SPITFIRE: “Denial to Fall”

ALBUM

Είδος: Heavy/Power Metal
Δισκογραφική: No Remorse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Ιανουαρίου 2022

Το 2022 φαίνεται ότι ξεκινάει από εκεί που σταματάει το 2021 (όσον αφορά στα δισκογραφικά δρώμενα) και μάλιστα με ένα νέο που θα χαροποιήσει τους απανταχού Έλληνες μεταλλάδες. Και ναι, μιλάμε για το νέο album “Denial To Fall” των Αθηναίων metallers Spitfire, αυτής της ιστορικής μπάντας που μας έχει χαρίσει ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα με το “First Attack” και ένα από τα πιο φορτισμένα live με το “100% Live”. Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία με τίτλο “Die Fighting”, έρχονται να αποδείξουν ότι είναι εδώ, είναι ζωντανοί, ακμαίοι και αρνούνται να «πέσουν» παρά τις όποιες αναποδιές, με την τελευταία λέξη να τους ανήκει.

Τί και αν, παρά την πρωταρχική μεγάλη επιτυχία τους, οι «αναποδιές» διαδέχτηκαν η μία την άλλη με σημαντικότερη τον θάνατο του Ντίνου Κωστάκη, του αρχικού τραγουδιστή τους, τί και αν ο μοναδικός πλέον συνδετικός κρίκος του ’80s θριάμβου τους με τη σημερινή εξέλιξη της μπάντας είναι ο Ηλίας Λογγινίδης, τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τα τριάντα οκτώ χρόνια παρουσίας στην Ελληνική heavy metal σκηνή, το “First Attack” που αποτελεί ένα δίσκο ορόσημο για το εγχώριο heavy metal και φυσικά την τρομακτική επίδραση που είχαν οι Spitfire στο Ελληνικό μεταλλικό κοινό. Και δεν πρόκειται να ξεχαστούν όσα χρόνια και να περάσουν, γιατί πλέον οι Αθηναίοι metallers σαν να έχουν «χαρακτεί» ανεξίτηλα στο «δέρμα» της εγχώριας metal σκηνής.

Και αν το “First Attack” αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» της ιστορίας της μπάντας και το “Die Fighting” αποτέλεσε την εξελικτική μετάβαση από το ’80s ύφος της στα σημερινά ηχητικά μονοπάτια, τότε το “Denial To Fall” αποτελεί τον άξιο διάδοχο μιας πραγματικά «μάχιμης» αρμάδας που μοιάζει να μην την νικάει τίποτα, να μην την ρίχνει κανένα εμπόδιο. Και αν ακόμα έστω ότι δεν γνώριζες τους Spitfire, ακούγοντας και τα τρία album θα καταλάβαινες ότι το τρίτο τους πόνημα δεν είναι παρά η φυσιολογική εξέλιξη του ήχου της μπάντας μέσα στα χρόνια. Μπορεί να ακούγεται πιο heavy, πιο «στιβαρό» και ίσως ακόμη και πιο επικό, είναι προφανές όμως ότι δεν ξεφεύγει από τις ’80s φόρμες του group, με τα εμπνευσμένα riffs, τα τεχνικά solos και φυσικά τις ευφάνταστες συνθέσεις που χαρακτηρίζουν τους Αθηναίους heavy metallers.

Όπως και τα δύο προηγούμενα album των Spitfire, έτσι και το “Denial To Fall” συνεχίζει το δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε, έργο των προκατόχων του να αποτελείται από κομμάτια που φτιάχτηκαν να πρωταγωνιστούν και όχι να fill-άρουν απλά. Και η αλήθεια είναι ότι πραγματικά εντυπωσιάζει ο τρόπος που προσεγγίζει η μπάντα τον κάθε δίσκο της, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις να ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ του κάθε τραγουδιστή με τις ερμηνείες να αγγίζουν το τέλειο. Και εδώ λοιπόν, φαίνεται ότι η heavy διάθεση, ο «ογκώδης» ήχος και η επική ατμόσφαιρα, έρχονται να ταιριάξουν στην πιο «βαριά» φωνή του Τάσου Κροκόδειλου, του νέου frontman της μπάντας, που πραγματικά «δίνει ρέστα» λες και βρίσκεται χρόνια στο group. Και αν ψάχνουμε κάποιο κομμάτι που να θυμίζει έντονα το ένδοξο παρελθόν, τότε το “Ready To Attack” μοιάζει να έχει ξεμείνει από το “First Attack” και να αποτελεί το τραγούδι-μετάβαση αυτών των τριάντα οκτώ χρόνων. Σίγουρα θα σας κολλήσουν τα “Stand And Fight”, το “catchy” “Wasted” και το ομώνυμο “Denial To Fall”, που μοιάζουν να έχουν γραφτεί για να πρωταγωνιστήσουν.

Είναι φανερό ότι το 2022 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και βάζει εξαρχής δύσκολα στις λίστες των καλύτερων δίσκων της χρονιάς. Το “Denial To Fall”, αν και αρχή ακόμη, δείχνει να κερδίζει μια θέση σε αυτήν τη λίστα, τουλάχιστον όσον αφορά στα δικά μου γούστα. Ένα album που τιμά την κληρονομιά των Spitfire, αναδεικνύει την επιδραστικότητα των Αθηναίων metallers στην εγχώρια σκηνή και παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη της μπάντας σε αυτά τα τριάντα οκτώ χρόνια παρουσίας τους. Ένας δίσκος heavy, «στιβαρός» και συνάμα επικός και με αρκετή rock διάθεση. Ένα album που δείχνει και το μέλλον των Spitfire, που μοιάζει ευοίωνο. “Must have”, για τους “old school” οπαδούς.

Facebook: https://www.facebook.com/people/Spitfire-Hellas/100028121117590/

1468

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.