RHAPSODY OF FIRE: “Legendary Years”

22 χρόνια μετά το πρώτο τους demo και 20 ύστερα το ομολογουμένως αξεπέραστο ντεμπούτο τους, οι Rhapsody of Fire βρίσκονται σε ένα ακόμη σταυροδρόμι στην καριέρα τους.

Η αποχώρηση του Luca Turilli το 2011 ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα, ενώ οι λογής αλλαγές στο line-up έσπειραν ένα δύσβατο δρόμο για την μπάντα. Το κερασάκι στην (epic) τούρτα ήρθε όταν πέρυσι ο Fabio Lione άφησε κενή τη θέση πίσω από το μικρόφωνο, με τον επί χρόνια drummer τους, Alex Holzwarth να φεύγει λίγο μετά.

Νέος frontman του συγκροτήματος στέφθηκε ο Giacomo Voli των Todasia, μια ομολογουμένως καλή επιλογή, ενώ τα τύμπανα ανέλαβε ο Mannuel Lotter. Η τωρινή σύνθεση των Rhapsody συμπληρώνεται από τους Roberto De Micheli (κιθάρα), Alessandro Sala (μπάσο) και φυσικά από τον Alex Strapoli (πλήτκρα), ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό ιδρυτικό μέλος που έχει απομείνει.

Στα πλαίσια του επαναπροσδιορισμού της μπάντας λοιπόν, το κουιντέτο με έδρα την Ιταλία, αποφασίζει να κυκλοφορήσει μια συλλογή από τραγούδια της περιόδου ’97-’02, ηχογραφημένα εξ ολοκλήρου από το νέο line-up. Τουτέστιν, το “Legendary Years”, εμπεριέχει συνθέσεις από την καλύτερη φάση των Rhapsody, αποδοσμένα εκ νέου, ούτως ώστε να συστηθεί στο κοινό ο Voli και συνάμα να γλυκάνουν λίγο το χάπι στους εναπομείναντες οπαδούς τους, αλλά εκ του αποτελέσματος, αντί για χάπι σκάει υπόθετο.

Η συλλογή περιέχει τρία κομμάτια από το “Legendary Tales” του 1997 (“Flames of Revenge”, “Land of Immortals”, “Legendary Tales”), 5 από το “Symphony of Enchanted Lands” του 1998 (“Emerald Sword”, “Beyond the Gates of Infinity”, “Wings of Destiny”, “The Dark Tower of Abyss”, “Riding the Winds of Eternity”), 3 από το “Dawn of Victory” του 2000 (“Dawn of Victory”, “Dargor, Shadowlord of the Black Mountain”, “Holy Thunderforce”), 1 από το “Rain of a Thousand Flames” του 2001 (“Rain of a Thousand Flames”) και 2 από το “Power of the Dragonflame” του 2002 (“Knightrider of Doom”, “When Demons Awake”).

Για εμπορικούς (φαντάζομαι) λόγους, τα τραγούδια δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, με τον Voli να δείχνει πως ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του συγκροτήματος, αλλά ευθύς εξ αρχής αυτή η κίνηση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα… Αν εμπεριείχε κάποια b-side και γενικά bonus υλικό, ίσως να ήταν πιο θελκτική σαν κίνηση, μιας κι από τη μια οι fan του group έχουν ήδη αυτά τα τραγούδια στις αυθεντικές τους εκτελέσεις, ενώ όσοι δεν έχουν βάλει ακόμη στη δισκοθήκη τους κάποιο album των Rhapsody of Fire, παρότι φαινομενικά το “Legendary Years” φαντάζει καλό για αρχή, δε νομίζω πως θα προτιμούσαν να ξεκινήσουν από ένα τέτοιου είδους best-of.

Από την άλλη, κάτι τέτοιο έκαναν και οι Iced Earth με το “Days of Purgatory” το 1997 και τους βγήκε σε καλό, αλλά όσο καλός κι αν είναι ο Voli, δε νομίζω να ξεπεράσει τον Lione και να χαρακτηρίσει εν τέλει την μπάντα με τη φωνή του, όπως έγινε με τον Matt Barlow.

Εν κατακλείδι, το “Legendary Years” είναι μια χορταστική συλλογή 14 (επανεκτελεσμένων) κομματιών από την καλύτερη περίοδο της μπάντας, η οποία όμως δεν ξέρω το κατά πόσο μπορεί να φανεί χρήσιμη κάπου, μιας κι ο μόνος λόγος που κυκλοφορεί είναι για να συστήσει τους νέους Rhapsody of Fire. Τελεία, παύλα, διπλό θαυμαστικό και σπαθί.

588

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.