BAD RELIGION

Πρόκληση, ανατροπή, αμφισβήτηση, κριτική στάση ενάντια στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων ˙ αυτές θα μπορούσαν να ‘ναι οι συνώνυμες λέξεις διπλά στο λήμμα “Bad Religion” στο λεξικό της punk! Με μια πορεία που μετρά 31 χρόνια και αμέτρητες αλλαγές στο line up, οι Bad Religion κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη συνταγή της επιτυχίας τους ανόθευτη! Ποια ήταν αυτή; Η συνοχή στο ύφος και στο σκοπό που υπηρετεί το συγκρότημα, που διατηρήθηκε  χάρη στον Greg Graffin!

Έτσι λοιπόν, με αφορμή τον ερχομό τους στη χώρα μας, στα πλαίσια του EJEKT festival, ένα αφιέρωμα στη μεγάλη αυτή μπάντα είναι απαραίτητο! Το rockway.gr φροντίζει λοιπόν να σας στείλει καλά διαβασμένους στην επερχόμενη συναυλία.

Οι “Bad Religion” σχηματίστηκαν το 1979 στo Los Angeles. Το αρχικό line up ήθελε τον Greg Graffin φυσικά στα φωνητικά, τον Jay Bentley στο μπάσο, τον Brett Gurewitz στην κιθάρα και τον Jay Ziskrout στα drums. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους όπως προαναφέραμε, έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος και μόνο σταθερό μέλος έμενε ο Graffin. Σήμερα, στους “Bad Religion” συμμετέχουν τρία απ’ τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη.

Με δεκατέσσερα studio albums στο ενεργητικό τους, έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες που τους καθιέρωσαν στην punk σκηνή, με το album τους “Suffer” το 1988 να θεωρείται ως το σημαντικότερο punk album όλων των εποχών! Μολαταύτα το εν λόγω album δε κατέκτησε τα charts. Τα επόμενα albums, “No Control” , “Against the Grain” και “Generator” επίσης δε κατατάχθηκαν ποτέ στα charts! Η αλήθεια είναι πως, το πραγματικό brake out της μπάντας έγινε το 1993 όταν υπέγραψαν με την  Atlantic Records και κυκλοφόρησαν το πολύκροτο “Recipe for Hate” που έφτασε στο νούμερο 14 του Billboard.

Στις αρχές της καριέρας τους οι “Bad Religion” φαίνεται πως δεν είχαν κατασταλάξει αναφορικά με τον ήχο τους και πολλές φορές ακολούθησαν πιο progressive μονοπάτια, όπως για παράδειγμα στο album “Into the Unknown” το 1983. Το εν λόγω album μάλιστα, καθώς δε κυκλοφόρησε σε πολλά αντίτυπα, αποτελεί πλέον συλλεκτικό κομμάτι και διατίθεται στο e – bay προς 100 $ !!! H μπάντα έχει κυκλοφορήσει επίσης και δυο EP τα “How Could Hell Be Any Worse” (που έπειτα κυκλοφόρησε σε full length album) και το “The Seeing Eye of Gods” (και αυτό σε progressive style που δε κυκλοφόρησε ποτέ σε μορφή cd) κάτω απ’ την εταιρία Epitaph Records. H Epitaph Records ιδρύθηκε το 1980 και μέχρι σήμερα διευθύνεται απ’ τον Brett Gurewitz ή αλλιώς Mr. Brett!

Σε κάθε τους δίσκο σχεδόν, οι “Bad Religion” είχαν και από μια reformation καθώς, τα αρχικά μέλη αποχωρούσαν είτε λόγω προβλημάτων εξάρτησης από ουσίες, είτε για να ακολουθήσουν ξεχωριστές μουσικές πορείες. Το ευτυχές είναι πως στα τέσσερα τελευταία studio albums τους, δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή στο line up.

