STATE OF NON RETURN: “White Ink”

ALBUM

Είδος: Psychedelic Stoner Doom
Εταιρεία: Trepanation Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Μαΐου 2024

Οι State of Non Return είναι ένα psychedelic stoner doom τρίο από την Ιταλία και στις 3 Μαΐου 2024 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με το τίτλο: “White Ink”. Οι State of Non Return ξεκίνησαν το 2016 έχοντας μόνο κιθάρα και drums, όμως το lineup ολοκληρώθηκε το 2018 προσθέτοντας και μπάσο. Ο ήχος των του σχήματος καταφέρνει να συνδυάσει το psychedelic, το stoner και το doom αλλά και κλείνει το μάτι στο sludge και το post metal με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βαρύ αλλά και ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.

Η μουσική των State of Non Return έχει βάλει βαθιά τις ρίζες της στις επιρροές της μπάντας, δημιουργώντας μια όμορφη ταπετσαρία ήχων από σχήματα τα οποία λατρεύω. Στα ακουστικά του ακροατή θα έρθουν οι Neurosis, οι Isis, οι Yob και όπως φυσικά υποδηλώνει το όνομά τους και οι πατεράδες Om (το όνομα της η μπάντα το πήρε από ένα κομμάτι των Om του album-βίβλο “Advaitic Songs”).

Από τους Neurosis έχουν πάρει τη sludge αισθητική, τα doomy riffs και τα ατμοσφαιρικά και ambient σημεία. Από τους Yob τις βαριές μελωδίες και το πιο υπερβατικό στοιχείο στην θεματολογία και την πνευματικότητα της μουσικής. Από τους Isis τον σπαραγμό του post metal και τον post rock πειραματισμό και από τους Om τις υπνωτικές μελωδίες και τα mantra tempo στα drums. Η παραπάνω περιγραφή είναι αρκετά βαρύγδουπη, αλλά είναι τέτοια που αν το σχήμα δουλέψει πάνω στον προσωπικό της ήχο και το κάνει διακριτό θεωρώ ότι θα μεγαλουργήσει, με τον ίδιο τρόπο που οι Cult of Luna από το άγουρο ομώνυμο δίσκο του 2001, έφτασαν σήμερα να θεωρούνται ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα στον χώρο.

Δεν ανέφερα τυχαία τον πρώτο δίσκο των Cult of Luna, καθώς και αυτός ήταν ωδή στις επιρροές του σχήματος. Επίσης οι State of Non Return κλείνουν το μάτι και σε πιο βαριά παρακλάδια του ήχου που πρεσβεύουν και παρά τις ατυχίες που μπορεί να είχαν, επιμένουν να πιστεύουν και να επενδύουν σε αυτό που κάνουν. Οι ατυχίες που αναφέρω, αφορούν το γεγονός ότι η εταιρεία που τους έκανε το συμβόλαιο για τον δίσκο, ελάχιστα μετά την κυκλοφορία αποφάσισε να κλείσει και το σχήμα κλήθηκε να αναλάβει μόνο του τα ηνία της προώθησής τους και μάλιστα μας πλησίασαν οι ίδιοι με τον πιο όμορφο, αγνό και άμεσο τρόπο για να μοιραστούν το υλικό τους μαζί μας.

Είναι το “White Ink” ένα album που θα ξεχωρίσει στην θάλασσα των ήχων που έχουμε στην διάθεσή μας; Μάλλον όχι, αλλά η προσέγγισή της μπάντας και η όλη ζεστασιά που χειρίζονται το δημιούργημά τους με κέρδισε και προσωπικά το έβαλα στα highlights μου. Η απόφασή τους να βγάλουν μόνο 50 CD είναι συνειδητή και από ό,τι έχουν γράψει, ήθελαν να το κάνουν ένα collector’s item και να δώσουν βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Επιστρέφοντας στην ερώτηση αν θα ξεχωρίσει το “White Ink”, χρησιμοποίησα επίτηδες το “μάλλον” γιατί νιώθω ότι μετά από κάθε άκουσμα εξελίσσεται. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα κέρδισε έναν ακόμη οπαδό και θα έχω τις κεραίες μου στραμμένες πάνω τους.

Facebook: https://www.facebook.com/stateofnnreturn/
Bandcamp: https://stateofnonreturn.bandcamp.com/

289

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 163 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.