DESPITE: “Clenched”

Οι Despite είναι μία εξαμελής μπάντα από την Σουηδία η οποία παίζει death και thrash metal. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το album τους “Clenched” το οποίο κρίνοντας από τις συνεργασίες τους είναι πολλά υποσχόμενο.

Αρχικά, κοιτώντας το εξώφυλλο μου θύμισε σκηνή από ταινία τρόμου τύπου “Dawn of the dead” ταυτόχρονα με εντυπωσίασε η λεπτομέρεια του σκίτσου και στην απεικόνιση του άψυχου σώματος του ήρωα αλλά και του χεριού που τον παρασέρνει στον λάκκο.

Το “Clenched” δεν έχει κάποιο introductory κομμάτι αλλά ξεκινάει απότομα με τα ακραία φωνητικά του τραγουδιστή. Αυτό από την μία σε ξαφνιάζει και από την άλλη δεν σε βοηθάει να εναρμονιστείς με την ατμόσφαιρα του κομματιού. Σε γενικές γραμμές έχει πολύ καλή παραγωγή αν και χρησιμοποιούν εξοπλισμό αρκετά παλιό από το ‘60 και το ‘70, οπότε χάνει σε σώμα και σε βάθος. Ακόμα, το δυνατό σημείο του δίσκου  είναι τα riff και η μελωδία, χαρακτηριστικά ιδιαίτερα έντονα στο ομώνυμο, δυνατό κομμάτι  “Clenched”   το οποίο είναι και το hit. Ένα άλλο τραγούδι που ξεχώρισα πιο πολύ στιχουργικά αν όχι και μουσικά είναι το “God Of Flies” που θυμίζει τίτλο από ταινία τρόμου.  Τέλος, το τελευταίο κομμάτι σε αντίθεση με το πρώτο είναι ήπιο με γυναικεία φωνητικά σε κάποια σημεία σαν να πρόκειται για την κατακλείδα του “Clenched”  μετά από την βίαιη αρχή και τα ακραία ξεσπάσματα. Σε πολλά σημεία μου θύμισαν έντονα παλιούς Sepultura και ειδικά το κομμάτι τους “Bloody Roots”.  Οι συνεργασίες στο album είναι συγκεκριμένα ο Andreas Kleerup από τους Galenskaparna/ Aftershaveκ και ο Alex Losbck Holstad στα φωνητικά. Συνολικά θα σας συνιστούσα να το ακούσετε μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε για άλλη μία φορά γιατί οι Σουηδοί είναι οι μάστορες της ακραίας μέταλ σκηνής.

Έλενα Σπανού

532