NEGURA BUNGET

Οι Negura Bunget δημιουργούν έναν όμορφα αυθεντικό black metal ήχο από της αρχές της δεκαετίας των 90s. Παρόλα αυτά δεν εγκατέληψαν ποτέ τους την underground φύση που τους έκανε τόσο μυστήριους και ενδιαφέροντες μουσικούς, ακόμα και μετά από ατελείωτες αλλαγές στην σύνθεση τους. Φέτος έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αυτός ήταν ένας καλός λόγος να συνομιλήσουμε με τον mastermind του group, τον Gabriel Mafa.

-Γεια σου Negru! Στα τόσα χρόνια πορείας σας, έρχεστε για πρώτη φορά στην χώρα μας. Γιατί αργήσατε τόσο;

Λοιπόν, προσπαθήσαμε πολλές φορές να φτάσουμε στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε όμως πάρα πολύ χαρούμενοι που το κάνουμε επιτέλους και ανυπομονούμε για νέες εμπειρίες.

-Τι περιμένετε δηλαδή να ζήσετε εδώ;

Συνήθως δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε, τα πράγματα έρχονται σαν έκπληξη για εμάς τις περισσότερες των φορών. Είμαστε χαρούμενοι που θα γνωρίσουμε οπαδούς μας εκεί. Θα έχουμε και τον χρόνο να δούμε διάφορα μέρη, καθώς θα βρισκόμαστε σχεδόν μια εβδομάδα στην χώρα. Θα παίξουμε στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Τρίκαλα.

-Τι θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι οπαδοί σας;

Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μερικές πολύ ωραίες εκπλήξεις στα shows μας, το κοινό θα πρέπει να περιμένει ορισμένα νέα visuals. Το setlist θα είναι επικεντρωμένο στο νεότερο album μας, με κομμάτια που παίζουμε για πρώτη φορά, αλλά θα υπάρξουν και παλαιότερα τραγούδια. Όλοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια έντονη εμπειρία, θα δώσουμε ότι έχουμε στην σκηνή!

-Σε αυτά τα 20 χρόνια της καριέρας σας στην ρουμάνικη black metal σκηνή, τι πιστεύετε ότι προσφέρει;

Δεν μας θεωρούμε μεγάλη metal μπάντα, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην underground σκηνή και ναι, απέχουμε πολύ πλέον από τότε που ξεκινήσαμε το συγκρότημα. Υπήρξαν πολλές αλλαγές με τα χρόνια, απλά ακολουθούμε την καρδιά μας και δημιουργούμε τον δικό μας ήχο.

-Πως θα όριζες το “spiritual metal”;

Για εμάς ως μπάντα, η μουσική εξέλιξη πάει χέρι με χέρι με την προσωπική ανάπτυξη του καθένα μας και την πνευματική μας διάσταση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Δεν φανταζόμαστε τους εαυτούς μας ως τους “πνευματικούς guru”, πιστεύουμε όμως ότι μπορεί ο καθένας να βιώσει πνευματικές εμπειρίες μέσα από την μουσική. Τις δικές μας τις μοιραζόμαστε με το κοινό.

-Ποια είναι τα πράγματα που σας ωθούν να γράφετε την μουσική των Negura Bunget;

Όταν φτιάχνουμε μουσική, ακόμα και όταν απλά σχεδιάζουμε πράγματα από άποψη concept, από μουσικής άποψης απλά ακολουθούμε το ένστικτό μας και όλα βγαίνουν φυσικά.

-Προφανώς το line-up σας είναι καινούριο. Τι βοηθά τους Negura Bunget να διατηρούν την ταυτότητα τους παρόλα αυτά;

Εξωτερικά φαίνεται ότι είναι καινούργια η σύνθεση μας, όμως μετά από 200 συναυλίες και δύο κυκλοφορίες μαζί σε εμάς δεν φαίνεται έτσι. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος των Negura Bunget, μερικές φορές προϋποθέτει περισσότερα από αυτά που μπορείς να διαθέσεις. Δεν δεχόμαστε κάτι λιγότερο από πλήρη αφιέρωση και ενασχόληση στην μπάντα, κάτι που μερικές φορές άνθρωποι δεν το αντέχουν για πολύ καιρό. Πάντα έπρεπε να κάνουμε τις επιλογές μας και πάντα ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε. Οι Negura Bunget ήταν πάντα κάτι παραπάνω από το κάθε μέλος τους ξεχωριστά, για αυτό και ήταν εύκολο για τους σωστούς ανθρώπους το να εφαρμοστούν στις μουσικές μας προσεγγίσεις.

-Έχετε μεγάλη βάση οπαδών σε πολλές χώρες, παρόλο που τραγουδάτε στα ρουμανικά. Πως πιστεύεις ότι είναι εφικτό αυτό;

Πιστεύω ότι αν φέρεις ένα δυνατό μήνυμα, οι άνθρωποι θα το λάβουν σε όποια γλώσσα και αν είναι. Έχουμε αντιμετωπίσει μερικά δυνατά θέματα στους δίσκους μας και οι άνθρωποι τα καταλάβαιναν πάντα με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο. Εκτός αυτού, θα ήταν αδύνατο για εμάς να μιλήσουμε για πράγματα που κάνουμε σε κάποια άλλη γλώσσα πέρα από την δική μας. Βασίζουμε τους ήχους μας στις λέξεις, στα νοήματα και τις αισθήσεις που προκύπτουν από κάθε ξεχωριστό γράμμα. Θα ήταν απλά αδύνατο να έχουμε τέτοια αποτελέσματα σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

-Κάνατε ποτέ συμβιβασμούς στην μουσική σας για να κερδίσετε περισσότερους ακροατές;

Δεν νομίζω ότι κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο, συμβιβασμούς δηλαδή στην μουσική μας για να κερδίσουμε περισσότερους οπαδούς. Δουλεύουμε αποφασισμένοι σκληρά για την μουσική μας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ζωή μας. Δεν πιστεύω πως δουλεύει έτσι ούτως ή άλλως, το να βρεις το σωστό πράγμα για να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο. Σίγουρα, μερικοί μπορεί να είναι ικανοί να προσποιηθούν για λίγο, όμως στο τέλος η αλήθεια αποκαλύπτεται.

-Έχεις τώρα κατά νου κάποια ρουμανικά συγκροτήματα που είναι αξιόλογα;

Τους Thy Veils, Egocentrics, Methadone Skies και τους Mere. Όλοι τους είναι από την πόλη μας, την Timisoara.

-Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. 

Κι εγώ για την ευκαιρία. Θα σας δούμε στην Ελλάδα!

224