GLORIOR BELLI: “Sundown (The Flock That Welcomes)”

Οι Γάλλοι (Γάλλος βασικά) Glorior Belli είναι ένα από τα πιο γνωστά αλλά και αμφιλεγόμενα black metal group της χώρας τους, και ενώ πάντα περιφέρονται στο προσκήνιο της σκηνής η κρίση ταυτότητας που περνάνε συνεχώς δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα.

Όταν αναφέρομαι σε κρίση ταυτότητας δεν εννοώ τόσο την εμμονή του ενός μοναδικού μέλους τους με τον αμερικάνικο νότο, ναι, είναι αστείο να είσαι Γάλλος και να σε λένε Billy Bayou και να τραγουδάς για αλιγάτορες, αλλά εδώ έχουμε ακούσει viking metal από Φιλιππίνες, δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. Το πρόβλημα είναι πως αυτή του η εμμονή εκφράζεται κάθε φορά και διαφορετικά, άλλοτε επιτυχημένα, όπως με τις dark americana πινελιές του “Meet us at the Southern Sign”, άλλοτε όχι και τόσο, όπως με το sludge του “Gators Rumble, Chaos Unfurls” (σίριουσλη;) που ήταν σαν δύο πειρατικοί σταθμοί να παρεμβάλλονται ο ένας πάνω στο σήμα του άλλου, ο ένας να παίζει μαυρομέταλλο κι ο άλλος Corrosion of Conformity.    

Αυτή τη φορά ο Billy μας τα γυρνάει πάλι και ενώ παραμένει αμερικανάκι εξαφανίζει σχεδόν τις southern πινελιές και εκφράζει την εμμονή του παίζοντας μοντέρνο (κι αρκετά μελωδικό και προσβάσιμο) USBM εκ Ευρώπης. Μπορεί στο παρελθόν το black metal κομμάτι του γκρουπ να ήταν πιο συμβατικά ορθόδοξο, πλέον όμως οι λέξεις κλειδί είναι Nachtmystium και Avichi, και μάλιστα πετυχημένα, ενώ το sludge στοιχείο υπάρχει μεν ακόμα αλλά είναι πολύ περιορισμένο.

Θα μπορούσα να πω ότι οι Glorior Belli βρήκαν το mojo τους, αλλά δεν ξέρω μες την κυκλοθυμία που χαρακτηρίζει την μπάντα αν θα συνεχίσουν έτσι, μπορεί στον επόμενο δίσκο ο Βασιλάκης να προσθέσει μπάντζο και σανίδες πλυσίματος. Για την ώρα πάντως το “Sundown (The Flock That Welcomes)” είναι τουλάχιστον αξιόλογο για το είδος και αξίζει να το δοκιμάσουν όσοι αρέσκονται σε καλογυαλισμένο σύγχρονο μαυρομέταλλο, σίγουρα θα βρεθούν αρκετοί να το εκτιμήσουν. 

478

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.