The Ocean: "Heliocentric"

Η σκληρή αλήθεια είναι πως ότι και να κυκλοφορούσαν οι γερμανοί The Ocean μετά το αποστομωτικό “Precambrian”, δε θα το έβλεπα με το ίδιο μάτι. Διότι μέσα σε λίγα μονάχα χρόνια έχουν φοβερή εξέλιξη και ο πήχης ανέβηκε αρκετά πλέον.

Οι δουλειές τους βέβαια χαρακτηρίζονται από την ποιότητά τους, οπότε σίγουρα δε θα περίμενα κάτι το μέτριο από το “Heliocentric”. Βέβαια στο παιχνίδι πλέον μπαίνει και η αντικατάσταση του Mike Pilat (φωνητικά) από τον Loic Rosseti. Η μπάντα έχει ήδη ανακοινώσει ότι φέτος θα κυκλοφορήσει δύο δίσκους, έτσι σε λίγο καιρό θα έχουμε στα χέρια μας και τη συνέχεια του “Heliocentric” που θα ακούει στο όνομα “Anthropocentric”. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου όλα τα παραπάνω έβαλα το cd να παίξει. Ανάμεικτα συναισθήματα απέκτησα ακούγοντας τα πρώτα κομμάτια του album, καθώς τα “καθαρά” φωνητικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι συνθέσεις είναι λιγότερο “heavy”. Παρόλα αυτά, και μετά το πέρας της ακρόασης ολόκληρου του “Heliocentric”, μπορώ να πω πως έμεινα καθόλα ευχαριστημένος, και αυτό διότι αυτή τη διαφορετικότητα και τη πρωτοτυπία αγάπησα εξ αρχής στους The Ocean. Δεν επαναλαμβάνονται, δεν μένουν σταθεροί και ψάχνουν συνεχώς νέες διεξόδους για τις μουσικές ανησυχίες τους. Τα post, sludge, metal και progressive στοιχεία βρίσκονται διάχυτα σε ολόκληρο το δίσκο, δημιουργώντας για πολλοστή φορά ένα κράμα μουσικής πανδαισίας για τα αυτιά και τα γούστα μου. Λογής μουσικά όργανα κάνουν την εμφάνισή τους, προσδίδοντας ένα άλλο επίπεδο στο συνολικό αποτέλεσμα, ενώ οι διάφοροι guests από μπάντες όπως Cave In και Old Man Gloom αποτελούν το κερασάκι στη (μουσική αυτή) τούρτα. Η παραγωγή, οι ιδέες, οι ερμηνείες, το concept και όλα τα συστατικά που εμπεριέχει αυτή η κυκλοφορία κυμαίνεται σε επίπεδα που άλλοι ούτε που ονειρεύονται να φτάσουν. Ειλικρινά, δε μπορώ να πω εάν είναι καλύτερο από τα άλλα album τους. Σίγουρα είναι διαφορετικό και πιο light από αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι γερμανοί. Από την άλλη όμως είναι εντυπωσιακά όμορφο και συνάμα πολυπρόσωπο. Ίσως έχουν κρατήσει τις πιο brutal στιγμές για το επερχόμενο “Anthropocentric”, κάτι που θα το διαπιστώσουμε σε μερικούς μήνες. Ως τότε το “Heliocentric” μπαίνει εύκολα μέσα στα αγαπημένα μου albums για το 2010.


476

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.