AMORPHIS: Forging The Land Of Thousand Lakes

Φέτος οι Φινλανδοί Amorphis (ένα σχήμα, για το οποίο δε νομίζω ότι χρειάζονται συστάσεις, μιας και αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα -τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά- συγκροτήματα της γενιάς τους) κλείνουν 20 χρόνια συνεχούς και ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας.

Ειλικρινά, μπορείτε να σκεφθείτε κάποιον καλύτερο τρόπο για τον εορτασμό του γεγονότος αυτού πέρα από την κυκλοφορία μιας ιδιαίτερα χορταστικής δουλειάς; Μάλλον όχι. Προφανώς την ίδια σκέψη έκαναν και οι Amorphis και έτσι έχουμε στα χέρια μας το “Forging The Land Of Thousand Lakes”, στην ουσία το πρώτο τους DVD.

Το πρώτο DVD (και τα δυο CD) αποτελείται από την εμφάνιση που έδωσαν οι Amorphis στις 20 Νοεμβρίου στο Club Teatria στο Oulu. Η συγκεκριμένη εμφάνιση έγινε στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του τελευταίου τους δίσκου (Skyforger) κάτι που δικαιολογεί και το γεγονός ότι από τα 16 κομμάτια που υπάρχουν, τα 5 είναι από αυτό το δίσκο, ενώ υπάρχουν τραγούδια από σχεδόν όλους τους δίσκους τους. Και λέω σχεδόν, διότι από το “Far From The Sun” ακούγεται μόνο ένα απόσπασμα από το “Smithereens”, και αυτό στην ουσία λειτουργεί ως εισαγωγή για το “The Smoke”. Αφήνοντας αυτό στην άκρη, υπάρχει τουλάχιστον ένα τραγούδι από κάθε δίσκο που έχουν βγάλει.

Το γεγονός ότι οι Amorphis αποφάσισαν να μαγνητοσκοπήσουν συναυλία σε κλειστό χώρο (αντί για παράδειγμα μια εμφάνιση σε ένα φεστιβάλ), έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα του ήχου αλλά και της εικόνας να είναι πάρα πολύ καλή, όπως άλλωστε σε υψηλά επίπεδα κινείται και η σκηνοθεσία. Παρόλα αυτά σε κάποια σημεία μου φάνηκε ότι τα τύμπανα αλλά κυρίως η κιθάρα του Tomi Koivusaari δεν ακούγονταν τόσο ευκρινώς όσο θα έπρεπε, αλλά αυτά είναι πταίσματα.

Όσο αφορά στη σκηνική παρουσία δεν υπάρχουν εκπλήξεις, τουλάχιστον για αυτούς που έχουν παρακολουθήσει τους Amorphis ζωντανά, έστω και για μια φορά. Ο τραγουδιστής Tomi Joutsen είναι χαλαρά ο πιο κινητικός από όλους, και αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ καλός frontman. Κανείς θα μπορούσε να πει ότι λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της μπάντας, καθώς η ικανότητα του να τραγουδά τόσο καθαρά όσο και brutal τους δίνει την ευκαιρία να παίζουν τραγούδια από όλη την ιστορία τους. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι από την είσοδο του στο συγκρότημα οι Amorphis άρχισαν να παίζουν τραγούδια ακόμα και από τον πρώτο τους δίσκο.

Ο μπασίστας Niclas Etelävuori αποτελεί το δεύτερο πιο κινητικό μέλος των Amorphis (αναλαμβάνοντας σε κάποια σημεία και τα δεύτερα φωνητικά). Από εκεί και πέρα οι κιθαρίστες Esa Holopainen και Tomi Koivusaari αποδεινύονται ιδιαίτερα ‘στατικοί’ με ελάχιστες προσπάθειες να δώσουν κάποιο ‘show’, ενώ οι Santeri Kallio και Jan Rechberger (πλήκτρα και τύμπανα αντίστοιχα) έχουν εκ των πραγμάτων περιορισμένες δυνατότητες κίνησης.

Το μόνο αρνητικό (αν μπορείς να το καταλογίσει ως αρνητικό) είναι η διάρκεια της συναυλίας, η οποία κρατά μιάμιση ώρα. Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν καθόλου medleys και τα τραγούδια να ακούγονταν ολόκληρα, κάτι που ήθελαν και οι ίδιοι αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου και ποϋπολογισμού δεν ήταν σε θέση να κάνουν, οπότε μάλλον είναι δικαιολογημένοι.

Το δεύτερο DVD περιέχει τη συναυλία των Amorphis στο Summer Breeze Open Air Festival στη Γερμανία το 2009 αλλά και αρκετό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον bonus υλικό. Παρόλο που τα set lists των δυο συναυλιών (Oulu και Summer Breeze) έχουν αρκετές ομοιότητες (μην ξεχνάμε ότι και οι δυο συναυλίες έγιναν στα πλαίσια της ίδιας περιοδείας) έχουν και κάποιες διαφορές. Το set list του Summer Breeze περιέχει μεν λιγότερα τραγούδια, αλλά δεν περιέχει καθόλου medleys, και το κυριότερο ότι η ποιότητα του ήχου και της εικόνας δεν είναι τόσο ‘προσεγμένη’. Κατά τα άλλα ισχύουν ότι είπαμε παραπάνω.

Το DVD περιέχει επίσης όλα τα video clips τους, μια τηλεοπτική συνέντευξη των Esa Holopainen και Pasi Koskinen, μια live – ακουστική εκτέλεση του “My Kantele” (τα δυο τελευταία από το 1996), photo gallery, και, το πιο ενδιαφέρον, ένα περίπου ωριαίο ντοκιμαντέρ (με τίτλο “Tales From The 20 Years”) σχετικά την πορεία της μπάντας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα.

Κατά την προσωπική μου γνώμη το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δε θα αφήσει κανέναν οπαδό τους αδιάφορο. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τα μέλη των Amorphis (πρώην και νυν) να διηγούνται τις εμπειρίες τους, πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την καριέρα τους, τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν (ή και επανήλθαν) στις τάξεις του συγκροτήματος κλπ.

Συνήθως τέτοιου είδους κυκλοφορίες σηματοδοτούν (είτε ηθελημένα είτε όχι) μια αλλαγή εποχής. Όπως λέει και ο Tomi Koivusaari προς το τέλος του ντοκιμαντέρ, οι Amorphis με τις τρεις τελευταίες δουλειές τους (Eclipse – 2006, Silent Waters – 2007 και Skyforger – 2009) και μετά από αρκετές αλλαγές στο μουσικό τους ύφος, έχουν καταφέρει να ορίσουν το προσωπικό τους στιλ. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση ή αν θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάτι καινούργιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το “Forging The Land Of Thousand Lakes” αποτελεί μια κυκλοφορία που αφορά τόσο στους πιστούς οπαδούς τους, όσο και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν μια γεύση από τους Amorphis, καθώς έχει κάτι για όλους.

Καρβούνης Δημήτρης

409