WEB, Siva Six, Randomwalk, Nano Infect, In Vein (21/12/2014) Κύτταρο club

Αυτό το mini festival μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον από την ημερομηνία που ανακοινώθηκε και με ιδιαίτερη προσμονή όλο αυτό το διάστημα περίμενα να ξημερώσει η 21η του Δεκέμβρη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν και μέσα από τις σελίδες  του Rockway.gr, είχαμε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος με μια από κοινού συνέντευξη των Σάκη και Z (WEB και Siva Six αντίστοιχα, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) κι έτσι είχαμε πάρει μια ιδέα του τι θα ακολουθούσε.

Με την είσοδο στον χώρο βρισκόσουν μπροστά σε πάγκο με merchandise υλικό από τις μπάντες της βραδιάς, αλλά και στα ενδότερα υπήρχε πάγκος από το No Remorse Tattoo. Δύο στοιχεία υπήρξαν κοινά χαρακτηριστικά όλης της βραδιάς. Το πρώτο ήταν η σχολαστική τήρηση του χρονοδιαγράμματος και το δεύτερο ο πολύ καλός ήχος με τον οποίο έπαιξαν όλοι.

Οι In Vein, αν και υπάρχουν από το 2005, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη κάποια δισκογραφική δουλειά. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στις ετοιμασίες για το πρώτο τους πόνημα. Παρόλα αυτά έχουν αρκετά δικά τους κομμάτια, 6 από τα οποία έπαιξαν για όσους (λίγους) παρευρέθηκαν από νωρίς στο Κύτταρο. Ο ήχος τους αποτελεί έναν επιτυχημένο συνδυασμό κάργα Him, The 69 Eyes, Marilyn Manson, Type O Negative, NIN, Star Industry, Deathstars, TSOM αλλά και πινελιές από τον ήχο των Sentenced και Danzig.

Άχαρος ο ρόλος να ξεκινάς σε άδειο club αλλά δεν μάσησαν. Τα προκάτ τύμπανα και πλήκτρα ήταν το μόνο αρνητικό στην όλη εμφάνιση κυρίως επειδή το goth rock τους θα ανέβαινε τουλάχιστον ένα επίπεδο επάνω, ιδιαίτερα με πραγματικά τύμπανα. Τα live φωνητικά του Ηλία (frontman) ακούγονται ακόμη καλύτερα live, ενώ έχει το χάρισμα να συνθέτει πιασάρικα κομμάτια. Με χαρακτηριστική την επιδραστικότητα των Ville Valo και Peter Steele στον τρόπο που τραγουδά, καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από τον κίνδυνο του στείρου μιμητισμού παράγοντας έναν δικό τους ήχο, αυτό των In Vein. Πραγματικά από τις δισκογραφικές δουλειές που έχουν αργοπορήσει χαρακτηριστικά.

Πέρα από τα δικά τους κομμάτια το σετ περιείχε και 2 διασκευές σε B-movie και Charon. Προς το τέλος που υπήρξε μια κάποια ροή κοινού στο χώρο, η απόδοσή τους ανέβηκε ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας την γενικότερη αμηχανία της έναρξης.

In Vein setlist
Veil Of Pain
Heartblades
Nowhere Girl (B-movie cover)
The Crimson Apple
Vile Angel
Little Angel (Charon cover)
Die Again
Clouds Open

Το σκηνικό άλλαξε άρδην όταν οι Ρεθυμνιώτες ελεκτράδες Nano Infect ξεκίνησαν το σετ τους ακριβώς στις 8. Θεατρική εμφάνιση με χρήση μακιγιάζ, μάσκας και κουκούλας, το τρίο κράτησε τον παλμό της βραδιάς σε ηλεκτρονικά beat  και synth streams. Τα harsh φωνητικά του Synthetic, (όχι και τόσο) μακρινοί συγγενείς από το black metal, προπορεύονταν της ηχητικής τους επίθεσης, αν και καλό θα ήταν να τα περιόριζε μόνο μέσα στα κομμάτια τους και να μην τα χρησιμοποιούσε όταν μιλούσε στο κοινό (το οποίο όλο και αυξανόταν) κατά τις ανάπαυλες.

