COLDSPELL

Για τους Σουηδούς COLDSPELL ότι και να εκφράσω θα είμαι υποκειμενικός. Όπως έγραψα και στην κριτική που έκανα για το νέο τους άλμπουμ η μπάντα είναι η προσωπική μου αδυναμία οπότε μία ακρόαση του “Out From The Cold” πιστεύω ότι θα σας πείσει αν έχω δίκιο. Τέλος πάντων για να μην σας κουράζω με διθυραμβικούς προλόγους ας δούμε τι απάντησε στις ερωτήσεις μου ο κιθαρίστας (και λάτρης των ελληνικών αλκοολούχων) Michael Larsson:

Γεια σου Mike! Πως πάνε τα πράγματα;
Όλα βαίνουν καλώς, περνάμε βέβαια κάποιες… ταραχές αυτή τη στιγμή (γέλια).

Τι άλλαξε στο συγκρότημα μετά το “Infinite Stargaze”;Coldspell03
Λοιπόν, έχουμε νέο drummer και νέο μπασίστα, δύο φοβερά παιδιά αλλά και παλιούς φίλους μου από το Uppsala της Σουηδίας. Ο drummer Perra (Ex-Crawley, Lost Soult) και ο μπασίστας Anders “Kebbe” Lindmark (ex-Dalton, RAW) είναι όπως είπα καλοί μου φίλοι από την εποχή που έμενα στο Uppsala και έπαιζα με τον Kebbe σε μια AOR μπάντα, τους Raw, στα μέσα των 90s. Η μπάντα κυκλοφόρησε δύο δίσκους και μερικά singles. Ο Tobbe και ο Tommi που έπαιζαν στο “Infinite Stargaze” album απλά δεν διέθεταν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να είναι μέλη των Coldspell. Δεν υπάρχει καμία αντιπάθεια ή κάποιου είδους κακία, είμαστε ακόμα καλοί φίλοι!

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε κατά τις ηχογραφήσεις του νέου σας δίσκου;
Τώρα που το σκέφτομαι, το πρόβλημα που είχαμε ήταν το να αποφασίσουμε ποια από τα νέα κομμάτια θα έπαιρναν θέση στο νέο album. Είχα να διαλέξω ανάμεσα σε 25 τραγούδια, εν τέλει όμως είμαι ευχαριστημένος με αυτά στο νέο μας μωρό (γέλια). Έπρεπε να αντικαταστήσουμε τον παλιό μας drummer τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν μπούμε στο studio. Μπορώ να πω όμως πως ο νέος drummer μας είναι “τέρας” και ολοκλήρωσε τα μέρη του σε δύο μόνο μέρες. Τι τύπος!

Ο ήχος σας μερικές φορές θυμίζει το στυλ που είχαν οι Whitesnake το 1987 αλλά και αυτό των Blue Murder. Κάνω λάθος;
Καταλαβαίνω το ότι το λες και χαίρομαι γιατί το “Whitesnake” είναι ένας φανταστικός δίσκος. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είχαμε τέτοιες προθέσεις, απλά νομίζω πως ο τεράστιος ήχος του νέου μας δίσκου ίσως να θυμίζει το ομότιτλο των Whitesnake. Πέρα απ’ αυτό, οι προθέσεις μου ήταν οι ίδιες με το “IS”, να περιέχει λίγο από τον ρυθμό και τον παλμό των 70s και τον τεράστιο και ογκώδη ήχο των 80s και όλα αυτά μαζί με μοντέρνες πινελιές και αναβαθμισμένο ήχο.

Coldspell

Πες μας κάτι για την διαδικασία της σύνθεσης.
Λοιπόν, εγώ είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό οπότε κατηγορείστε εμένα (γέλια). Έκανα κάτι σαν προετοιμασία της παραγωγής ώστε να ήταν πιθανό το να αποφασίσω ποια κομμάτια θα συμπεριληφθούν σε αυτό το album, έγραψα όμως όλη τη μουσική και τους στίχους. Σε μερικά από τα κομμάτια συνεργάστηκα με τη γυναίκα μου για τους στίχους. Και ο Niclas έγραψε τους στίχους για δύο κομμάτια, ένα από αυτά είναι το φανταστικό “Fun For Your Life”.

Η φωνή του Niklas φέρνει μια νέα δυναμική στο συγκρότημα. Πως είναι η συνεργασία σας;
Είναι ένας τρομερός τραγουδιστής και είμαι τόσο χαρούμενος για όλη αυτή την καλή ανταπόκριση τύπου και ακροατών στο άκουσμα την φωνής του. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το ’97 και μας πήρε 8 χρόνια για να συνεργαστούμε.

