ARDUINI / BALICH: “Dawn Of Ages”

Ειλικρινά, πόσο άδικο είναι για ένα καλοστημένο και δουλεμένο album να μην καταφέρνει να σου αφήσει τίποτα μετά από 3 και 4 ακροάσεις;

Οι Arduini και Balich κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι στη σκηνή. Ο πρώτος είναι από τα ιδρυτικά μέλη των Fates Warning ενώ ο δεύτερος είναι η φωνή των Argus. Όπως διαβάζουμε σε δηλώσεις του Arduini, αυτό το project δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό ελευθερίας και δημιουργίας που είχε με την προηγούμενη απόπειρα του, τους Freedom’s Reign.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή παύση και να πω ότι δεν έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες που αποφάσισα να βγάλω από τη ζελατίνα το cd των Freedom’s Reign (το είχα τσιμπήσει κανένα χρόνο πριν σε κάποια προσφορά). Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Έπασχε ακριβώς από την ίδια νόσο. Ήταν καλοδουλεμένο αλλά δε σου άφηνε πολλά μετά από την ακρόαση. Έτσι ξαναπήρε τη θέση του στα ράφια, πιθανώς για πολύ πολύ καιρό.

Τελείως offtopic, αλλά τελικά το 2 στα 2 είναι τόσο τυχαίο; Τα δυο project του Arduini έχουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Στο “Dawn Of Ages” αλλάζει εντελώς στιλ και παίζει κάτι που ο ίδιος αποκαλεί progressive doom. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και άδικο. Η μουσική είναι doom, τα τραγούδια έχουν πολύ μεγάλες διάρκειες (6 τον αριθμό με έκταση πλέον των 60’), έχουν όγκο και βάρος, έχουν μια εξαιρετική ερμηνεία να τα περιβάλλει μα και πολλές αλλαγές σε ρυθμούς και ιδέες ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν progressive. Προσωπικά μου έβγαλε κάτι σε “Dehumanizer” των Black Sabbath χωρίς όμως να έχει ούτε “Computer God”, ούτε “Master Of Insanity”, ούτε “I” μέσα. Με λίγα λόγια 60’ μουσικής όσο και άρτια αν είναι, έχουν ανάγκη και τα σημεία αναφοράς τους. Και εδώ δυστυχώς τα τελευταία δεν υπάρχουν.

Αν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στο “Dawn Of Ages” και να βρείτε αυτό που εγώ δε βρήκα, μάθετε πως κυκλοφορεί από τις 24 Φεβρουαρίου μέσω της Cruz Del Sur σε digi cd καθώς και διπλό βινύλιο που περιλαμβάνει σαν bonus 3 διασκευές στα URIAH HEEP: “Sunrise”, BEAU BRUMMELS: “Wolf Of Velvet Fortune” και BLACK SABBATH: “After All (The Dead).

504