Με 2 cd κι ένα ep στο ενεργητικό τους είχαν μεγαλύτερο ρεπερτόριο επιλογών από τους προκατόχους τους στην σκηνή. Ο ήχος τους βρίσκεται κάπου μεταξύ των επιρροών τους από Hocico, Suicide Commando, Alien Vampires, God Module και Dawn Of Ashes. 

Δεν υπήρχε θέμα απόδοσης των κομματιών τους αφού μιλάμε για κυρίως προηχογραφημένο υλικό με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο αέρα στην σκηνική τους παρουσία, τον οποίο σαφώς εκμεταλλεύτηκαν. Κερασάκι στην τούρτα η διασκευή στο Hellraiser των Suicide Commando που έκανε και τους πιο δύσκολους να κινηθούν.

Nano Infect setlist
Intro/ I am The Devil
Jesus Is Dead
Love Lies Bleeding
Scars Of Denial
Hell-as Imperial
Nightmare
Lifeless
Fall Asleep v.2
Hellraiser (Suicide Commando cover)

Όταν είχε έρθει η ώρα να εμφανιστούν οι Randomwalk ένα μεγάλο μέρος του κοινού (το οποίο είχε φτάσει σε σεβαστό αριθμό πλέον) μετατοπίστηκε εμπρός στην σκηνή, κάτι το οποίο σημαίνει πως η μπάντα είχε το δικό της κοινό που την ακολουθεί. Κι όχι άδικα.

Παντρεύουν το metalcore με το gothic με σκοτεινή πάντα διάθεση και με prog τεχνοτροπία. Στην σκηνή δεν τους λείπουν τα θεατρικά στοιχεία, είτε αυτό απορρέει από το ντύσιμό τους, τη μάσκα του κιθαρίστα τους, το βάψιμο και την εν γένει “υποκριτική” διάθεση του τραγουδιστή τους. Στα κομμάτια τους η μελωδία προχωράει πιασμένη χεράκι με την δύναμη, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν να μας ξαφνιάζουν συνθετικά με αλλαγές στο ρυθμό και τσαμπουκαλεμένα ξεσπάσματα περνώντας αστραπιαία από τη μελαγχολία στην επιθετικότητα.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και ένα εντελώς νέο κομμάτι, το “Declaration”, το οποίο έδειχνε να φλερτάρει έντονα με το black metal, τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποια κιθαριστικά θέματα. Απέσπασαν το ειλικρινές και ζεστό χειροκρότημα του κοινού και μας αποχαιρέτησαν κάνοντας χώρο για το δίδυμο των Siva Six.

Randomwalk setlist
The Light
The Mist
Mr. Gray
Promises
Night In Gale
P.S.
Faces Down
Silence
Declaration
Last Wish

Τα φώτα πέφτουν, τα προβολικά του Κύτταρο εμφανίζουν ως φόντο το λογότυπο των Siva Six και η Νοσφερατική φιγούρα του Ζ διαγράφεται στο κέντρο, ενώ ο Cambas (που φοράει t-shirt Bathory) έχει πάρει θέση πίσω από τον μπλεγμένο σε δίχτυ παραλλαγής, εξοπλισμό του. Τα vibes που εξαπολύουν βάζουν το υποψιασμένο κομμάτι του κοινού σε χορευτική διάθεση, ενώ και οι υπόλοιποι δεν μένουν ασυγκίνητοι. H μουσική τους έχει έντονη κινηματογραφική γεύση. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα που εκλύουν έδεσε απόλυτα με ότι ακούστηκε στο Κύτταρο πριν και ειδικά μετά από αυτούς.

