THE LUNAR EFFECT: “Sounds of Green & Blue”

ALBUM

Είδος: Heavy/Blues Rock
Δισκογραφική: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 12 Απριλίου 2024

Ακούγοντας τον νέο δίσκο των Lunar Effect, με το μυαλό μου να προτρέχει και να δημιουργεί εικασίες πιθανολογώντας πράγματα και καταστάσεις, από τα ηχητικά συμφραζόμενα και χωρίς να έχω αποκτήσει οπτική επαφή με το συγκρότημα, τους φανταζόμουν με μακρυά μαλλιά, παντελόνια καμπάνες και ρετρό πουκάμισα.

Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα τη σκέψη μου, έδωσα και γεωγραφικό στίγμα ότι πιθανόν να προέρχονται από τη μουσικομάνα Σουηδία και συγκεκριμένα από το Örebro. όπου αυτός ο ήχος κάπου μεταξύ Witchcraft, Troubled Horse και Dead man μεσουρανούσε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Βλέπεις η Φιλανδική Svart που τους έχει στο ρόστερ της με πήρε στο λαιμό της.

Εν τέλει, έπεσα πανηγυρικά έξω (στο κομμάτι της προέλευσης), καθότι η τετράδα είναι Λονδρέζοι και κουβαλάνε στις πλάτες τους το ασήκωτο φορτίο και τη βαριά μουσική κληρονομιά των συγκροτημάτων της Γηραιάς Αλβιώνας. Έτσι εξηγούνται όλα λοιπόν, καθώς η μπάντα δρώντας μέσω ρετρολαγνικής σκοπιάς συνδυάζει τον vintage rock ‘n’ roll ήχο των μεγάλων παλαιών των ‘70s με μία bluesy πινελιά, κάνοντας ειδική μνεία στο «Μολυβένιο Αερόστατο», και τη συγχέει με ψυχεδελικές desert αναφορές, έντονη αντήχηση, Fuzzy ήχο και όλα αυτά με άρωμα φρεσκάδας.

Αν έπρεπε να δώσουμε σημείο αναφοράς, τότε θα έπρεπε να βάλουμε στην εξίσωση τους Wolfmother, με τους οποίους ο ήχος τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και τα φωνητικά του Josh Neuwford να φωνάζουν Andrew Stockdale, από την Αυστραλία μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Όμως οι ομοιότητες δεν σταματάνε εκεί, και η χρήση πιάνου με την ορχηστρική προσέγγιση κατά τόπους ανεγείρει τα ονόματα των κυρίων David Bowie και Elton John. Το αντιλαμβάνομαι πως είναι βαρύγδουπες δηλώσεις, μα πραγματικά το κουαρτέτο έχει εντρυφήσει στη μουσική και την αισθητική των προαναφερθέντων και όχι μόνο, με το ηχητικό αποτέλεσμα να μην ψεύδεται.

Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κάποιο filler στο δίσκο και πως κάθε κομμάτι στέκεται μόνο του, κρατώντας Θερμοπύλες για ένα ιδίωμα που είχε να δώσει στο παρελθόν και ίσως ξαναδώσει στο μέλλον. Η ζωή κάνει κύκλους και η καλή μουσική συνήθως γυρίζει και αυτή, και συγκροτήματα όπως οι Λονδρέζοι είναι το μέλλον.

Facebook: https://www.facebook.com/TheLunarEffect
Bandcamp: https://thelunareffect.bandcamp.com/album/sounds-of-green-blue

120

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 274 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...