ARTAS: “Riotology”

Για όσους δε γνωρίζετε τους Artas, είναι μία εξαμελής μπάντα από την Αυστρία οι οποίοι παίζουν μοντέρνο thrash. Το “Riotology” κυκλοφορεί από την Napalm Records κάτι που αποτελεί συνήθως και εγγύηση για το περιεχόμενο του άλμπουμ.

Κοιτώντας το εξώφυλλο του “Riotology” αυτό που με τράβηξε είναι λεπτομερής εικόνα η οποία απεικονίζει κάτι το εντελώς ονειρικό και έχει πολλά παραμυθένια στοιχεία. Από την άλλη όμως είναι και λίγο παραπλανητική αφού έχει και πολλά epic στοιχεία. Ειδικότερα, ο τύπος με την σκισμένη σημαία και τα κατεστραμμένα σπίτια τριγύρω του είναι σαν να έχει προηγηθεί μάχη. Όταν όμως ακούσεις τα κομμάτια ξεχνάς εντελώς οτιδήποτε epic και παρασέρνεσαι από τις thrash και death μελωδίες.

Μιλώντας τώρα για το περιεχόμενο του “Riotology” θα το χαρακτήριζα γλωσσομαθές. Οι Artas αν και είναι από την Αυστρία τα κομμάτια εκτός από Αγγλικά μερικά είναι γραμμένα και σε άλλες γλώσσες. Συγκεκριμένα, το “Rassenhass” είναι στα γερμανικά, το “No Pasaran” είναι στα ισπανικά και το “Le Saboteur” είναι στα γαλλικά. Κάποιος εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί που οφείλεται αυτή η ποικιλομορφία. Κατά την άποψή μου, νομίζω ότι οφείλεται στην διαφορετική καταγωγή των μελών των Artas.

Γενικότερα, είναι ένα καλό άλμπουμ με δυνατό σημείο τα φωνητικά τα οποία έχουν μεγάλο εύρος, από ακραία death σε μελωδικά μέχρι και ήρεμα αφού στο “Riotology” ανάμεσα στα δεκαέξι κομμάτια παρεμβάλλεται και μία μπαλάντα η οποία είναι λίγο ξεκάρφωτη αφού είναι στην μέση ενώ θα ταίριαζε πιο καλά να ήταν στην αρχή στην θέση του intro ή στο τέλος σαν κάθαρση. Τέλος, αυτό που μου άρεσε ήταν η παραγωγή η οποία έδωσε έμφαση στον καθαρό ήχο των κιθάρων και του μπάσου. Καλή ακρόαση!

Έλενα Σπανού

466