SOMALI YACHT CLUB: “The Space”

ALBUM

Είδος: Psychedelic/Stoner Rock
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Απριλίου 2022

Έχοντας ολοκληρώσει (τουλάχιστον προς το παρόν) τον κύκλο τους όσον αφορά τις επίγειες desert και down to earth μουσικές τους αναζητήσεις, οι Ουκρανοί “πειρατές των ραδιοκυμάτων” παρόλο που η προέλευση του ονόματός τους προδιαθέτει το κοινό για εχθροπραξίες, το αντιπαραβάλουν αυτό με τις “ειρηνικές” μελωδίες τους και είναι έτοιμοι να ανέλθουν εις τα ανώτερα στρώματα της ηχόσφαιρας για νέες περιπέτειες, αυτήν την φορά για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Όσοι ακολουθούν το συγκρότημα από τα πρώτα του βήματα, αντιλαμβάνονται τη φιλοπρόοδη εξέλιξη που έχουν σαν μπάντα από μουσικής πλευράς, διαμέσου μιας προοδευτικής ροκ πορείας που έχουν χαράξει, προσθέτοντας πλέον και αρκετά ατμοσφαιρικά στοιχεία στον ήχο τους. Η νεοψυχεδελική down tempo ταυτότητα των Dead Meadow έρχεται να συμπληρωθεί από την ευρωπαϊκή αέρινη αύρα των Mars Red Sky.

Η νέα αυτή προσέγγιση φέρνει κατά νου αυτό που έπραξαν στους τελευταίους δίσκους και οι “Γηραιοί”, κατά κόσμον Elder, αφήνοντας στην άκρη τις Stoner/Doom καταβολές τους και προβάροντας την Pink Floyd και Porcupine Tree πλευρά της μπάντας με ορισμένες εώς και αρκετές θα λέγαμε Post Rock αναφορές. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και κατανοητοί, στο νέο τους πόνημα η μπάντα ξετυλίγει το μεγαλείο των Los Natas και του Sergio Ch, δεδομένου ότι οι επιρροές από το Toba Trance ii είναι εμβόλιμα και στοχευμένα τοποθετημένες, ώστε να εκτινάξουν το καλλιτεχνικό εκτόπισμα του δίσκου αφενός και αφετέρου να αναγάγουν το προαναφερθέν άλμπουμ σε all time classic.

Η νέα τάξη πραγμάτων για τη σκηνή είναι εδώ, με το ατμοσφαιρικό stoner να ξεπροβάλλει έτοιμο να ηγηθεί στη μουσική πραγματικότητα, δημιουργώντας σίγουρα φιλοδοξίες προς το ιδίωμα, σε συνδυασμό με αρκετή σπαζοκεφαλιά για τους οπαδούς, για την ανακάλυψη ακόμα μίας επιπρόσθετης ταμπέλας για την οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.

Οποιοσδήποτε έχει tripp-άρει έστω και μία φορά στην ζωή του, με θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, γνωρίζει καλά πως είτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρειάζεται μία γείωση, ένα στήριγμα για να τον κρατά πίσω, γιατί είναι ηλίου φαεινότερον πως “As above…So below”. Σε αυτό το μουσικό ταξίδι προς εξευρεύνηση του “διαστήματος¨ το ψυχοτρόπο όχημα είναι οι κιθάρες του Ihor Pryshliak οι οποίες μας “ταξιδεύουν” στο άπειρο και ακόμα παραπέρα, ενώ ο συνδετικός κρίκος με το πίσω, ο ρόλο της “άγκυρας” έχει αναληφθεί από το rhythm section των Artur Savluk και Lesyk Mahula, οι οποίοι σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα αποτελούν τν ραχοκοκκαλιά των συνθέσεων με τον δυναμισμό και την ενέργειά τους. Το κούρδισμα σε αμφότερα τα όργανα είναι σεμιναριακού τύπου, με το snare drum να αναλαμβάνει τα πρωτία με τον κάθε χτύπο να σου παρέχει τεχνικές κάρπα.

Αφήνοντας τον δίσκο να κυλλήσει “περνώντας” από ακρόαση σε ακρόαση, συνειδητοποιείς πως όλα τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά με επιστέγασμα την εκπληκτική παραγωγή, θυμίζοντας για τον γράφοντα αντίστοιχες των Amorphis περιόδου Tuonela και Am Universum, όπου το ατμοσφαιρικό στοιχείο είναι διάχυτο παντού. Πιθανολογούμε πως το μεταλικό DNA της καινούριας τους εταιρίας Season of Mist έχει παίξει τον ρόλο του σε αυτό το τομέα, προσδίδοντας ένα metal botox στο ηχητικό facelift του συγκροτήματος.

Το “Space” διαθέτει έναν μελαγχολικό ήχο που ξυπνάει συναισθήματα και αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για μία τέχνη που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τρομάζω στην ιδέα του τι αποκομίζουν από τα τεκταινόμενα στην γενέτειρα του συγκροτήματος Ουκρανία και πώς θα τα μετουσιώσουν σε δημιουργικό οίστρο στις επόμενες δουλειές τους.

Εν έτη 2022 είναι το λιγότερο τραγικό να θυσιάζονται ανθρώπινες ψυχές στον βωμό του συμφέροντος. Ανεξαρτήτως πολιτικών και κοινωνικών ιδεολογιών, φυλετικών και θρησκευτικών διαχωρισμών, από τη στιγμή που πεθαίνουν συνάνθρωποί μας δίπλα μας από πείνα, πενία και ότι άλλο, χωρίς να μπορούμε, μα το χειρότερο χωρίς να θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτό, τότε έχουμε αποτύχει σαν ανθρώπινο είδος οικτρά και χρειαζόμαστε άλλους τρόπους επικονωνίας και συνδεσιμότητας, με τη μουσική να φαντάζει τον πιο ιδανικό.

Το Ουκρανικό τρίο, όπως και αρκετοί ομοϊδεάτες τους μας δείχνουν τον δρόμο….ακολουθήστε τον πατώντας play… και enjoy the ride, όπως μας λένε και οι Morcheeba.

Facebook: https://web.facebook.com/Somaliyachtclub
Bandcamp: https://somaliyachtclub.bandcamp.com/music

687

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...