W.E.B.: “Colosseum”

ALBUM

Είδος: Symphonic Black / Death Metal
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου 2021

Φρέσκια δουλειά και για τους Αθηναίους symphonic black metallers W.E.B. (ή Where Everything Begun αν θέλετε) οι οποίοι επέστρεψαν ανανεωμένοι με νέο line up και φιλοδοξίες για το νέο τους δημιούργημα “Colosseum”.

Το “Colosseum” λοιπόν είναι πρώτα απ’ όλα ελιτιστικά φτιαγμένο. Τεχνικώς, ο ήχος είναι αρκετά smooth αλλά θα έλεγα ότι αυτό λειτουργεί θετικά γιατί η συμφωνική φύση της μουσικής τους ακούγεται μακριά από χαοτισμούς, τα πάντα ακούγονται διαυγέστατα και ευχάριστα. Ατμοσφαιρικό και μεγαλεπίβολο υλικό στα χνάρια των SepticFlesh, των Cradle of Filth αλλά και των επίσης ντόπιων αστέρων του ρεύματος όπως οι Elysian Fields και φυσικά οι Necromantia με το τελευταίο τους διαμαντάκι “To The Depths We Descend…”.

Φυσικά δεν πρόκειται για ψυχαγωγική μουσική. Απαιτεί την προσήλωση του ακροατή για να δώσει τα “καλούδια” της. Αυτή η σύμπραξη των κλασικών θεμάτων με την heavy πτυχή της μπάντας είναι κάθε άλλο από μονόχνωτη μιας και πολλά ετερόκλητα στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί. Βαριά δομικά riffs υψηλής τεχνικής, ρυθμικώς ο Νικήτας Μανδόλας (drums) μαζί με την μπασίστρια Hel Pyre ακούγονται συμπαγέστατοι (και θυελλώδεις στα απολαυστικά speed parts των κομματιών) ενώ ο Σάκης Πρέκας (aka Darkface) ακούγεται πολύ προσγειωμένος και ώριμος στο σχετικά καθαρό growling του.

Πολύ καλά τα “Dark Web” και “Necrology” (με εξαιρετικούς επιλόγους – άλλο ένα credit αυτές οι κλιμακώσεις στα φινάλε όλων σχεδόν των τραγουδιών, ένα στοιχείο που τονίζει με ενδιαφέρον τη ροή), το ατμοσφαιρικό “Murder of Crows” (το οποίο μου θύμισε Hypocrisy), φοβερά τα blast σημεία στο ομότιτλο track και στο “Dominus Maleficarum”, ο αμανές (τουλάχιστον στην αρχή) “Ensanguined” που Venom-ίζει, το μανιφέστο “Exaudi Luciferi” και το εξαιρετικό “December 13th” που κλείνει το album με έναν απροσδόκητα “φωτεινό” τρόπο, κάτι που αποτελεί ευχάριστη αντίθεση σε ένα κατά τ’ άλλα πλήρως ζοφερό album.

Αξιόλογη επαναφορά λοιπόν από τους W.E.B., το “Colosseum” θα αρέσει κυρίως σε μελωδικούς ακροατές του black και σίγουρα θα συγκινήσει και φίλους που ανήκουν στην κλασική πλευρά του metal αλλά και στους θαμώνες του progressive. Σε ένα εικαστικό format που, τουλάχιστον στη χώρα μας, δείχνει να διανύει την καλύτερη περίοδό του μιας και οι προτάσεις που κατατίθενται είναι όλες ποιοτικότατες και άξιες κυκλοφορίας.

Facebook: https://www.facebook.com/webdarkness
Homepage: https://webmetalband.com/

975

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.