JACK STARR’S BURNING STAR: “Stand Your Ground”

Ακριβώς στην ημερολογιακή εκπνοή του φετινού καλοκαιριού αποφάσισε ο συμπαθέστατος Αμερικανός κιθαρίστας Jack Starr να κυκλοφορήσει την 7η στούντιο ηχογράφηση του, ουσιαστικά, προσωπικού του σχήματος.

Οι Burning Star λοιπόν, 6 χρόνια μετά το “Land Of The Dead” (2011) επιστρέφουν με μια δουλειά η οποία δεν απέχει πολύ από εκεί που σταμάτησαν, αλλά διεκδικεί και κερδίζει στα σημεία την εικόνα ενός καλύτερου συνολικά album.

Καταρχήν να βγάλουμε κάτι από την μέση και αυτό δεν είναι άλλο από την παραγωγή. Μοντέρνα, δυναμική, αλλά πιστεύω ελαφρώς πιο “φορτωμένη” από το ύφος της μουσικής του Jack, ενός ανθρώπου που έχει αφήσει ισχυρό το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στο χώρο, τόσο με τα πρώτα 2 album των Virgin Steele, όσο και με τις προσωπικές του δουλειές στην συνέχεια.

Το κιθαριστικό και συνθετικό ταλέντο του Starr απομακρύνει το “Stand Your Ground” από τον σκόπελο του ηχητικού χωνευτηριού των σύγχρονων power metal κυκλοφοριών, ενώ δεν είναι μικρή και η συμβολή σε αυτό του Todd Michael Hall, ενός ικανότατου τραγουδιστή που ακούγεται ως το ιδανικό συμπλήρωμα στον συνθετικό καμβά των κομματιών. Καμιά έκπληξη και στην υπόλοιπη σύνθεση της μπάντας με τους Ned Meloni (μπάσο) και Kenny “Rhino” Earl (τύμπανα) να παραμένουν στο ρυθμικό σκέλος.

Πέρα λοιπόν από την παραγωγή την οποία θα εκτιμούσα να ακούγεται λιγότερο πλαστική, ο δίσκος είναι πραγματικά ικανός να σε κρατήσει και να σε ελκύσει για αρκετές ακροάσεις. Υπάρχουν κομμάτια που είναι γραμμένα κατά τέτοιο τρόπο που πραγματικά πιστεύω πως συναυλιακά θα απογειωθούν, ενώ το ομότιτλο που ξεπερνάει σε διάρκεια τα 10 λεπτά, φέρνει στο μυαλό κλασικά έπη της σκηνής με το ρεφρέν πραγματικά να αποκτά χαρακτήρα σήμα κατατεθέν του δίσκου. Κάτι που κάνω σπάνια, αλλά πραγματικά το αξίζει εδώ, είναι να ξεχωρίζω στις δυνατές στιγμές μιας δουλειάς κάποια μπαλάντα, πράγμα που δεν μπορώ να αρνηθώ για το “Worlds Apart” που επιτέλους αφήνει να φανούν αρκετές από τις blues καταβολές του Starr.

Ναι υπάρχουν και οι μέτριες στιγμούλες, να τις πω αδιάφορες, όμως στο τελικό σύνολο το άλμπουμ στέκεται κάτι παραπάνω από καλά. Μου άρεσε πολύ περισσότερο από τα 2 προηγούμενα, μου άφησε την αίσθηση της πληρότητας και τα κομμάτια είχαν ευδιάκριτο χαρακτήρα και προσωπικότητα από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Επίσης σε αυτό το άλμπουμ βρίσκονται κάποια από τα πιο όμορφα lead που έχει παίξει ο Jack, ενώ ο Hall ακούγεται πιο φρέσκος από ποτέ! Ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσετε, όχι επειδή φέρει το όνομα ενός κιθαριστικού θρύλου, αλλά επειδή πραγματικά το αξίζει.

Tracklist:
1. Secrets We Hide
2. The Enemy
3. Stand Your Ground
4. Hero
5. Destiny
6. The Sky Is Falling
7. Worlds Apart
8. Escape From The Night 
9. We Are One
10. Stronger Than Steel 
11. False Gods
12. To The Ends

465