Το κατασκεύασμα των Siva Six  αποτελείται από ελέκτρο πυρήνα με industrial καλωδίωση και ροκ attitude. Φουτουριστικά synth μας ταξίδεψαν για 50 λεπτά από την Ηπείρου και Αχαρνών ως τους αμμολόφους του Dune και πίσω. Ο Ζ, σαν άλλος Carl Sagan, ανέλαβε την cult περιήγηση με την χαρισματική άνεση ενός rock performer που άλλοτε τύλιγε το καλώδιο του μικροφώνου γύρω του, την άλλη το κρατούσε ως μαστίγιο. Οι καπνοί που έβγαιναν στην σκηνή έμοιαζαν με αναθυμιάσεις από το αστρόπλοιο που τους περίμενε θαμμένο από κάτω.

Στο “Valley Of The Shadows” χόρεψαν και οι κουτσοί, ενώ Ο επίλογος με την διασκευή στο “Blade Runner” του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου βρήκε τον Ζ να εξαπολύει το δικό του κυνηγητό για replicants (τα ανθρωποειδή από το Blade Runner) μέσα στο Κύτταρο. Μετά ιδιαίτερα το “The Twin Moons”, οι Six έδειξαν τις δυνατότητες που έχουν να καταλάβουν την παγκόσμια σκηνή και με τις live εμφανίσεις τους απλά το επιβεβαιώνουν.

Κρίμα που η Ελλάδα δεν έχει το κοινό που θα μπορέσει να τους εκτιμήσει στο βαθμό που τους αξίζει. Κατά την γνώμη μου έκαναν το απόλυτο ζέσταμα για τους WEB, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, ειδικά σε αυτούς που δεν παρευρέθηκαν τη βραδιά αυτή.

Siva Six setlist
Necropolis
Line In Line Down
Faileth Star
Serpent Whore
Nemesis
See The Six
Superstition
Angels Of The Nine
Intha Ren
Her Eyes Black
Valley Of The Shadows
Bladerunner (Vaggelis Papathanasiou cover)

Οι WEB υπήρξαν απλά σαρωτικοί. Corpse paint, δαυλοί εκατέρωθεν της σκηνής, θεατρικότητα με την μάσκα/προσωπείο στο “Regina Est” ή το αίμα στο “Anubis”, γοτθική αισθητική στο ντύσιμο, συνέβαλαν στο να γίνει πιο έντονο το ήδη βαθιά σκοτεινό στοιχείο που περιέχει η μουσική τους. Το αποτέλεσμα που έφτανε στα αυτιά μας ήταν 5 αστέρων σε ότι αφορά την ποιότητα τόσο του ήχου, όσο και των συνθέσεων.

Το “For Bidens” που κυκλοφόρησε στη χρονιά που αφήνουμε πίσω, εκτόξευσε τη μπάντα σε διεθνές βεληνεκές. Απαράμιλλη ατμόσφαιρα, σκοτάδι και δύναμη να έχουν τον πρώτο λόγο, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Το συμφωνικό στοιχείο έχει γίνει το πέμπτο μέλος τους, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο έπος “Regina Est” με την προηχογραφημένη ηθοποιό που εμβόλιμα απήγγειλε Βαλαωρίτη.

Οι Αθηναίοι έπαιξαν ένα ωριαίο σετ κατά το οποίο υπήρξαν εκτελεστικά άψογοι, με πολύ καλό δέσιμο μεταξύ τους και με ένα ευδιάκριτο πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Το μελωδικό death που παίζουν κυρίως περιέχει πολλά στοιχεία από το κλασικό metal, ακόμη και το industrial, ενώ έντονο είναι, όπως προαναφέρθηκε και το συμφωνικό στοιχείο. Το κλείσιμο με την διασκευή στο “Anubis” ήταν απλά εκρηκτικό. Ο ιδανικός επίλογος σε μια εξαιρετική βραδιά που είχε μέτρια προσέλευση κοινού αποζημιώνοντας όμως τελικά αυτούς που πήραν την απόφαση να παρευρεθούν.

WEB setlist
Pre-intro God’s Away
Intro Orchestra
Eligos
Cockroach
For Bidens
Nightmares In Disguise
Enthorned
Blessed Blood
Prince Of 1000 Frozen Suns
My Storm Upon You
Clamor Luna Part II,Regina Est
Anubis (Septic Flesh cover)

photos: Ντορίνα Τζώγιου

441