Shadow Gallery, Dark Nova, Wastefall (13/10/2013) ΚΥΤΤΑΡΟ

Υπάρχουν κάποια live που δεν ξέρεις τι να περιμένεις όπως υπάρχουν και κάποια άλλα που για κάποιον, πολλές φορές απροσδιόριστο λόγο, έχεις τη βεβαιότητα ότι θα είναι κάτι παραπάνω από μάχιμα.

Ίσως να φταίει το ότι δεν είχα δεί τους Shadow Gallery το 2010 αλλά κατηφορίζοντας προς το Κύτταρο η προσμονή ήταν πολύ μεγάλη. Η αίσθηση της σιγουριάς ότι όλα θα κυλίσουν όπως ακριβώς πρέπει επιβεβαιώθηκε με τρόπο πανηγυρικό μετά το πέρας της βραδιάς.

20:15 και οι δικοί μας Wastefall πατάνε σανίδι. Αρκετός κόσμος βρίσκεται ήδη στο χώρο γεγονός πολύ σημαντικό για τις support μπάντες. Η μπάντα δεν είναι τίποτα νεούδια. Μεταξύ 2003-2006 είχαν κυκλοφορήσει 3 πάρα πολύ καλά progressive album τα οποία δεν είχαν περάσει και απαρατήρητα στο εξωτερικό.

Για προσωπικούς λόγους το συγκρότημα διαλύθηκε το 2008 με το μικρόβιο της δημιουργίας να παραμένει μέσα τους όμως και να επανασυνδέονται το 2011 κατα τα ¾ της σύνθεσης του 2008 συν τη προσθήκη του Κωνσταντίνου στα drums.

Η μπάντα είχε πολύ καλή απόδοση πάνω στη σκηνή παίζοντας κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους αλλά και από νέο EP που κυκλοφόρησε πρίν από λίγο καιρό. Δεμένοι όσο ποτέ μας απέδειξαν ότι είναι φτιαγμένοι για μεγαλύτερα πράγματα και κάτι μου λέει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα τους. Καλό θα είναι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί μαζί τους να το πράξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσουν.

Wastefall setlist:
E.Y.E
S.E.P
Fountains of fire
Live with it
Poetics of flight
Vulturnus
Empty Haven

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα είχε έρθει η ώρα για μία ιστορική ελληνική μπάντα να δώσει τα διαπιστευτήριά της για ακόμα μια φορά. Με ένα εκπληκτικό καινούργιο album στη φαρέτρα της και με πρόσφατες τις μνήμες της εμφάνισης τους στο AREA B στις 5 Ιουλίου, η μπάντα έδειξε ότι μπορεί επάξια να είναι support στους Shadow Gallery ικανοποιώντας με την εμφάνιση τους άπαντες μέσα στο Κύτταρο.

Εννέα κομμάτια που κάλυπταν, όσο αυτό γινόταν, τη δισκογραφία του συγκροτήματος αποδώθηκαν άψογα απο το group. Για ακόμα μια φορά δράττομαι της ευκαιρίας να αποθεώσω την εκπληκτική απόδοση του Shrinel στο μπάσο. Ο άνθρωπος είναι για Νόμπελ, απλά.

Το κοινό αρκετά ήρεμο στις αντιδράσεις του, έως και πολύ ήρεμο αλλά ας δεχτούμε ότι έτσι είναι η ψυχοσύνθεση του progressive οπαδού. Το χειροκρότημα πάντως στο τέλος της εμφάνισης ήταν αρκετά δυνατό και τα σέβη αποδώθηκαν.

Dark Nova setlist:
My heaven is real
Calling for angels
Desperate act
Veil divine
Dying earth
Twilight star
Lost in silence
Temptation
Dark nova

30 χρόνια στη πλάτη δεν είναι λίγα. Έχοντας κυκλοφορήσει αριστουργήματα καθόλη τη διάρκεια της πλούσιας ιστορίας τους, οι Shadow Gallery αποφάσισαν να επισκεφθούν μετά απο 3 χρόνια ξανά τη χώρα που αν μη τι άλλο τους έχει δώσει αγάπη και υποστήριξη που δύσκολα να έχουν συναντήσει σε άλλο σημείο της υφηλίου.

