ΖΟΜΒΙ: “Shape Shift”

Με όνομα δανεισμένο από το “Dawn of the Dead”, ταινίας τρόμου του αμερικανοκαναδού σκηνοθέτη George A. Romero, οι prog / space rockers Zombi, το project του πολυοργανίστα / keyboard programmer / soundtrack composer και παραγωγού Steve Moore (πρώην Microwaves) και του drummer Anthony Paterra (o οποίος υπήρξε μέλος του noise rock σχήματος The 1985) φτάνει στο πέμπτο του studio album το οποίο κυκλοφορεί μέσω της Relapse.

Η μουσική των Zombi βασίζεται σε πολλαπλές στρώσεις ήχων, είναι ένα electronica / synth based προοδευτικό άκουσμα, soundtrackικής φύσεως το οποίο μου έφερε πάρα πολλές φορές τους Darkstar, το τεχνολογικό σχήμα των ημίθεων Dan Rock / Brian McAlpin (Psychotic Waltz). Βασίζεται στο τρίπτυχο μπάσο – drums – keyboards και είναι εξαιρετικό σαν άκουσμα, βαρύ και ογκώδες παρά την απουσία κιθάρας.

Το “Shape Shift” αποτελείται από ατμοσφαιρικότατες όσο και ψυχρές συνθέσεις φουτουριστικού χαρακτήρα, άκρως προοδευτικό ( θα μπορούσε να πει άνετα κάποιος ότι το πνεύμα των Kraftwerk και όλου του neu / kraut rock είναι η άμεση παραπομπή της ηχητικής εικόνας που αφήνει η μουσική των Zombi), άρτια παιγμένο, με καταπληκτικό ήχο (παραγωγή εφάμιλλη των Hollywoodιανών studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας).

Σαν πιο συγγενικό άκουσμα ως προς το “Shape Shift”, θα μπορούσα να σου αναφέρω τους Φιλανδούς Circle και εκείνο το “Sseennsseess” live album του 2013. Μελλοντολογικά “απεγνωσμένη” μουσική, η παραδοχή της προφητικής παραδοξότητας του αναντικατάστατου της μηχανής έναντι του σύγχρονου ανθρώπου και η σιωπηλά μέσο/μακροπρόθεσμη πιεστική απελπισία που αυτή επιφέρει, ντυμένη με αυτήν την ίδια τεχνολογία, δημιουργημένη από μηχανές.

Πολύ καλή δουλειά, αν είσαι φίλος των ιταλών Goblin, των ταινιών τρόμου των late 70’s – early ’80s, είναι ικανή να την αγαπήσεις παράφορα. Και πάρα πολύ ταιριαστή για το παρόν παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο, άπαντων των κοινωνιών. Προτεινόμενο ανεπιφύλακτα σε κάθε είδους ακροατές.

999

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.