AGATUS

Η ελληνική black metal σκηνή είναι μια από τις πιο δυνατές της χώρας μας και πάντοτε παρουσιάζει δείγματα άξια χειροκροτήματος. Όπως για παράδειγμα το “The Eternalist” των Agatus, οι οποίοι στις 17 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν στο AA Fest II της Arcane Angels (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Το rockway.gr επικοινώνησε με το ήμισυ της μπάντας, The Dark, για να λυθούν οι απορίες του Δημήτρη Μαρσέλου.

-Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Η επιστροφή των Agatus ήταν εμφατική. Ποιος είναι αυτός ο “Eternalist”; Τι ιστορία αναπτύσσεται στο album;
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσουμε για το τελευταίο μας άλμπουμ.
Η θεματολογία του άλμπουμ είναι ένα αμάγαλμα βασισμένο σε αρχαίο Ελληνική και Σουμεριακή φιλοσοφία και μυθολογία σε συνδυασμό με τις δικές μου απόψεις όσον αφορά τον ονειρικό κόσμο και την μαγεία της Νύκτας. Το “THE ETERNALIST” δεν είναι concept album παραταύτα, διατηρεί μια σταθερή θεματολογία και μια σκοτεινή χροιά που ταξιδεύει τον ακροατή σε ονειρικούς κόσμους.

-Συνδυάσατε πανέμορφα το black metal με πιο παραδοσιακές heavy metal δομές, με αποτέλεσμα μια μοναδική σκοτεινή επικότητα. Ποιο ήταν το ερέθισμα για μια τέτοια στροφή στον ήχο σας;
To “THE ETERNALIST” έχει μια πιο έντονη heavy metal απόχρωση σε σχέση με τα προηγούμενα δυο albums, όπως και επιρροές rock μουσικής, οι οποίες και αντιπροσωπεύουν τα βασικά ακούσματα μας. Πιστεύω πως με αυτήν την κυκλοφορία επιτύχαμε να ενώσουμε και να πλαισιώσουμε μουσικές επιρροές και ερεθισμούς υπό το όνομα των Agatus. Βέβαια το σίγουρο είναι πως το επόμενο album μόνο ίδιο δεν θα είναι.
 



-Πως είναι να ηχογραφείς μουσική για τους Agatus; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος τον οποίον ακολουθείτε ευλαβικά;
Η εμπειρία είναι ανεκτίμητη. Δεν βιαζόμαστε να συνθέσουμε υλικό ή να ολοκληρώσουμε ηχογραφήσεις και αυτό μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο που απαιτείται για πειραματισμό. Έχουμε και οι δυο τα δικά μας studios και περνάμε πολύ χρόνο με το να δοκιμάζουμε ήχους μέσα από μια ποικιλία εξοπλισμού που διαθέτουμε. Σε γενικά πλαίσια, στις ηχογραφήσεις που κάνουμε γνωρίζουμε την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε και μπαίνουμε σε μια διαδικασία δοκιμών από συνθέσεις με δεκάδες ιδέες να εξελίσσονται και μόνο λίγες να καταλήγουν στο album. Κάθε ηχογράφηση είναι ιδιαίτερη και διαφορετική από την προηγούμενη και είναι μια απόλυτα ευχάριστη διαδικασία που οδηγεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

-‘Εχετε ζήσει και δημιουργήσει σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Πόσο διαφορετικό είναι να κάνεις μια παραγωγή στο εξωτερικό; Τι λείπει από τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο;
Αρκετοί παραγωγοί στο εξωτερικό έχουν μεγάλη εμπειρία στο να εργάζονται με μεγάλα σχήματα, δισκογραφικές εταιρίες και λειτουργούν απόλυτα επαγγελματικά. Άλλοι βέβαια έχουν και φοβερό στουντιακό εξοπλισμό, τον οποίο ξέρουν να χρησιμοποιούν ανάλογα, πράγμα που κάνει την όλη διαδικασία ποιο effective, διότι το να έχεις καλό εξοπλισμό δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς, αλλά ισχύει και το αν κάποιος ηχολήπτης ή παραγωγός έχει περιορισμένο εξοπλισμό που ξέρει να χειριστεί, πάλι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.
Βέβαια υπάρχουν και στην Ελλάδα τα ανάλογα άτομα και studios. Με το “THE ETERNALIST” είχαμε την ευχαρίστηση να συνεργαστούμε με το Matrix recording studio και τον Δημήτρη Μισυρλή για την παραγωγή του δίσκου. Νομίζω πως το studio καθώς και οι δεξιότητες του ηχολήπτη δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα του εξωτερικού.
Σημασία έχει το συγκρότημα να ξέρει τι θέλει και ο ηχολήπτης να ξέρει πως να το φέρει εις πέρας. Τα πράγματα συνήθως δεν πάνε καλά όταν ο ένας έχει προσδοκίες από τον άλλο χωρίς να έχουν κοινή κατανόηση για το στόχο τους. Μια φιλική συνεργασία είναι καλή, αλλά μια φιλική και επαγγελματική καλύτερη!



