PYRAMAZE: “Contingent”

Μια από τις καλές μπάντες του ευρωπαϊκού power metal είναι και οι δανοί Pyramaze, με μια πορεία τεσσάρων εξαιρετικών για το είδος τους κυκλοφοριών, album που παρουσίαζαν μια σχετικά αποκλισαρισμένη μπάντα η οποία είχε έναν ιδιαίτερο progίζοντα τρόπο έκφρασης σε σχέση με την πλειοψηφία ανάλογων σχημάτων, είτε male είτε female fronted.

Η ποιοτική αξιοπιστία των Pyramaze δεν διακινδυνεύει με το “Contingent”, τη νέα δημιουργία αυτής της μπάντας, μιας και το νεότευκτο αυτό album είναι αξιολογότατο σε σχέση με το παρελθόν της.

Στο δια ταύτα λοιπόν, αυτό που θα συναντήσει ο ακροατής πατώντας το play είναι πλουραλιστικό, πολυφωνικό – με δόσεις συμφωνισμού –  power metal, με τέλεια universalis / Hollywoodιανή παραγωγή. Άμεσες συνθέσεις που φαινομενικά προσεγγίζουν το progressive λόγω του πλούτου των ηχητικών layers, με πολύ καλά φωνητικά από τον Terje Haroy, βιρτουοζικό αέρα στις κιθάρες του Toke Skjonnemand, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των πλήκτρων του Jonah Weingarten και κινούμενο ως επί τω πλείστων σε μεσαίες ταχύτητες.

Ογκώδες όσο και βαρύτατο ηχητικά, το “Contingent” μεταφέρει με άνεση το συναισθηματικό background, δεν φλυαρεί σε καμία στιγμή με αποτέλεσμα η ροή να έχει μηδενικές κοιλιές, παλινδρομώντας ανάμεσα στα “αγριεμένα” heavy και στα λυρικά / ρομαντικά θέματα που κατά κάποιον τρόπο αποτελούσαν trademark των Pyramaze από τη γέννησή τους.

Καλές στιγμές στα “Land Of Information”, “Star Men”, “A World Divided” και “Symphony Of Tears”, κομμάτια με πολύ καλά sing along ρεφρέν. Επίσης μου άρεσε το γρήγορο “20 Second Century”, το “Obsession” στο οποίο θαύμασα το εκτελεστικό ταλέντο του drummer Morten Gade Sorensen, το “Under Restraint” που μου έφερε τους Leprous στο νου (παντού, μα παντού ως επιρροή αυτά τα παιδιά τελευταία) και το “The Tides That Won’t Change”, στο οποίο ο Haroy μοιράζεται τα φωνητικά με την Kristen Foss (φωνάρα και very gkavlable indeed, να τα λέμε κι αυτά, ναι;…)

Μια καθ’ όλα έξοχη κυκλοφορία από τους δανούς, με υλικό που αν και απέχει πολύ από την πρωτοτυπία, εντούτοις αυτό είναι καλοπαιγμένο, με επαγγελματική παρουσίαση και θεωρώ ότι κρατά τους Pyramaze σταθερά σε υψηλές θέσεις στο παγκόσμιο μουσικό χρηματιστήριο. Δεν νομίζω να απογοητεύσει κανέναν φίλο του ιδιώματος (ο γράφων ως γνωστόν το έχει ρίξει στο death metal τα τελευταία χρόνια), οπότε ακούς και τσεκάρεις ο ίδιος φίλε αναγνώστη. Αυτά.

https://www.pyramaze.com/

557

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.