HAMMERCULT: “Built For War”

Καλώς τα παιδιά από το Ισραήλ.

Τρίτη full length κυκλοφορία για τη μπάντα μετά το περσινό Steelcrusher το οποίο είχε αφήσει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και διέδωσε το όνομα τους στο παγκόσμιο χάρτη του Heavy Metal. Για όσους δεν τους γνωρίζουν, το κουαρτέτο επιδίδεται σε τσαμπουκαλεμένο thrash/death επιπέδου champions league και σε αυτό δεν υπερβάλλω ούτε στο ελάχιστο. Οι αποθεωτικές κριτικές που έχουν λάβει δεν είναι τυχαίες και ένα άκουσμα θα σας πείσει. Τι καλύτερο λοιπόν να ξεκινήσετε με το built for war  που αποτελεί και τη καλύτερη δουλειά τους μέχρι και σήμερα.

Η μεγάλη μαγκιά των Hammercult στο συγκεκριμένο δίσκο είναι ότι καταφέρνουν να αποφύγουν τη παγίδα του ναι μεν πολύ καλού δίσκου αλλά ταυτόχρονα και μονοδιάστατου. Η μπάντα παίζει death/thrash και αυτό δεν το διαπραγματεύεται αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει και με μικρές πινελίες να εμπλουτίζει τη μουσικη της με στοιχεία που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον της ακρόασης.

Το άκρως συναυλιακό rise of the hammer που ανοίγει το δίσκο σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Άκρως ενδιαφέροντα riff, μελωδικα solo και ένας αέρας επεισοδίων να διέπει την ατμόσφαιρα. Ο Yakir πίσω από το μικρόφωνο “φτύνει” τους στίχους χωρίς ίχνος συμβιβασμού παντρεύοντας στοιχεία κατά κύριο λόγο από τη γερμανική thrash σκηνή αλλά και από Σουηδία πλευρά.

Κάποια καθαρά φωνητικά, βλέπε spoils of war, λειτουργούν υπέρ και χρωματίζουν το πεδίο της μάχης όπως και τα crossover στοιχεία του road to hell και ready to roll. Το κλασσικό heavy δεν τρώει πόρτα αφού στοιχεία του είναι ευδιάκριτα σε όλα τα κομμάτια με πιο χαρακτηριστικό το let it roar. Προσθέστε και τις κοφτές ματιές προς Motorhead και το όλο σύνολο γίνεται ακόμα καλύτερο.       

Κατά κύριο λόγο το βάρος έχει πέσει στις κιθάρες και όχι άδικα αφού οι ιδέες υπάρχουν και είναι και πολύ καλές. Άλλοτε ξυράφια και άλλοτε μελωδικές καταφέρνουν και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον με τις ιδέες που καταθέτουν στο βωμό υποκινούμενες πάντα από τον οδοστρωτήρα που βρίσκεται πίσω από τα drums και ακούει στο όνομα Maayan.

Μην ξεχάσω να τονίσω τη πολύ καλή και άκρως επαγγελματική δουλειά στη παραγωγή την οποία επιμελήθηκε ο Tue Madsen, γνωστός απο τη δουλειά του στους Dark Tranquility, The Haunted, Moonspell κ.α.

Το πακέτο είναι άψογο. Μην το προσπεράσετε. Προσωπικά έχει μπει στη φετινή λίστα με τα καλύτερα, εύκολα και αβάδιστα.

620