SORROWFUL LAND: “Faded Anchors of the Past”

ALBUM

Είδος: Atmospheric doom death metal
Εταιρεία: Black Lion Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Sorrowful Land λέγεται το one-man project του Ουκρανού Max Molodtsov, ο οποίος φέτος κυκλοφορεί τον τρίτο δίσκο του από τη σουηδική Black Lion. Ο ίδιος έχει αναλάβει όλη τη συνθετική δουλειά, σχεδόν όλη τη στιχουργία, την παραγωγή και όλα τα όργανα που ακούγονται στο “Faded Anchors of the Past”.

Πιστός στον doomy ήχο, ο Molodtsov επιχειρεί να γκριζάρει ακόμη παραπάνω το κλίμα τούτη τη φορά. Στις οκτώ πλήρεις συνθέσεις (εκτός του σύντομου outro) του “Faded Anchors of the Past” κυριαρχούν οι μεγάλες διάρκειες, τα πολύ αργά, βαριά κιθαριστικά θέματα και η γλυκά μελαγχολική μελωδικότητα, που επιτείνεται από το διακριτικό πιάνο. Τα φωνητικά είναι μοιρασμένα σε καθαρά και gutteral και σε αυτά, εκτός του Molodtsov, έχουν συμβάλει ο Pierre Laube των Doomed, o Henrik Edholm των Within the Fall, ο Stephan Nordstrom των Soliloquium και οι Kaivan Saraei και Miguel Santos των A Dream of Poe, ενώ όλοι έχουν συνεισφέρει και με στίχους τους.

Η ατμοσφαιρική doom death προσπάθεια του Molodtsov ντύνει θέματα που αφορούν τους εσωτερικούς δαίμονες του δημιουργού, το στοίχειωμα των λαθών του παρελθόντος και τα καταπιεσμένα συναισθήματα που καραδοκούν. Οι δομές των τραγουδιών είναι αρκετά απλοϊκές και βατές, οι μουσικές ιδέες κουβαλάνε πολλές επιρροές από τα μεγάλα ονόματα του είδους και μοιάζουν να είναι δουλεμένες λεπτομερώς μέσα στα δύο ολόκληρα έτη κατά τα οποία γράφτηκαν.

Το “Faded Anchors of the Past” βγαίνει φέτος, αλλά η ακρόασή του μας μεταφέρει στο β’ μισό της δεκαετίας του ’90 και σε μερικά μνημειώδη albums του genre. Ως εκ τούτου, εκπλήξεις και παρεκκλίσεις δεν υπάρχουν. Εδώ περιμένει μια νοσταλγική μελαγχολία και ένα πάντρεμα επιρροών. Είναι σερβιρισμένα σε μια φόρμουλα αμεσότητας που κατασκευάστηκε ώστε να ικανοποιήσει τον ίδιο τον συνθέτη αλλά και το ακροατήριο που εξακολουθεί να τρέφει αδυναμία σε ένα παρακλάδι του metal που, παρότι πλέον έχει εγκαταλειφθεί ακόμα και από τους πρωτεργάτες του, έχει μείνει χαραγμένο σε πολλές μνήμες.

Facebook: https://www.facebook.com/sorrowfulland 
Bandcamp: https://sorrowfulland.bandcamp.com/

337

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.