1349: “Massive Cauldron of Chaos”

Εντάξει νομίζω πως τα πράγματα παραείναι απλά.

Μιλάμε για Νορβηγία, πρωτεύουσα και γενέτειρα του black metal και μιλάμε για τους 1349 μια από τις πλέον επιδραστικότερες και κλασικές μπάντες του ήχου. Και το “Massive Cauldron of Chaos” ολοκληρώνει άκρως επιτυχημένα το τρίπτυχο Νορβηγία, 1349, άλμπουμ. Γιατί πολύ απλά είναι ΔΙΣΚΑΡΑ.

Μετά από τέσσερα χρόνια από το τελευταίο “Demonoir” οι Νορβηγοί blacksters ρίχνουν μέσα στο καζάνι παλιές και νέες ιδέες και δημιουργούν το πιο δυνατό, απολαυστικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο ελιξίριο τους. Με εμφανή εξέλιξη στον ήχο τους και με περισσότερες μελωδίες στις κιθάρες (όπως τα ανατριχιαστικά σολίδια στα “Exorcism” και “Mengele’s”) θυμίζουν γιατί το Oslo κρατάει τα σκήπτρα στο συγκεκριμένο στερέωμα. Λυσσασμένες ταχύτητες, καθηλωτικές ρυθμικές αλλαγές και riffάρες από τον Archaon να δίνουν και να παίρνουν και με ένα κολασμένο drumming από τον Frost κάνουν κάθε ένα από τα 8 κομμάτια μοναδικό. Κομμάτια είπα; Συγνώμη… ΚΟΜΜΑΤΑΡΕΣ εννοούσα.

Μαζί με το “Hellfire” (και το “Beyond the Apocalypse”, γιατί όχι;) αποτελούν τις κορυφές τις δισκογραφίας τους. Και επειδή στο “Demonoir” μας τα χαλάσανε λιγάκι, μέσα από το “Massive…” ξαναδίνουν στο black metal τους την εικόνα που του αρμόζει. Σατανικό, σκοτεινό και απάνθρωπο.

Και αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις μέσα σε μια χρονιά οπού το black metal δείχνει πόσο δυνατό, ζωντανό και ποιοτικό είναι (τσεκάρετε τις τελευταίες δουλειές των Dark Fortress, Mayhem, Rage Nucleaire, Den Saakaldte,Behemoth, Belphegor, για παράδειγμα). Και όμως ξεχώρισαν. FEEL THE FIRE! And Hail Hell.

446