Μπορείς να μας πεις που αναφέρεται το κομμάτι “Heroes”;
Ναι, το τραγούδι αυτό είναι αφιερωμένο στη κόρη μου και σε κάθε άλλο παιδί στον κόσμο, είναι πραγματικοί ήρωες και αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι κάτι σαν “προσέξτε καλά την κληρονομιά μας” ώστε να έχουν έναν ειρηνικό κόσμο για να μεγαλώσουν! Είναι ένα τραγούδι για το πόσα μας δίνουν. Ελπίδα, ευχαρίστηση, αγάπη…

Ποια άλλα τραγούδια από το “Out From The Cold” νομίζεις πως αξίζουν εξίσου;
Το “The King” είναι ένα τραγούδι που ήθελα πολύ να μπει σ’ αυτό τον δίσκο, είναι ένα κομμάτι αφιερωμένο στον κύριο Dio που μας άφησε τόσο νωρίς. Μπορεί κάποιος να το δει κάλλιστα και ως ένα κομμάτι για τον χαμένο πατέρα/αδερφό. Μου αρέσει πολύ αυτό το τραγούδι, έχει το αίσθημα του ύμνου.

Coldspell

Στο κενό μεταξύ των δύο τελευταίων σας δίσκων, τι έκαναν οι Coldspell ώστε να προωθήσουν κι άλλο το όνομά τους στο κοινό;
Υπάρχουν πάρα πολλές καλές μπάντες στις μέρες μας οπότε το πιο σημαντικό πράγμα είναι το να μην ακούγεσαι σαν κάποια από αυτές, να κάνεις αυτό που θες με την καρδιά και την ψυχή σου. Είναι σημαντικό, νομίζω, να παίζεις live και να αντικρίζεις το κοινό σου. Κάναμε ορισμένα live αλλά δυστυχώς όχι στο εξωτερικό. Έδωσα τόσες πολλές συνεντεύξεις και έκανα πολλές προσπάθειες ώστε να μην μείνω πίσω στα μηνύματα που μας στέλνουν οι οπαδοί μας.

Όντως, δεν έχετε περιοδεύσει πολύ. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό;
Όχι, όπως σου είπα δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι περισσότερο. Τώρα πιστεύω θα κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί και με το νέο μας album. Θα βγούμε και θα παίξουμε γιατί αυτό είναι που μας αρέσει και πραγματικά θέλουμε.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Ελπίζουμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα και α συναντήσουμε πολλούς μουσικόφιλους εκεί! Θα ήταν τέλειο αυτό! Τώρα πραγματοποιούμε κάποια shows εδώ στη Σουηδία και κοιτάμε να προωθήσουμε το “Out From The Cold” όσο πιο πολύ μπορούμε

Coldspell

Πως βλέπεις τη ροκ σκηνή στις μέρες μας; Υπάρχουν μπάντες που παρακολουθείς;
Ναι βέβαια, πολλές είναι οι μπάντες που μου αρέσουν. Για παράδειγμα οι Whitesnake, που πάνε γερά για νέα κυκλοφορία, οι Firewind, οι Kings X, οι Symphony X και πολλές πολλές άλλες!

Ο τίτλος του νεότερου δίσκου σας, “Out From The Cold”, έχει καμία σχέση με το ότι προέρχεστε από μια “κρύα” χώρα;
Ναι, σίγουρα έχει κάποια σχέση (γέλια) κι επίσης το γεγονός ότι αυτός είναι ο δεύτερος δίσκος μας παρακινεί να “βγούμε” από τον πάγο και να δείξουμε σε όλους τι εστί Coldspell. Πρέπει επίσης να ξέρεις ότι αυτός ο χειμώνας μας σκότωσε φέτος (γέλια).

Πόσο βοήθησε τη μπάντα η παραγωγή του Tommy Hansen;
Έχει μετατραπεί στο έκτο μέλος των Coldspell. Λατρεύω τη δουλειά μαζί του. Καταφέρνει και μας βγάζει τον καλύτερό μας μουσικό εαυτό. Επίσης πιστεύω πως έκανε και πολύ καλή δουλειά στη μίξη του δίσκου. Καταλαβαίνει την κατεύθυνσή μας και τον τρόπο με τον οποίο μας αρέσει να δουλεύουμε. Θέλουμε σίγουρα να ξαναδουλέψουμε μαζί του στο μέλλον. Έχει κάνει τρομερή καριέρα μέχρι στιγμής που περιλαμβάνει μεγαθήρια όπως Helloween, TNT, Pretty Maids, Jorn και πολλά άλλα.

Coldspell

Υπήρξε κάποιο περίεργο συμβάν στις ηχογραφήσεις ή σε κάποιο από τα live σας;
(Γέλια), ίσως το γεγονός ότι ήπιαμε πολύ κόκκινο κρασί στις τελευταίες μας ηχογραφήσεις, την επόμενη φορά μάλλον θα πιούμε μόνο μπύρα Μύθος.

Τι εύχεστε στους αναγνώστες του Rockway;
Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είστε φοβεροί. Το Rockway υπήρξε πραγματική υποστήριξη τα τελευταία δύο, τρία χρόνια και έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. Είμαστε ευγνώμονες. Θέλουμε να επισκεφθούμε τη χώρα σας και να σας αλλάξουμε τα φώτα (γέλια). Ειρήνη, αγάπη και Hard Rock σε όλους σας!


163