MARE COGNITUM: “Solar Paroxysm”

ALBUM

Είδος: Atmospheric black metal
Δισκογραφική: I, Voidhanger, Extraconscious
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου 2021

Το όνομα I, Voidhanger κρατήστε το καλά στο μυαλό σας, η εταιρεία μπορεί να είναι ήδη γνωστή στους χώρους του περίεργου μαυρομέταλλου και γενικά του εκλεκτικού σκοτεινού και ακραίου ήχου, αλλά φέτος μια σειρά από μπάντες στο ρόστερ της έχουν εξαπολύσει άνευ προηγουμένου δημιουργική επίθεση, και το εναρκτήριο λάκτισμα έρχεται από τους Mare Cognitum, παιδί του μοναδικού μέλους Jacob Buczarski εξ ΗΠΑ.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το προηγούμενο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, αλλά μόλις πέρσι έκαναν τα σαγόνια της ευρύτερης black metal σκηνής να πέσουν με το “Wanderers: Astrology of the Nine”, το συνεργατικό LP τους με τους Spectral Lore (νο2 της επίθεσης που προαναφέραμε με νέο άλμπουμ της επόμενες μέρες), και από ότι φαίνεται ο Jacob αποφάσισε να μην αφήσει τον κόσμο να πάρει ανάσα και έσκασε το νέο άλμπουμ σαν την κοσμική καταιγίδα που βλέπουμε στο εξώφυλλο του.

Ατμοσφαιρικό μαυρομέταλλο λοιπόν, αλλά μην σας ξεγελάει όρος “ατμοσφαιρικό”, εδώ δεν έχουμε ούτε αργές μελαγχολίες ούτε μπροστά πλήκτρα και χορωδίες, αντίθετα έχουμε σχετικά γρήγορα σε ταχύτητες επικά κομμάτια (κανένα μικρότερο των δέκα λεπτών) με την ατμόσφαιρα να μεταφέρεται κατά κύριο λόγο μέσω της άψογης μελωδικής κιθαριστικής δουλειάς και των φωνητικών από το ηφαίστειο. Θεματολογικά δε, κοσμικό το κόνσεπτ γενικότερα, αλλά ταυτόχρονα με μια ζοφερή ματιά στην ανθρώπινη επιρροή και την αυτοκαταστροφική ορμή της ανθρωπότητας ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της εισόδου στην Ανθρωπόκαινο περίοδο του πλανήτη, και εδώ έχουμε τις δύο αυτές πτυχές, την μουσική και την θεματολογική να συνδυάζονται άρτια.

Άψογος δίσκος από μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες του σύγχρονου black metal και προειδοποιητική βολή ίσως μιας νέας γενιάς μουσικών του ιδιώματος (ναι, ξέρω, είναι 10 χρόνια μπάντα, αλλά τώρα πήρανε φόρα), πιο εμπνευσμένης και χωρίς τις σάπιες ιδεοληπτικές αποσκευές των προκατόχων τους. Σιγουράκι λοιπόν από ένα μουσικό που αν όλα πάνε καλά εύχομαι να τον βρίσκουμε πιο συχνά μπροστά μας, και αυτόν και την διευρυμένη παρέα του.

Facebook: https://www.facebook.com/MareCognitumMusic
Bandcamp: https://marecognitum.bandcamp.com/album/solar-paroxysm

471

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.