “Viva Emptiness” εποχή) οπαδών τους. Η πρώτη φορά που κομμάτια του παρουσιάστηκαν live ήταν στο Summerbreeze Open Air της Γερμανίας στις 17 Αυγούστου του 2006. Οι Katatonia πραγματοποίησαν μια εμφάνιση 50 λεπτών που μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε το 2007 με το όνομα “Live Consternation”.

Το νεότερο album των Σουηδών, “Night Is The New Day” (του οποίο προηγήθηκαν το ομώνυμο E.P και το “Forsaker” single), κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου για την Ευρωπαϊκή αγορά. Η deluxe έκδοσή του περιέχει το bonus κομμάτι “Ashen” που μοιάζει με left over του “The Great Cold Distance”. Χαρακτηρίστηκε από τον Mikael Åkerfeldt ως ο καλύτερος δίσκος της δεκαετίας. Γενικότερα ο δίσκος είχε την ίδια υπέροχη αποδοχή με τον προκάτοχό του, όχι όμως και σε πωλήσεις. Του δίσκου ακολούθησαν οι κυκλοφορίες ενός single (“Day and Then the Shade”) κι ενός E.P (“The Longest Year) το οποίο περιείχε και το ακυκλοφόρητο κομμάτι “Sold Heart”. Στις αρχές του 2011 οι Katatonia ξεκίνησαν περιοδεία για την 20η τους επέτειο περιλαμβάνοντας στο setlist τους ολόκληρο το “Last Fair Deal Gone Down”.

Μετά τη κυκλοφορία του “Night..” οι αδερφοί Norrman αποχώρησαν από τη μπάντα αφήνοντας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τη μπάντα με τρία μόνιμα μέλη. Το κενό αναπλήρωσαν οι Per “Sodomizer” Eriksson (Bloodbath) και Niklas “Nille” Sandin αλλά μόνο για τις live εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Katatonia

Live

Οι Katatonia έχουν πραγματοποιήσει ήδη 8 εμφανίσεις στη χώρα μας. Η πρώτη ήταν το 2003 στις 25 και 26 Οκτωβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Εμφανίστηκαν επίσης και στα Athens Open Air τις 6 Ιουλίου του ’04 και Rockwave festival ένα χρόνο και τρείς ημέρες αργότερα. Ήδη ανακοινωμένη είναι η ένατη συναυλία τους επί Ελληνικού εδάφους για τις 14 Μαίου στην Αθήνα.

Το πρώτο μεγάλο festival στο οποίο και εμφανίστηκαν οι Katatonia ήταν το Metalfest XIV στο Milwaukee της Αμερικής στις 27 Ιουλίου του 2000. Ακολούθησαν τα Tuska Open Air (Πολωνία 13 Ιουλίου του 2001), Rock The Nations (Τουρκία 4 Ιουλίου του 2004), Summer Breeze (Γερμανία 20 Αυγούστου του 2004, 17 Αυγούστου του 2006 και 13 Αυγούστου του 2009), Screamfest (Νορβηγία 3 Νοεμβρίου του 2007), Hellfest (Γαλλία 20 Ιουνίου του 2008), Festival Fuenlabrada (Ισπανία 12 Σεπτεμβρίου του 2009), Hellfire Festival (Αγγλία 8 Νοεμβρίου του 2009), Hammerfest II (Αγγλία 12 Μαρτίου του 2010), Rock Hard Festival (Γερμανία 21 Μαίου του 2010), Rock Am Ring (Γερμανία 5 Ιουνίου του 2010) και  Sonisphere Festival (Αγγλία 31 Ιουλίου του 2010).

Katatonia

Μετά το πέρας της επετειακής περιοδείας τους που τώρα είναι σε εξέλιξη, η μπάντα, θα επιστρέψει στη διαδικασία σύνθεσης νέων τραγουδιών ώστε να κυκλοφορήσει τον ένατο δίσκο της μέσα στο 2012.

Εμείς θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε ξανά live τους Katatonia στις 14 Μαΐου στο Fuzz Club!

Παναγιώτης Πετρόπουλος

889