VITSKÄR SÜDEN: “The Faceless King”

ALBUM

Είδος : Psychedelic Rock.
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 4 Νοεμβρίου 2022.
Δισκογραφική εταιρεία : Ripple Music

Το έτος 2022 αρκετοί αξιοπρεπείς – ή και πολύ καλοί- δίσκοι πέρασαν μερικώς ή ολικώς απαρατήρητοι. Έναν από αυτούς τους δίσκους δημιούργησαν οι Vitskär Süden από το Los Angeles (ναι, αυτό στην Καλιφόρνια, τι νόμιζες ότι είναι Σουηδοί; ). Αυτός είναι ο δεύτερος δίσκος του κουαρτέτου από το Ελέη.

Ο σουρεαλιστικός πίνακας που έχει για εξώφυλλο, δίνει την εντύπωση ότι ο δίσκος θα είναι prog rock με folk πινελιές, όμως αυτό δεν ισχύει τελικά. Το έργο στο σύνολό του είναι ατμοσφαιρικό rock με psychedelic ταυτότητα, και groovy σημεία. Ο κύριος στα φωνητικά θυμίζει αρκετά τον Ρουβά, αλλά σε πιο δραματική και ωμή έκδοση, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου άσχημο. Οι μπασογραμμές είναι ίσως ο αφανής ήρωας του δίσκου, στα groovy σημεία πρωταγωνιστούν. Ο τόνος του μπάσου θυμίζει αυτόν του Chancellor.

Αρκετά Radiohead-esque η γκρούβα που υπάρχει στο δεύτερο μέρος του ‘The Way’. Θυμίζει το ‘I Might be Wrong’, τόσο συνθετικά, όσο και ατμοσφαιρικά.

Σε παρόμοια μονοπάτια η ρυθμική κιθάρα και στο επόμενο κομμάτι ‘Archdiocese of Worms’, ενώ το αργό, μπαλαντοειδές ‘Beyond The Wall’, είναι μια ωραία αλλαγή ταχύτητας για τον ακροατή.
Το τελευταίο κομμάτι, ‘The Broken Crown’, προσφέρει με υπέροχο τρόπο την έντονη κάθαρση που χτίζεται από την αρχή του έργου.

Αν, σε ένα εναλλακτικό φυσικά timeline, οι Naxatras και ο Σάκης Ρουβάς αποφάσιζαν να συνεργαστούν, πιθανότατα το αποτέλεσμα να ήταν κάτι παρόμοιο. Ένας δομημένος, καλοφτιαγμένος psychedelic rock δίσκος, από μια μπάντα που κατανοεί το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η διαχείριση του ρυθμού, και η αλλαγή ατμόσφαιρας σε ένα μουσικό έργο.

Official Site: http://vitskarsuden.com
Bandcamp: https://vitskarsuden.bandcamp.com/album/the-faceless-king-2
Facebook : https://m.facebook.com/vitskarsuden/

524

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.