WITHIN TEMPTATION: “Bleed Out”

Είδος: Symphonic Alternative Metal
Δισκογραφική: Force Music Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Οκτωβρίου 2023

Αν κάτι πρέπει να πάρουμε εξ αρχής ως δεδομένο είναι πως οι Within Temptation πάντα έβλεπαν μπροστά και οι κινήσεις τους δείχνουν πως, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, πώς το κάνουν και γιατί κάθε τους κίνηση στέφεται με επιτυχία.

Από το στερεοτυπικό symphonic των late ‘90s (βλέπε “Enter” και “Mother Earth”) έως τις σύγχρονες alternative τάσεις των mid ‘00s (βλέπε “The Silent Force” και “The Heart of Everything”) και από την conceptual “age of the geek” λογική του “The Unforgiving” έως το larger than life “Hydra” και το επίκαιρο “Resist”, το σχήμα έχει δείξει πως ξέρει να αφουγκράζεται το τι συμβαίνει γύρω του. Φροντίζει να μένει στο «σήμερα», χωρίς να αναμασά το «χτες» ή να προσπαθεί να προβλέψει το «αύριο».

Το συγκρότημα εξελίσσεται παράλληλα με τον κόσμο και για αυτό το “Bleed Out” έρχεται ως μια λογική συνέχεια του “Resist”, το οποίο είχε ως σκοπό να αφυπνίσει κοινωνικά, με τον διάδοχό του να ρίχνει φως σε όλα τα μαύρα σύννεφα που στέκονται επίμονα πάνω από τον πλανήτη και κρύβουν τον ήλιο. Με λίγα λόγια, το “Bleed Out” είναι η πιο σκοτεινή κυκλοφορία της μπάντας, μουσικά και στιχουργικά, αποτελώντας ένα πετυχημένα ενορχηστρωμένο soundtrack των χαλεπών καιρών που ζούμε.

Μεγάλο μέρος του δίσκου έχει προηγηθεί της επίσημης έκδοσής του, μιας και το συγκρότημα, έχοντας λάβει σοβαρά υπόψη πως διανύουμε εποχή που μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα single παρά τα album καθαυτά, είχε ήδη φροντίσει να δημοσιεύσει αρκετά κομμάτια, δημιουργώντας ανά τακτά διαστήματα hype. Από συνθετικής πλευράς, το “Bleed Out”, παρότι περικλείει στοιχεία από όλες τις περιόδους του group, αποτελεί το στριφνό αδερφάκι του προκατόχου του, ακολουθώντας πάλι μια σύγχρονη μουσική ρότα, στην οποία το symphonic στοιχείο δεν λειτουργεί ως κάτι λαμπερό, αλλά σιγοντάρει στη δημιουργία ενός ηχητικού δυστοπικού παζλ.

Η παραγωγή είναι επιβλητική, προσδίδοντας στην ατμόσφαιρα, τα riff είναι από τα πιο heavy που έχουν γράψει οι Within Temptation, ενώ η Sharon εξακολουθεί να συντροφεύει κάθε τραγούδι με μοναδικές ερμηνείες, ντύνοντας το με κολλητικές μελωδικές γραμμές.

Όχι, δεν είναι όλες οι στιγμές του album εξίσου δραματικές ή το ίδιο καλές, αλλά το σύνολο είναι υπέρ του δέοντος ποιοτικό και λιγότερο πομπώδες από ό,τι θα περίμενε ο επιφανειακός ακροατής του group, παρουσιάζοντας μια πιο γειωμένη και ρεαλιστική εκδοχή των Ολλανδών.

Προσωπικά ξεχωρίζω ήδη τα “We Go to War”, “Bleed Out”, “Wireless”, “Ritual”, “Cyanide Love”, “The Purge” και “Shed My Skin” αλλά θεωρώ πως η δύναμη του δίσκου κρύβεται στην ευρύτερη ατμόσφαιρα που αποπνέει και το ολοκληρωμένο αποτέλεσμά της. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω δουλειά είναι ακριβώς η εικόνα των Within Temptation σήμερα και μια εξαιρετική προσθήκη στον κατάλογό τους. Για τον γράφοντα, ίσως η καλύτερή τους εδώ και πολλά χρόνια.

Το “Bleed Out” είναι εκείνος ο επιβλητικός πίνακας πάνω από το χτιστό νεοκλασικό τζάκι μιας εγκαταλελειμμένης έπαυλης, ο οποίος φιλοξενεί στον καμβά του χρώματα και αλήθειες που σκοτεινιάζουν τον χώρο. Αν ανοίξεις τις κουρτίνες όμως και πέσει λίγο φως πάνω του, βλέπεις πως έχει περισσότερα να διηγηθεί από ό,τι νόμιζες.

https://www.facebook.com/wtofficial/

501

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.