THERION: “Sitra Ahra”

Τρία χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη δουλειά των Therion. To ”Gothic Kabbalah” ήταν από τις πιο αξιόλογες δουλειές του σχήματος. Μετά την κυκλοφορία του ακολούθησε τερά- στια περιοδεία και μια θύελλα αποχω- ρήσεων αφήνοντας τον Christofer Johnsson να πασχίζει να κρατήσει τους Therion ζωντανούς. Άλλωστε αυτός τους δημιούργησε το 1987 και ακόμα είναι αυτό που αντιπροσωπεύει αυτό το όνομα.

Δέκατος τέταρτος δίσκος το ”Sitra Ahra” ηχογραφημένο από αξιόπιστους συνεργάτες του Christofer, γνωστοί εξ’ αυτών κυρίως οι Snowy Shaw και Katarina Lilja που τον ακολουθούν τέσσερα χρόνια τώρα. Οι Therion δεν επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός της έλλειψης ενός σταθερού line up. Το ”Sitra Ahra” υποτίθεται ότι είναι η συνέχεια της τριλογίας ”Serius B” – ”Lemuria” (που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά, το 2004) και ”Gothic Kabbalah”. Δεν την κάνει τετραλογία, απλά την ολοκληρώνει. Εξού και το ότι το περισσότερο υλικό του ”Sitra Ahra” δημιουργήθηκε μαζί με αυτό των προαναφερθεισών albums. Παρ’ όλα αυτά μόνο στο νέο τους album φαίνεται η εμμονή με την 80’s κουλτούρα αλλά σίγουρα όχι επιστροφή στις ρίζες. Το νέο “αγγελούδι” των Σουηδών είχε στόχο να δείχνει πιο Progressive αλλά μάλλον απέτυχε. Αυτό που πέτυχε ήταν η παραγωγή, άλλος ένας στόχος του Johnsson για να αναδείξει και την παραμικρή λεπτομέρεια του δίσκου του. Ο ίδιος μάλλον θέλει να συνεχίσει την συνοχή που έχουν οι κυκλοφορίες των Therion αφού στο ”sitra ahra” υπάρχει το κομμάτι 2012, η χρονιά δηλαδή που σκοπεύει να γίνει η κυκλοφορία του δέκατου πέμπτου album τους. Οι στιχουργική μεριά του δίσκου είναι από κοινού γραμμένη από τον Christofer και τον παλιό του φίλο Thomas Karlsson.

Αν και αυτός ο δίσκος είναι αδύναμος σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται κάτω του μετρίου κι επίσης δεν ξεφεύγει από το στυλ πάνω στο οποίο οι Therion έχτισαν το όνομά τους. Άγνωστο το αν όλοι οι οπαδοί τους θα μείνουν ικανοποιημένοι, εννοείται όμως πως όλοι ανυπομονούν να τους δουν ζωντανά στην σκηνή.

556