Οι “Bad Religion” λοιπόν σήμερα είναι: Greg Graffin στα φωνητικά, το πιάνο, το synthesizer και την ακουστική κιθάρα. Brett Gurewitz στη κιθάρα και τα backing vocals, Jay Bentley στο μπάσο και τα backing vocals, Greg Hetson και Brian Baker στις κιθάρες και τέλος ο Brooks Wackerman στα drums και τα κρουστά.

Το όνομά τους αποτελεί πρόκληση και το logo τους, το γνωστό “Crossbaster”  (τα ευκόλως εννοούμενα περί του λογοπαιγνίου παραλείπονται) ακόμα μεγαλύτερη. Οι “Bad Religion” έχουν βρεθεί πολλές φορές στο… «εδώλιο» εξαιτίας της εναντίωσης τους στη θρησκεία. Κάθε μέλος του συγκροτήματος έχει διαφορετικές απόψεις πάνω στη θρησκεία και όλες συγκλίνουν. Κύριος άξονάς τους δεν είναι ο αντιθεισμός, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, αλλά να χρησιμοποιούν τη θρησκεία στη μουσική τους, ως μεταφορά για οτιδήποτε στερεί στο άτομο την ελευθερία του να εκφράζεται και να επιλέγει. Συνεπώς δε θα μπορούσαν να είναι αντιθεϊστές διότι και αυτό είναι μια μορφή καταναγκασμού και περιορισμού των πιστεύω. Για παράδειγμα ο Graffin δηλώνει naturalist, ο Jay Bentley παραδέχεται την ροπή του προς πιο πνευματικές οδούς και ο Mr. Brett είναι θεϊστής. Ο τελευταίος μάλιστα είναι κι αυτός που φιλοτέχνησε το περίφημο crossbaster (το μαύρο σταυρό με το κόκκινο απαγορευτικό σήμα από πάνω). Κάποια στιγμή το ζωγράφισε πάνω σ’ ένα κομμάτι χαρτί, το έδειξε στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και κατέληξαν όλοι ομόφωνα σε αυτό, θεωρώντας το μια καλή ευκαιρία να εξοργίσουν τους γονείς τους. Έπειτα ήταν και ιδιαίτερα εύκολο, έτσι ώστε να τυπώνεται πάνω σε t – shirts, είτε ακόμη και για να γίνει graffiti στους δρόμους των πόλεων. Ωστόσο 30 χρόνια μετά όλα τα μέλη όταν ερωτούνται επί του θέματος δηλώνουν μετανιωμένοι γι αυτή την επιλογή. « Για την εποχή του ήταν ένας καλός λόγος για να τσαντίσουμε τους δικούς μας.» δήλωσε κάποτε ο  Graffin, «Έπειτα σκεφτήκαμε ότι ίσως εμπόδισε πολλούς θρησκευόμενους ανθρώπους από το να ακούσουν τη μουσική μας.» Μολαταύτα το crossbaster εξακολουθεί να είναι περήφανα μέχρι σήμερα, το logo του συγκροτήματος!

Extra trivia: Το πρώτο live της μπάντας λέγεται πως έγινε σε ένα πορνείο ενώ, το μουσικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούν 3 διαφορετικές φωνητικές αρμονίες, ευρύτατο λεξιλόγιο και στίχους που συχνά αναφέρονται σε θέματα κοινωνικής ευθύνης!  Οι “Bad Religion” καταφθάνουν στη χώρα μας, αυθεντικοί και ανατρεπτικοί όπως πάντα να μας θυμίσουν τη σημαίνει αγνό punk! Το Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο τους album με τίτλο “The Dissent of Man” κι εμείς δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε να ακούσουμε live κάποιο απ’ τα καινούργια τους κομμάτια για να πάρουμε μια πρώτη γεύση. Η μέρα που όλοι θα φωνάξουμε “enrich the fallow soil with germs of perfectioooon” πλησιάζει!

Φιλίππα Δημητριάδη

795