TRIBUNAL: “The Weight Of Remembrance”

ALBUM

Είδος: Gothic Doom Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023

Τα σύννεφα κρέμονται βαριά και μελαγχολικά από τον γκρίζο χειμερινό ουρανό. Η φύση αργοπεθαίνει, για να αναστηθεί και πάλι σε μερικούς μήνες. Μέχρι τότε όμως, τα γυμνά δέντρα και τα σαπισμένα φύλλα μας θυμίζουν το πρόσκαιρο της ζωής και τη σιγουριά του θανάτου που έρχεται για όλους και όλα. Αυτό όμως είναι που κάνει τη ζωή ωραία. Η σιγουριά ότι κάποτε θα τελειώσει.
Γιατί όμως με κυρίευσε αυτή η ποιητική διάθεση (τρομάρα μου!); Η ευθύνη πέφτει στις απανωτές ακροάσεις του ντεμπούτου των Tribunal.

Οι Tribunal είναι μια νέα μπάντα από τον Καναδά. Ένα duo που αποτελείται από την τσελίστρια/μπασίστρια/τραγουδίστρια Soren Mourne και τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Etienne Flinn. Άγνωστοι και οι δύο ακόμα στο metal κοινό, αφού δεν έχουν συμμετοχή σε κάποια άλλα σχετικά με τον ήχο project. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, καθώς το “The Weight Of Remembrance” είναι ένας δίσκος που αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή μας. Συν το γεγονός ότι κυκλοφορεί από την 20 Buck Spin, η οποία, συνεπής στο ραντεβού της με την ποιότητα, για άλλη μια φορά δεν διστάζει με τις κυκλοφορίες της (π.χ. το προϋπάρχον status της μπάντας ή άλλα τέτοια) και συνεχίζει πιστή στο όραμά της για τη διάδοση του underground metal και hardcore.

Οι Tribunal ακολουθούν τον death/doom κανόνα, όπως τέθηκε απόλυτα από την Αγγλία και τον πρώιμο κατάλογο της Peaceville και ιδιαίτερα τους My Dying Bride, τους οποίους οι Tribunal αγαπούν θερμά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τη χρήση των κλασικών εγχόρδων.

Η ατμόσφαιρα είναι θλιβερή και μελαγχολική. Όχι όμως με ηττοπαθή τρόπο. Κανείς δεν κλαίει γοερά τη μοίρα του. Αντίθετα, ο έρωτας, η ζωή και ο θάνατος εκθειάζονται ως τα αλληλένδετα και βασικά συστατικά της ύπαρξης. Όπως γνήσια έκανε το darkwave/goth/post-punk κίνημα στα 80s και από όπου επίσης αντλούν έμπνευση οι Tribunal.

Το “The Weight Of Remembrance” μας χαρίζει κλασική doom ριφολογία που επεκτείνεται στο death και το black metal με ένα κρυπτικό avant-garde υφος, με συντριπτική βαρύτητα και ζοφερές κραυγές απόγνωσης. Παράλληλα, τα καθαρά φωνητικά της Soren (που μου έφεραν στο μυαλό σε πολλά σημεία τους Sabbath Assembly – σε στυλ αλλά και ατμόσφαιρα) και οι κλασικής φύσεως ενορχηστρώσεις με το τσέλο να πρωταγωνιστεί, μας μεταφέρουν σε υψηλά επίπεδα έκστασης – μια τελετουργία σε έναν ετοιμόρροπο καθεδρικό ναό, περιτυλιγμένο με βρύα και γεμάτο ημιγκρεμισμένα αγάλματα πάλαι ποτέ λατρείας. Θα μπορούσα εύκολα να χαρακτηρίσω τον δίσκο αυτό μία νουβέλα γότθικου τρόμου μεταφερμένη από τις σελίδες σε μουσική. Ακόμα και η τέχνη του εξωφύλλου συμφωνεί απόλυτα με τα προηγούμενα – ένα κομμάτι ζωγραφισμένο από την Soren Mourne.

Οι Tribunal έχουν φτιάξει κάτι μοναδικό και είμαι σίγουρος ότι παίζει σημαντικό ρόλο η γνησιότητα με την οποία το κάνουν. Αλλά τελικά και που δεν ισχύει αυτό; Είναι σχεδόν απίστευτο ότι αυτός είναι μόλις ο πρώτος δίσκος τους. Και ταυτόχρονα ευτυχές, διότι μας γεμίζει χαρά μόνο με τη σκέψη του τι πρόκειται να ακολουθήσει στην πορεία.

Θάνατος. Απόγνωση. Αγωνία. Εικόνες τελικής κρίσης. Οι Tribunal μετουσιώνουν απόλυτα τον ορισμό του τρίπτυχου Gothic/Doom/Death.

Facebook: https://www.facebook.com/TribunalDoom/
Bandcamp: https://20buckspin.bandcamp.com/album/the-weight-of-remembrance

398

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.