AT THE GATES, CEREBRUM, ENDSIGHT (09/01/2015) Fuzz Club

H επιστροφή των αρχηγών του μελωδικού death metal At the Gates, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα στο χώρο του ακραίου ήχου.

Ένα comeback που στέφθηκε με απόλυτη επιτύχια με την κυκλοφορία του εξαιρετικού “At War With Reality” 19 oλόκληρα χρόνια μετά τον δίσκο ορόσημο “Slaughter of the Soul”. Η περιοδεία φυσικά αναμενόμενη και το πέρασμα τους από την χώρα μας μόνο δάκρυα χαράς θα μπορούσε να φέρει στο δυνατό πυρήνα οπαδών τους.

Τη βραδιά άνοιξαν στις 20:30 οι δικοί μας Endsight. Mε το melodic death/metalcore τους (στα χνάρια των Σουηδών headliner), με ένα setlist βασισμένο κυρίως στο δεύτερο τους δίσκο “A Vicious Circle”, με αρκετές (ορθότατες) πολιτικές αναφορές, με πολύ όρεξη και με σύμμαχο τον πολύ καλό ήχο, πραγματοποίησαν μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση και με τον δυναμισμό τους άρχισαν να ζεσταίνουν το όλο και αυξανόμενο κοινό.

Τα πρώτα moshpits άρχισαν να εμφανίζονται δειλά δειλά και το θερμότατο χειροκρότημα του κοινό με το κλείσιμο της εμφάνισής τους ήταν αναμενόμενο. Μάγκες.

Endsight setlist: Deshi Basara (Intro), Modern Ruins, Existence, Wrong Sense of Power, The Dive, The Final Sunlight, Circles of Inferno, For Those Face the Fear, House of Violence

Συνέχεια με τους Cerebrum. H μπάντα απέδωσε το απαιτητικό technical progressive death metal τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παίζοντας κομμάτια και από τους δύο δίσκους της, “Spectral Extravagance” και “Cosmic Enigma” εντυπωσιάζοντας το κοινό που είχε γεμίσει σχεδόν το χώρο. Μπόλικη τεχνική από τα μέλη από τις εξαιρετικές κιθάρες μέχρι το απαιτητικότατο drumming.

Μεγάλο φάουλ ωστόσο στην εμφάνιση τους η παρουσία του αρχικού frontman τους ο οποίος εμφανίστηκε μεθυσμένος, αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν δημιουργώντας έτσι άγχος και προβλήματα στο υπόλοιπο σχήμα (αν κατάλαβα καλά από τις αντιδράσεις τους). Όσον αφορά τα φωνητικά, επειδή οι απόψεις διίστανται, δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα και χωρίς καμία αμφιβολία προτιμώ αυτά της περιόδου του “Cosmic Enigma”.

Cerebrum setlist: Intolerable Ado, Dream Infusion Side-Effects, Pattern of Fear, Chaotic Orbits Align, Salvia Divinorum, Fragments of Illusion, Self-Regenerate, Thorns of Weakness, Scatter- Brain

Στις 22:30 λοιπόν ήρθε η ώρα που το (σχεδόν) γεμάτο Fuzz περίμενε. Το ανατριχιαστικό intro “El Altar Del Dios Desconocido” ξεκινάει να παίζει από τα ηχεία και οι At the Gates ανεβαίνουν στη σκηνή. Και εγένετο χάος. Η μπάντα άρτια δεμένη και σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή μας έβαλε φωτιά με ένα best of setlist.

Και με σιγουριά μπορώ να πω οτι οι Σουηδοί επι σκηνής αποδίδουν τα κομμάτια τους 100 φορές καλύτερα απ’ότι στα άλμπουμ. Και αυτό φάνηκε τόσο από τις εκτελέσεις των πιο παλιών τους συνθέσεων (“Terminal Spirit Disease” το οποίο θέρισε, “Raped by the Light of Christ”, “Windows”, “The Burning Darkness”, “Kingdom Gone”) όσο και από αυτές του καινούριου τους δίσκου “At War With Reality” που ξεσήκωσαν εξίσου το κοινό. Το τι έγινε βέβαια στα κομμάτια του “Slaughter of the Soul” δεν χρειάζεται καν να το περιγράψω.

Ένας άκρως επικοινωνιακός Tomas Lindberg να βρίσκεται σε τρελά κέφια, ρεσιτάλ από τα αδέλφια Bjorler και Martin Larsson με τα riffs και τις μελωδίες να δίνουν και να παίρνουν και ένας εξαιρετικός Adrian Erlandsson να βάζει φωτιά στο drum kit με το οποίο αντιμετώπισε μερικά προβλήματα που ξεπεράστηκαν ευτυχώς γρήγορα. Δε γινόταν βέβαια να μην αναφερθεί από την μπάντα το live του 2008 στην Αθήνα που είχε αποτελέσει την τότε τελευταία εμφάνιση του σχήματος όπως πίστευαν όλοι, και εμείς και αυτοί.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι At the Gates γνωρίζοντας την αποθέωση του κόσμου μας αποχαιρέτησαν αφήνωντας μας αποσβολωμένους και φυσικά ανυπόμονους για την επόμενη εμφάνιση τους. Μια μεγάλη βραδιά έφτασε στο τέλος της με το Gothenburg να νιώθει για ακόμα μια φορά περήφανο για τα παιδιά του. The Red in the Sky is (Definitely) Theirs.

At the Gates setlist: El Altar Del Dios Desconocido (Intro) , Death and the Labyrinth, Slaughter of the Soul, Cold, At War With Reality, Terminal Spirit Disease, Raped by the Light of Christ, The Circular Ruins, Under A Serpent Sun, Windows, City of Mirrors, Suicide Nation, Heroes and Tombs, Nausea, World of Lies, The Burning Darkness, The Book of Sand (The Abomination), Encore: Blinded by Fear, Kingdom Gone, The Night Eternal

Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

397