Goat, Kooba Tercu (17/10/15) Gagarin 205

Μια νύχτα που θα μείνει ριζωμένη στη μνήμη του αθηναϊκού κοινού, όχι μόνο για το ξεπούλημα των εισιτηρίων, αλλά και για τη μοναδική εμφάνιση των δύο συμμετεχόντων.

Μια νύχτα που επιβεβαιώνει τις ρίζες της ροκ μουσικής να βρίσκονται στην Αφρική. Και όχι ούτε ένας αφρικανός μουσικός δεν βρισκόταν εκεί, όμως τα κρουστά που επικράτησαν στην ατμόσφαιρα του Gagarin, υπογραμμίζουν την κληρονομιά αυτή.

Λίγο μετά τις 21.30, οι Kooba Tercu άναψαν τον προτζέκτορα του και μας ταξίδεψαν μέσα σε ένα αέναο μουσικό δάσος, με θόρυβο και ψυχεδέλεια. Μαζί με τα τύμπανα και τον χειριστή τους, υπήρχε περκασιονίστας με congos και ένας ακόμη που συμπλήρωνε με διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία δεν διέκρινα, μιας που ήταν στημένα πίσω από τον Johnny Tercu και τα μπλιπλίκια του. Τα μπλιμπλίκια του αυτά που έκαναν όλη τη δουλεία, επαναδιαμορφώνοντας τα φωνητικά του κατά το δοκούν και δημιουργώντας μια ηχητική παράνοια.

Δεμένη μπάντα, ιδιαίτερες συνθέσεις με πολύ ρυθμό που το μόνο που μπορείς να πεις για να περιγράψεις είναι noise alternative. Σημαντική εμφάνιση, ακομπλεξάριστη σε ένα ασφυκτικά γεμάτο χώρο που ελπίζω να γεννήσει ακόμη ομορφότερα πράγματα. Μπράβο, μάγκες!

Κοντά στις 23.00, έσβησαν τα φώτα και φιγούρα με καλυμμένα τα πρόσωπα τους εμφανίστηκαν. Οι Σουηδοί witch doctors Goat για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μία 90λεπτη μυσταγωγία ξεκίνησε και εξαρχής, το κοινό κοιτούσε παγωμένο από την μαγική εξουσία που οι 7 μουσικοί ασκούσαν επάνω του.

Τα κρουστά κα πάλι να είναι η βάση της μουσικής, με congos να συμπληρώνουν τη δουλειά του drum set, αφρικάνικοι rock ρυθμοί από την κιθάρα του κυρίου με το σιδηρούν προσωπείο και δυο υψίφωνες κυρίες μπροστά με μάσκες μάγων κάποιας φυλής και όμορφα φορέματα να χοροπηδούν και να χτυπιούνται ασταμάτητα, τόσο που φοβήθηκα που δεν κρατούσα ομπρέλα.

Οι εκπληκτικές σαμάνισσες δε λυπήθηκαν κανέναν και ξεσήκωναν τον κόσμο συνεχώς κραδαίνοντας ντέφια, βραχιόλια, μαράκες και sticks, κάνοντας τα εκατοντάδες τοτέμ από κάτω να ζωντανεύουν.

Αν και σκοτεινό το Gagarin γιόρταζε τον ήλιο με ένα συγκρότημα που τιμάει τις ρίζες της μουσικής και συνδυάζει περίφημα την ροκ ψυχεδέλεια με το σαμανισμό και απόδειξε πως δε χρειάζεται να έχεις 10 album στο ενεργητικό σου για να κάνεις τεράστιες συναυλίες.

Ξεκίνησαν με το “Words” και το “Talk To God”, με το “Disco Fever” έκαναν και τα ντουβάρια να σείονται υπό το εκκωφαντικό χειροκρόημα των θεατών, το νέο single “It’s time for fun” ανέβασε τα επίπεδα της διασκέδασης, με την ψυχεδέλεια να αναβλύζει από το “Goatman” και το Gagarin να τραγουδάει με μια φωνή το “Run to Your Mama”.

Βεβαίως και υπήρχε και encore με τα “Dreambuilding”, “Golden Dawn” και “Det Som Aldrig Förändras” (αυτό που ποτέ δεν αλλάζει) και ομολογώ πως δεν τους περίμενα τόσο μεγαλειώδης. Οι σαμάνισσες πήραν ένα κομμάτι της ψυχής μου και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα!

photos: Αποστόλης Καλλιακμάνης

405

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.