CANDLEMASS: “Behind the Wall of Doom”

Μια τεράστια πορεία, η οποία φτάνει τα 30 της χρόνια, είναι αδύνατο να μην εορταστεί αναλόγως.

Το σχήμα που διαμόρφωσε την doom metal σκηνή, πέρασε από χίλια κύματα κι αρκετές αλλαγές μελών μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλα αυτά, η αξία της δισκογραφίας των Candlemass δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το “Behind the Wall of Doom” λοιπόν, φροντίζει να υπενθυμίσει σε όλους τη σημαντικότητα της μπάντας, μέσα από τα τρία CD και τα δυο DVD που το συνοδεύουν. Παρόλα αυτά, η εν λόγω κυκλοφορία δεν είναι ουσιαστικά best-of, αλλά μια ωδή στα πρώτα 5 album του group, αυτά δηλαδή που τους καθιέρωσαν και τους ανέβασαν στον doom τους θρόνο.

Πέραν όμως των κομματιών που συναντώνται και στους δίσκους, ο Leif Edling, έχει επιλέξει και προσθέσει συνθέσεις από διάφορα demo, ακόμη και τα rehearsal tapes του 1985, κάτι που κάνει το “Behind the Wall of Doom” ιδιαίτερα θελκτικό για τους συλλέκτες.

Για την ακρίβεια, τα δυο πρώτα δισκάκια αποτελούνται από τραγούδια της περιόδου 1986-1989, με εμβόλιμα το demo του “Battle Cry” και τη live εκτέλεση του “The Well of Souls” ενώ το τρίτο περιλαμβάνει ολόκληρο το demo του 1984, rehearsal tapes του “Epicus Doomicus Metallicus”, όπως κι alternate versions των “Under the Oak” και “Demon’s Gate”. Τα DVD περιλαμβάνουν διάφορες εμφανίσεις της μπάντας, με αποκορύφωμα το live των Candlemass στο Dynamo του 1988.

Από τη μία, το “Behind the Wall of Doom” δίνει ίσως την καλύτερη δυνατή ευκαιρία στους νεαρότερους να γνωρίσουν την μπάντα, όπως και την αφορμή στο να αδειάσουν τις τσέπες τους οι συλλέκτες, από την άλλη βέβαια, άπαξ και διαθέτεις στη δισκοθήκη σου ήδη τα CD της πρώτης περιόδου των Candlemass, δε θα συγκινηθείς και πολύ.

Αντικειμενικά όμως, η εν λόγω επετειακή κυκλοφορία τιμάει τα 30 χρόνια πορείας του σχήματος κι αν εξαιρέσουμε το μεμπτό της αποκλειστικής ενασχόλησης με τα πρώτα 5 album, έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή άξια λαϊκού προσκυνήματος.

451

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1401 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.