SUMA: “The Order of Things”

Οι Σουηδοί Suma είναι ένα από τα βαρύτερα χαρτιά στην ευρωπαϊκή sludge/doom τράπουλα και μόλις έκαναν το καρέ.

Το “Order of Things” μπορεί να άργησε λίγο, αφού είχε ανακοινωθεί η έναρξη εργασιών του προ τριετίας, αλλά μας αποζημιώνει πλήρως. 6 χρόνια μετά το “Ashes”, το τέταρτο ολοκληρωμένο έργο των Suma, με τίτλο “The Order of Things”, έρχεται να σου υγροποιήσει το μεδούλι!

Ρίχνει φως στο είδος “άνθρωπος” και πραγματεύεται την αποτυχία του μέσω της υπεροψίας για την  ανωτερότητα του μέχρι την τελική του παρακμή. Τα 7 κομμάτια που απαρτίζουν το album είναι ένα όμορφο παράδειγμα για να περιγράψεις σε κάποιον αδαή, τι είναι το sludge. Μονολιθικά τύμπανα, φωνητικά από το υπερπέραν και ένα υπόβαθρο, τόσο βαθιά χωμένο στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, με κιθάρες που κόβουν με ευκολία στη μέση κάθε αμφιβολία σου πώς αυτός ο δίσκος είναι αληθινά μοναδικός.

Έχοντας μια ομοιότητα με τον τρόπο έκφρασης των Sons of Otis, με μια εφετζίδικη ατμόσφαιρα που κάνει ταξίδια σε όποιο σκοτεινό τοπίο μπορεί να βάλει ο νους σου και με samples από ταινίες (υποθέτω), οι Suma σου χαρίζουν και πάλι έναν τρόπο να δοκιμάζεις τα όρια του νευρικού σου συστήματος. To γνώριμο sludge/doom τους πήρε φόρα περνώντας μέσα από μια post metal δίνη και μπορεί να ακούσεις μια ψιλό-αμερικάνικη τάση τύπου Neurosis και Isis. Το highlight είναι ο πόνος που βγάζουν τα φωνητικά στο “The Greater Dying”, που δείχνει το πόσο νιώθει ο καλλιτέχνης τα όσα έχει γράψει!
 
Φτάνοντας τη μία ώρα και με εξαιρετική παραγωγή, κάτω από ένα μυστηριώδες και επιστημονικά σκεπτόμενο εξώφυλλο, το “The Order of Things” είναι μια ακόμη επίθεση στα κακώς κείμενα της ανθρωπότητας.

Μπορεί να είναι η μέχρι τώρα, μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους και σίγουρα ένας δίσκος που θα ξανακούω και του χρόνου!

495

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.