Το ελληνικό κοινό έχει δείξει ότι στηρίζει τις μπάντες που αγαπάει πράγμα που φάνηκε και σε αυτή τη συναυλία. 22:30 και το σχεδόν γεμάτο το Κυτταρο αδημονεί για τους 6 Μουσικους με Μ κεφαλαίο να ανέβουν στο σανίδι και να ξεδιπλώσουν το αστείρευτο ταλέντο τους μπροστά στα μάτια όλων των τυχερών.

Έτσι και έγινε. Μόλις ακούστηκαν οι πρώτες νότες του Bohemian Rhapsody όλοι πήραν τις θέσεις τους στο χώρο ώστε να παρακολουθήσουν, μάλλον καλύτερα να βιώσουν, αυτό που θα ξετυλιγόταν μπροστά τους για τις επόμενες 2 ώρες.

Room V και η μπάντα στο stage έτοιμη να ξεκινήσει το progressive όργιό της. Ακολουθεί The Andromeda strain χωρίς σταματημό με το κόσμο να γουστάρει με όλη τη σημασία της λέξης. Ο πολύ καλός ήχος, χαρακτηριστικό όλου του event, βοήθησε τα μέγιστα το group αλλά και όλους εμάς.  

Η μπάντα σε μεγάλα κέφια συνεχίζει να παίζει τον ένα ύμνο μετά τον άλλο αλλάζοντας ρόλους πάνω στο stage. Ο Carl άφηνε τη κιθάρα και ξεκίναγε να παίζει φλάουτο ενώ ο Brian ανά τακτά χρονικά διαστήματα παραμελούσε το μικρόφωνο και έπιανε τη κιθάρα ενώ περιεργάστηκε και τα αγαπημένα του του πλήκτρα. Όχι απλά όργιο. Ρωμαϊκό όργιο. Κάποια στιγμή ακούγεται η εισαγωγή του Stiletto in the sand με το War for sale να ακολουθεί. Η πρώτη πραγμάτικα στιγμή που το κοινό ταρακούνησε το χώρο. 

Στο New World Order που ακολούθησε τον ύμνο Mystery o DC Cooper ντυμένος με κουστούμι και με ύφος σαδιστή αμερικάνου τραπεζίτη (μην κράζετε ρε, ρόλο έπαιζε ο άνθρωπος λόγο του concept του κομματιού) εμφανίζεται στη σκηνή. Ο κόσμος απωθεώνει με τον Cooper να δίνει ρέστα. Chased και Ghost in the Sand παίρνουν σειρά για να φτάσουμε στο Christmas day που αποτέλεσε το τελευταίο κομμάτι πριν το encore.

Αν και περασμένες 12 η μπάντα μας σήκωσε στον αέρα με τη διασκευή του 2 minutes to midnight με Cooper και Brian να εναλλάσσονται στα φωνητικά δίνοντας άλλο χρώμα στο κομμάτι.

Dream και όλα τα φώτα στον Cooper με ένα από τα καλύτερα κομμάτια της προσωπικής του καριέρας. Gold Dust για τη συνέχεια και κάπου εκεί είχε φτάσει η στιγμή που ο καθένας μέσα στο Κύτταρο περίμενε. Το Crystalline Dream μάζεψε χειρουργικά όση ενέργεια είχε απομείνει και την εκτόξευσε εις τη νιοστή. Ολοι στον αέρα μην αφήνοντας στίχο να πέσει κάτω.

Κάπου εκεί και εν μέσω λαικής αποθέωσης η μπάντα μας ευχαρίστησε για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια υπενθυμίζοντας μας ότι θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος. Ωραίες και αληθινές στιγμές απο μια πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ μπάντα.

Ελπίζω να τους ξαναδούμε σύντομα. Τίμιοι μαζί μας. Τίμιοι μαζί τους. Απλά.

Shadow Gallery setlist:
Room V
The Andromeda Strain
Dance of Fools / Don’t Ever Cry, Just Remember
Questions at Hand
Alaska Play 
Guitar Solo
Drum Solo 
Stiletto in the Sand 
War for Sale
Mystery 
New World Order
Chased
Ghost of a Chance
Christmas Day 
Encore:
2 Minutes to Midnight (Iron Maiden cover)
Dream
Gold Dust
Crystalline Dream

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

473