THE SWELL FELLAS: “Novaturia” EP

ALBUM

Είδος: Desert/ Psych Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Ιουνίου 2022

Θα νομίζεις ότι ακούς full lengh κυκλοφορία, όμως εν τέλη θα είναι ένα ακόμα EP.

Κάτι παραπάνω από δύο χρόνια και κάτι μήνες, και ο γράφων βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής ή καλύτερα ακροατής, και καλείται ώστε να δώσει “σάρκα και οστά” για άλλη μία φορά μέσω του πληκτρολογίου του στο νέο πόνημα των Αμερικανών που ακούει στο όνομα “Novaturia”, καθώς αποτελεί τον διάδοχο του “The Great Play of Extension”.

Ο Ben McLeod (All Them Witches) μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στη μίξη και την ηχογράφηση όπως στις προηγούμενες δύο (τρείς συμπεριλαμβανομένου και του “Death Race” κομματιού) κυκλοφορίες, όμως η συνεχή συναναστροφή με το συγκρότημα και η πρόσφατη από κοινού Αμερικανική περιοδεία μαζί τους, έχουν αφήσει ανεξίτηλα χαραγμένη τη σφραγίδα της επιρροής και της ενδόμυχης μυήσης στον ήχο που πρεσβεύουν οι έταιροι συντοπίτες από το Nashville του Tenessee, υπό το πρίσμα του ατμοσφαιρικού Stoner Rock.

Το power trio συνεχίζει λίγο πολύ από εκεί που σταμάτησε την αναζήτηση μουσικής ταυτότητας και ηχητικής κατηγοριοποίησης με το προηγούμενο EP, ακολουθώντας πιστά και μη ορισμένες φορές τις διδαχές του Steven Wilson και των Porcupine Tree, των Amplifier όπως και των Tool συνεχίζοντας την “προοδευτική ενδοσκόπηση” όπως την όρισαν στα 90s τα Prog Metal μεγαθήρια, συνεχίζοντας και οι ίδιοι με την σειρά τους αλυσιδωτά την κληρονομιά του Βρετανικού προοδευτικού Rock μεγαλείου των 70s.

Σημειωτέον η μπάντα δεν μένει στάσιμη επουδενί και ούτε προσκολλάται στο παρελθόν, ανταυτού εκτελεστικά και συνθετικά εξελίσσεται και προσθέτει στο ηχόχρωμά της ποικιλία και πλουραρισμό για να υποδεχθεί την νέα εποχή που επιτάσσει η Desert σκηνή με την ψυχεδελική Post να είναι προ των πυλών. All Them Witches, King Buffallo, Elder, Somali Yaght Club,Tuber ηγούνται μεταξύ άλλων του κινήματος και έχουν ανοίξει τα φτερά αφενός για ανώτερα ηχητικά στρώματα και αφετέρου για να πάρουν υπό την σκέπη τους και το συγκρότημα.

Η τριάδα έχει όλα τα φόντα και τις περγαμηνές ώστε να κάνει το δικό της big bang και να εκτοξευθεί ψηλά. Ετοιμάζει σίγουρα κάτι μοναδικό, όμως δεν έχει βρει την κατάλληλη συνθήκη για να ευδοκιμήσει αυτό που έχει κατά νου, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί και να χάνεται κάπως στην μετάφραση η προσπάθεια. Είναι αυτό που λέμε ότι στοχεύει για τα πολλά και πιθανότατα χάνει και τα λίγα. Ίσως το γεγονός ότι προσθέτει συνεχώς καινούρια στοιχεία σε κάθε κυκλοφορία, όπως ψήγματα από drone, noise ήχους, cowbell κρουστά, προσπαθώντας να ικανοποιήσει την προσωπική της φιλοδοξία να αποτελούν στην τελική απλά τροχοπέδη και θα πρέπει να υιοθετήσουν ξανά τη διδαχή του “Less is More”.

Μέσα από το “Novaturia” η μπάντα αντικατοπτρίζει τη σημερινή κοινωνική και προσωπική κατάσταση που επικρατεί, καθώς αποπνέει περίπλοκους διαλογισμούς, περιπλανιέται σε σκοτεινά τοπία και πραγματεύεται “συντριπτικά” και “καταθλιπτικά” riffs στο δικό της, μα συνάμα και δικό μας Trippy and Wicked Heavy Rock ταξίδι προς… όπου επιθυμεί (ή όχι) ο καθένας.

Facebook: https://www.facebook.com/theswellfellas/
Bandcamp: https://theswellfellas.bandcamp.com/album/novaturia

641

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...