GRAVEYARD

Άμα είσαι fan του ήχου που μεσουρανούσε στα 70s, δύσκολα θα ξεκολλήσεις με το νέο δίσκο των Graveyard! Ξεκάθαρα πράγματα! Άλλωστε τα μέλη του group έχουν ήδη τη δική τους πορεία στα μουσικά δρώμενα και πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματευτούν το ύφος των κομματιών τους! Το Rockway συνομίλησε λοιπόν με έναν από τους ιδρυτές της μπάντας, τον Rikard Edlund (μπάσο), εκμαιεύοντας πληροφορίες για το παρελθόν που τόσο πετυχημένα γίνεται παρόν και συναρπάζει!

Γεια σου Rikard! Για σύστησε τους Graveyard σε όσους δεν τους γνωρίζουν…
Εύκολο! Είμαστε τέσσερις φίλοι που τυχαίνει να αγαπάμε τη μουσική και συγκεκριμένα εκείνη της περιόδου ’67- ’74, που κατέληξαν να παίζουν μαζί σε μια μπάντα!

Ωραία, πατώντας σε αυτό που λες, να σου πω πως το “Hisingen Blues” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό είναι ένα εξαιρετικό δείγμα 70s μουσικής! Φαντάζομαι, αυτός ήταν και ο σκοπός, Graveyardέτσι;
Φυσικά! Το προσπαθήσαμε αρκετά αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που άρεσε γενικά! Και η δική σου και γενικά οι περισσότερες κριτικές που έχουμε δεχτεί, είναι άκρως θετικές!

Οι προφανείς επιρροές των Graveyard είναι οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath… Προσωπικά, διέκρινα και κάτι από The Doors, ίσως και The Bevis Frond… Υπάρχει καμιά άλλη που μου διαφεύγει;
Καλά, οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές για να τις αναφέρουμε όλες (γέλια)! Σίγουρα στη λίστα βρίσκονται οι Sabbath και οι Zeps, αλλά να σου πω την αλήθεια, τους The Bevis Frond δεν τους ξέρω (γέλια)!

Α, να τους τσεκάρεις! Θα σου αρέσουν!
Αμέ! Τέλος πάντων, για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, έχουμε επηρεαστεί αρκετά και από blues καλλιτέχνες! Μας αρέσουν πολύ οι Howlin Wolf, John Lee Hooker, Lightnin Hopkins και Robert Johnson, μεταξύ άλλων, πιο σύγχρονων ίσως.

Το “Hisingen Blues” είναι το δεύτερό σας album μεν, αλλά το πρώτο μέσω της Nuclear Blast. Πόσο εύκολο νομίζεις πως είναι πλέον το να υπογράφεις συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρεία;
Βασικά, όχι μόνο δε το θεωρώ εύκολο, αλλά πολύ δύσκολο! Από πλευράς μας έπρεπε να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να καταφέρουμε να κλείσουμε συμφωνία με τη Nuclear Blast! Περάσαμε ατελείωτες ώρες στο studio προβάροντας, κάναμε πολλά live και γενικά το κυνηγήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις! Το συμβόλαιο δεν ήταν κάτι που έπεσε στα χέρια μας ουρανοκατέβατα! Άλλωστε σκέψου πως εγώ και ο Joakim (σ.σ. Nilsson φωνητικά, κιθάρα) έχουμε παίξει σε διάφορα σχήματα με παρόμοιο ήχο και μόλις φέτος καταφέραμε να γίνουμε κάπως πιο γνωστοί!

Graveyard

Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης της μπάντας;
Όλοι μας (γέλια)! Τα γράφουμε πάντα μαζί! Οκ, εννοείται πως η όλη διαδικασία ξεκινάει μόλις κάποιος φέρει στο studio κάποιο riff, αλλά μετά χτίζουμε το κομμάτι παρέα! Πιστεύω πως αυτό δίνει ένα πιο πολύπλευρο αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη μουσική!

Τα τελευταία πέντε- έξι περίπου χρόνια, έχουν αναδειχθεί διάφορα group που προσπαθούν να αναβιώσουν τον 70s ήχο και τα περισσότερα από αυτά γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία… Πιστεύεις πως όλο αυτό το “πισωγύρισμα”, αποτελεί μια ακόμη “φάση” της μουσικής βιομηχανίας;
Βασικά πάντα θα υπάρχουν “μόδες” που θα φεύγουν και θα επανέρχονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο… Επίσης πιστεύω πως ένα είδος μουσικής πρέπει να απέχει από τα chart για τουλάχιστον δέκα χρόνια για να γίνει ξανά “μόδα”, οπότε τα 70s πληρούν τις προϋποθέσεις (γέλια)!

Ο Don Alsterberg είναι γνωστός για το μοντέρνο ήχο που βγάζει μέσω των παραγωγών του… Συμφωνείς το ότι παρόλο που ο ήχος σας είναι εν γένει “παλιομοδίτικος”, ο Don κατάφερε να κάνει το τελικό αποτέλεσμα να ακούγεται πιο “φρέσκο”;
Δεν πιστεύω πως η μουσική μας δεν είναι “φρέσκια”, όπως λες! Σίγουρα οι βάσεις μας προέρχονται από άλλη δεκαετία, αλλά έχω την εντύπωση πως έχουμε εντάξει στον ήχο μας διάφορα σύγχρονα στοιχεία! Άπαξ και κολλάει κάτι “μοντέρνο” με κάποιο κομμάτι μας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το χρησιμοποιήσουμε!

Graveyard

Ο “Mr Holden”, που αναφέρετε στο album ποιος είναι;
Ένας φίλος μας ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από ένα ατύχημα που είχε την ώρα που ψάρευε… Το κομμάτι στο οποίο αναφέρεσαι είναι ένα μικρό tribute για αυτόν…

Εσύ και ο Joakim ήσασταν και μέλη των Norrsken… Γιατί το διαλύσατε προτού καλά καλά κυκλοφορήσετε κάποιο full length album; Ξέρω πολλούς που θα το ήθελαν!
Ε, τότε ήμασταν νέοι και τεμπέληδες (γέλια)! Φαντάσου πως τα demo μας δεν τα στείλαμε καν σε εταιρείες!

Μετά τους Norrsken τι ακολούθησε;
Όταν διαλυθήκαμε ο Magnus έστησε τους Witchcraft, ο Joakim τους Albtatros, ενώ ο Kristoffer και εγώ εξαφανιστήκαμε για ένα διάστημα. Ε, μετά εισχώρησα και εγώ στους Albatros, ενώ ο Kristoffer έφτιαξε τελικά τους Deadman! Σε γενικές γραμμές νομίζω πως από τους Norssken δημιουργήθηκαν πολύ ωραία σχήματα στην πορεία (γέλια)!

Τι σχέδια έχουν οι Graveyard για live;
Τώρα που μιλάμε είμαστε Φιλανδία και σε λίγες μέρες ερχόμαστε Ευρώπη για περίπου δύο εβδομάδες. Μετά, πίσω στα πάτρια εδάφη της Σουηδίας όπου θα εμφανιστούμε σε διάφορα festival και λογικά θα ακολουθήσει μια mini tour στην Αμερική!

Οκ Rikard, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Συνεχίστε την καλή δουλειά!
(γέλια) Θα κάνουμε ότι μπορούμε! Ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας για το ενδιαφέρον!


199

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.