-Οι Agatus είναι μια διμελής μπάντα, ενώ έχει θέση και για περισσότερους ενδεχομένως. Γιατί κρατήσατε τόσο σφιχτή τη σύνθεση του group; Είναι πιο απλό έτσι;
Λόγο του ότι δεν κάνουμε κυκλοφορίες συχνά, το να έχουμε ένα full time σχήμα δεν θα είχε ουσία. Μεταξύ των δυο μας έχουμε τη δυνατότητα να συνθέσουμε, να παίξουμε και να ηχογραφήσουμε όλα τα όργανα, οπότε δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μουσικούς παρά μόνο για ζωντανές εμφανίσεις. Επίσης, δυο άτομα είναι και πιο απλό διότι οι ηχογραφήσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, ξεχωριστά απ’ τον καθένα και στον χώρο μας. Για άλλα σχήματα δεν θα ίσχυε το ίδιο, απλά αυτό λειτουργεί καλά για τους Agatus.

-Τελικά, επιστρέψατε πίσω στη γενέτειρα σας και ξεκινήσατε τις ζωντανές εμφανίσεις. Θα ήθελες να παρουσιάσεις τους ανθρώπους που συμπληρώνουν την ομάδα; Πως θα περιέγραφες μια ζωντανή σας εμφάνιση;
Ναι, επιστρέψαμε στην Ελλάδα και είμαστε αρκετά χαρούμενοι που θα ξαναπαίξουμε εδώ. Τα άτομα που στελεχώνουν αυτή την συγκεκριμένη ομάδα είναι οι: The Dark – κιθάρα και φωνή, Vorskaath – τύμπανα και φωνή, Ar- μπάσο και φωνή, Aenceorg – κιθάρα, Harris Pazaroulas – πλήκτρα και φωνή. Μια εμφάνιση των Agatus θα την περιέγραφα σκοτεινή με αρκετή ζωντάνια και πολλές λεπτομέρειες.
 
-Μετά από πολλά χρόνια κυκλοφορήσατε το “The Eternalist”. Πιστεύεις πως θα μπορέσετε να μας προσφέρετε το επόμενο σε συντομότερο χρονικό διάστημα;
Σίγουρα. Έχω ήδη αρχίσει τις συνθέσεις για το νέο album, το οποίο μπορώ να πω πως διαφέρει συνθετικά από το “THE ETERNALIST” και θα είναι καλό follow up.
 



-Συμμετέχετε στο ΑΑ Fest στις 17 Σεπτεμβρίου στο Κύτταρο με πολλά δυνατά ονόματα της black metal σκηνής. Πόσο σημαντικό είναι για έναν μουσικό να παίρνει μέρος σε τέτοια events;
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συμμετοχή σε ένα τέτοιο γεγονός διότι αναδεικνύει την ελληνική παρουσία στο συγκεκριμένο φάσμα του metal, η οποία είναι αρκετά δυνατή και ανταγωνιστική. Έχουμε αρκετά να πούμε μέσω της μουσικής μας και μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσίαση υλικού σε ελληνικό κοινό, το οποίο είναι πάντα άψογο.
 
-Τι άλλο υπάρχει στην ατζέντα των Agatus; Θα επισκεφτείτε και το εξωτερικό;
Είμαστε ήδη σε συζητήσεις για εμφανίσεις στην Ευρώπη το 2018 και όπως προανέφερα ετοιμάζω καινούριο album με τις συνθέσεις να έχουν ήδη αρχίσει.

-Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Θα μπορούσες για τελείωμα να καλέσεις τους αναγνώστες μας στο festival;
Σε ευχαριστώ και εγώ για την προώθηση και υποστήριξη. Το AA θα είναι ένα πολύ δυναμικό festival για λάτρεις σκοτεινής μουσικής, στο οποίο οι Agatus θα παρουσιάσουν αρκετό υλικό από το THE ETERNALIST όπως και από προηγούμενα άλμπουμ. Ραντεβού στις 17 Σεπτέμβρη!

495

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2124 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.